Social

Care sunt noile reguli de calcul pentru pensia minimă

Începând cu data de 1 septembrie 2020, beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 800 de lei, încasează  lunar această valoare, denumită „Indemnizaţia socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificarile şi completările ulterioare. Ultimele date statistice publicate de Casa Naţională de Pensii Publice, arată că 903,503 de pensionari sunt în această situaţie. Prin noua lege a pensiilor (legea 127/2019), s-au adus modificări notabile printre care şi modul de calcul al pensiilor.   

Trei cutremure în această noapte, unul în Argeș

Cutremur
Cutremure în Buzău, Vrancea și Argeș

Trei cutremure s-au produs în noaptea de marţi spre miercuri în zonele seismice Vrancea şi Făgăraş-Câmpulung, cu magnitudini de 3, 3,8 şi 2,4 pe scara Richter, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Primul seism, de 3 pe Richter, a avut loc la miezul nopţii, la ora locală 0:02, în judeţul Buzău, la adâncimea de 121 de kilometri (km), iar epicentrul s-a aflat la 49 km nord de Ploieşti, 59 km sud-est de Braşov, 103 km nord de Bucureşti, 122 km nord-est de Piteşti, 136 km vest de Brăila, 141 km vest de Galaţi, 143 km sud de Bacău.

După aproximativ trei ore (2:52) s-a produs un nou cutremur, cu magnitudinea 3,8 în judeţul Vrancea şi la o adâncime de 106 de kilometri. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 85 km est de Braşov, 90 km sud de Bacău, 105 km nord-est de Ploieşti, 112 km vest de Galaţi, 115 km nord-vest de Brăila şi 155 km nord de Bucureşti.

De asemenea, în această dimineaţa, la ora 5:48, în zona seismică Făgăraş-Câmpulung, respectiv în judeţul Argeş, a avut loc un cutremur slab, de suprafaţă, cu magnitudinea 2,4, la adâncimea de 2 km. Acesta s-a produs în apropierea oraşelor: 58 km sud-vest de Braşov, 60 km nord de Piteşti, 77 km sud-est de Sibiu, 96 km nord-vest de Ploieşti, 139 km nord-vest de Bucureşti.

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti, anunță AGERPRES.

Care sunt cele trei scenarii pentru redeschiderea școlilor

Elevi
Elevii ar putea să se întoarcă fizic la ore

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunţă că îşi doreşte ca elevii să se întoarcă fizic la ore, însă cei cu vulnerabilităţi medicale vor învăţa în continuare online. Între timp, centralizarea profesorilor programaţi la vaccinare s-a încheiat. Ministrul Educaţiei a declarat că aproximativ 200.000 de profesori vor să se vaccineze, dar totodată, obligaţia de vaccinare nu poate exista. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a anunţat că şcolile vor fi redeschise după cele trei scenarii, însă după analiza epidemiologică făcută mâine.

Sub 1 la mie rată de infectare – toate şcolile deschise, între 1 şi 3 la mie grădiniţe – învăţământ primar şi clase terminale, peste 3 la mie, dar nu mai mult de 6 la mie – grădinţe şi învăţământ primar. În plus, se va analiza şi posibilitatea celor din învăţământul profesional şi dual, de a organiza activităţile practice, absolut necesare în regim de prezenţă fizică.

La această oră, doar trei state dintre cele 27 de de state membre ale Uniunii Europene nu au grădinţele şi învăţământul primar deschise, sau nu au o decizie de deschidere a grădiniţelor sau învăţământului primar, cel puţin în următoarele zile, a mai declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Vești bune pentru cei care vor să-și amâne ratele la credite

Rate la credite
Amânarea ratelor la credite

Veste de ultimă oră pentru românii cu credite. După o