Social

Perioada de încheiere a mediilor din primul semestru prelungită de la patru până la opt săptămâni

Elevi la școală
Situația școlară a elevilor

Ministerul Educației a anunțat că perioada de încheiere a situațiilor școlare neîncheiate în semestrul I ar putea fi prelungită de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea. Altă măsură luată în calcul este și încheierea mediilor cu doar două note.

„La acest moment, conform datelor transmise de către unitățile școlare, prin intermediul inspectoratelor școlare județene/ISMB, se estimează că un număr de circa 65.000 de elevi se află în situație de risc cu privire la neîncheierea mediei pe semestrul I din cauza imposibilității de acces la resursele tehnologice – factor principal, la care se adaugă și alte motive precum neparticiparea la cursuri, situații medicale etc. Trebuie avut în vedere că, în ultimii ani, numărul elevilor care se aflau anual în această situație era de aproximativ 15.000” precizează ministerul într-un comunicat.

Ce măsuri a identificat ministerul:

1. Desfășurarea de activități remediale pe parcursul semestrului al II-lea, cu identificarea surselor de finanțare pentru plata cadrelor didactice.

2. Prelungirea perioadei de încheiere a situațiilor școlare neîncheiate în semestrul I, de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea.

3. Posibilitatea încheierii mediilor cu minimum două note, indiferent de numărul orelor alocate săptămânal fiecărei discipline.

Semestrul al doilea urmează să înceapă pe 8 februarie.

Calinic Argeșeanul mai ancorat în realitate decât Teodosie Tomitanul: „Se pune întrebarea, dacă mă voi vaccina? Desigur.”

ÎPS Calinic Argeșeanul
ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a anunțat că se va vaccina anti-COVID-19, spre deosebire de un alt ierarh de același rang, Teodosie Tomitanul de la Constanța. „Campania de vaccinare este o lucrare anevoioasă și se vede clar că osteneala celor încredințați cu această lucrare salvatoare își iau în serios chemarea de îngeri ai vieții, riscându-și viața și confortul, zi de zi! Doar cei răutacioși îsi exprimă mereu nemulțumiri și folosesc cuvinte nepotrivite pentru un om educat si civilizat. Se pune întrebarea, dacă mă voi vaccina? Desigur, după ce vor fi vaccinați toți cei din prima și a doua urgență. De ce trebuie să ne vaccinăm? Imediat îmi vine întrebarea: La noi în România, cred că vă amintiți, am fost vaccinați de mici și mereu, contra a diferite virusuri și boli; ne-am întrebat de ce ne-am vaccinat contra gripei? Ne-am pus întrebări îndoielnic? Nimeni, cred, n-a pus la îndoială vaccinul antigripal! Tocmai! Virusul Covid-19, are în structura lui și manifestări asemănătoare cu gripa obișnuită care bântuie omenirea. (…)Se impune ca fiecare dintre noi, care dorim să conviețuim întreolaltă, să avem grijă mare de sănătatea noastră și de sănătatea celorlalți, în egală măsură! Iar dacă este cineva supărat datorită unor afirmații verbale sau în scris, îmi cer cuvenita iertare!”, a spus ierarhul argeșean.

Mai puțin cu 37 de clase a IX-a în Argeș la începutul anului școlar viitor

Liliana Murguleț, ISJ Argeș
Liliana Murguleț, inspector școlar general al ISJ Argeș

Inspectoratul Școlar Județean Argeș a orgainzat astăzi o conferință de presă în care au fost prezentate mai multe teme de interes pentru învățământul argeșean. Printre acestea s-a numărat și chestiunea numărului de clase a IX- a care în anul școlar viitor va fi mai mic cu 37. „Este o situație punctuală și obiectivă, care va avea efect doar în ceea ce privește anul școlar 2021-2022, nu și în anii următori. Este vorba de numărul de copii care termină anul acesta clasa a VIII – a și care sunt cu aproximativ 1300 mai puțini decât cei de anul trecut, iar cifra de școlarizare trebuie să țină cont de această realitate. Am discutat cu toți colegii mei din învățământul preuniversitar referitor la acest lucru și la cifra de școlarizare pentru anul următor și i-am liniștit asigurându-i că aceasta se va întâmpla doar o singură dată, deci nu există niciun pericol asupra acestui ciclu de învățământ. Noi (n.r. ISJ Argeș) avem situația cu numărul copiilor din fiecare clasă, nu doar a VIII-a, avem date exacte până la cei care intră într-a V-a inclusiv și știm că această stare de fapt se referă doar la următorul an școlar pentru ca apoi cifgra de școlarizare la admiterea în liceu să revină la valoarile de acum. Vorbim de prima generație pentru care s-a introdus grupa pregătitoare și, după cum știți, atunci au fost părinți care și-au trimis copiii la școală și părinți care i-au lăsat la grădiniță, de aceea avem această situație acum.”, a spus inspectorul școlar general al județului Argeș, Liliana Murguleț, în cadrul conferinței de presă. 

Elena Lasconi: „Elevii de zece din Câmpulung merită burse de peste o mie de lei”

O solicitare oficială pentru a schimba Ordinul de ministru 5576/2011
Cerem modificarea art 8 pentru a lăsa la latitudinea autorității locale criteriile de acordare a burselor de merit dar și a cuantumului acestora și posibilitatea de cumulare a diferitelor tipuri de burse.

„O altă dovadă că PSD la nivel local nu face nimic. Vorbă multă, mesaje populiste și circ. Luna trecută, în ședința de Consiliu Local au fost discuții aprinse vreme de 45 de minute pe tema burselor pentru elevi. Consilierul PSD Ciprian Neculăescu în tandem cu colegii pesediști cereau în gura mare să ne așezăm cu toții la masa discuțiilor. Am fixat, public, în Consiliul Local, întâlnirea astăzi la ora 10:00.

Între timp, am luat legătura cu reprezentanții elevilor din toate școlile din Câmpulung (e pentru prima dată când un primar face asta în Câmpulung iar elevii au fost uimiți de-a dreptul) și cu directorii pentru a le cere părerea.

Ghiciți cine nu s-a prezentat?! Consilierii locali PSD au lipsit fără nicio explicație. Culmea, Neculăescu-PSD e și profesor. Cred că e important să vedeți pe cine ați votat și cum sunteți reprezentați.

Lăsând la o parte asta, la întâlnire au venit viceprimarul PNL Nicolae Zaharia, consilierii USR PLUS Constantin Țurțulea și Alex Hagi, consilierii POL Octavian Dumitrașcu și Dan Șain, secretarul si directorul economic.

Concluzia: voi trimite mâine la Ministerul Educației o solicitare oficială pentru a schimba Ordinul de ministru 5576/2011. Mai exact, cerem modificarea art 8 pentru a lăsa la latitudinea autorității locale criteriile de acordare a burselor de merit dar și a cuantumului acestora și posibilitatea de cumulare a diferitelor tipuri de burse.

În plus, voi merge împreună cu dl. viceprimar la ministrul educației deoarece ne dorim schimbarea ordinului și o reală motivare pentru performanță în educație.

Ce ne dorim în Câmpulung?

1. Acordarea burselor în baza unor criterii care să încurajeze învățarea.

2. Majorarea consistentă a acestora astfel încât elevii să fie motivați să învețe mai bine. Dacă vom reuși modificarea ordinului am putea să le oferim elevilor de nota zece din Câmpulung burse de o mie sau chiar două mii de lei.”, a anunțat primărița Elena Lasconi pe contul ei de socializare.

Primele doze de vaccin anti Covid au ajuns în Argeș

„În aceste momente, au ajuns in Argeș primele 100 de doze de vaccin anti Covid 19. După 10 luni de pandemie, avem, în sfârșit, soluția salvatoare”, a anunțat prefectul Emanuel Soare cu puțin timp în urmă.

„Primii care vor beneficia de vaccin sunt medicii aflați în prima linie de luptă împotriva acestui virus, care ne-a dat tuturor viata peste cap.

În cel mai scurt timp posibil, vom vaccina întregul personal medical, apoi vom vaccina persoanele cu vârsta de peste 65 de ani si, în ultima etapă, întreaga populație care va dori să faca acest lucru.

Vom reuși să învingem această pandemie in urmatoarele șase luni.

Să înceapă procesul vindecării și al reîntoarcerii la normalitate!”, a mai spus Soare.

Se îngheață mai multe categorii de salarii și pensii

Premierul Florin Cîţu a explicat miercuri, după şedinţa de Guvern, de ce s-a luat decizia de a se îngheţa salariile bugetarilor în 2021, dar şi ce modificări s-au adus actului normativ privind suspendarea ratelor bancare.

„În primul rând vorbim despre o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de astăzi, care conţine mai multe reglementări şi are un impact bugeta de  17,6 milarde de lei:  

– Se menţin salariile personalului bugetarilor la nivelul lunii decembrie, 12 miliarde lei. La baza deciziei stă şi ce s-a întâmplat cu legea salarizării în ultimii trei ani, o lege care a fost urmată de multe excepţii. Vom lua o pauză şi vom veni cu clarificări. România trece printr-o perioadă dificilă. Nu tăiem veniturile, rămân la acelaşi nivel după o perioadă în care au crescut cu 25%. Acordarea voucherelor de vacanţă în valoare de 1.450 lei. Repet, sectorul HoReCa e unul foarte important pentru noi şi îl susţinem. Punctul de amendă rămâne la 145 lei”, a explicat premierul.  

Astfel, proiectul prevede că toate pensiile de serviciu, atât cele ale pensionarilor care provin din Aviaţia Civilă, foştii grefieri (personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor), foştii parlamentari, pensiile foştilor diplomaţi şi ale urmaşilor acestora, pensiile foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi, pensiile foştilor parlamentari şi pensiile militare nu se vor mai actualiza în 2021 cu rata inflaţiei. În proiect nu se regăsesc însă referiri la foştii magistraţi. Proiectul mai prevede: 

– suspendarea aplicării pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2022;

– îngheţarea punctului de amendă la valoarea de 145 de lei; 

– amânarea acordării indemnizaţiei de vacanţă pentru bugetari până la 1 ianuarie 2022; 

– menţinerea indemnizaţiei de merit la nivelul de 6.240 lei (echivalent a 3 salarii minim brute pe ţară);   

– amânarea acordării venitului minim de incluziune (acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială) până la 1 aprilie 2022.

  Acelaşi proiect de OUG prevede şi:  

– amânarea majorării cu 50% a salariilor cadrelor didactice din domeniul medico-farmaceutic din universităţi până în 2022; 

– menţinerea voucherelor de vacanţă la valoarea de 1.450 lei;  

– scutirea de TVA cu drept de deducere pentru livrările de dispozitive medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum şi serviciile de vaccinare şi testare aferente.  

Până la data de 31 decembrie 2021, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale. De asemenea, amnistia fiscală privind dobânzile şi penalităţile la datoriile principale către stat se prelungeşte până la 15 decembrie 2021, iar cei care vor să-şi plătească eşalonat datoriile, atât persoane fizice, cât şi juridice, pot depune cererea la Fisc şi în perioada 1 ianuarie 2021-31 martie 2021 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare.   Rambursarea TVA cu control ulterior are un nou termen: 31 martie 2021.

Subscribe US Now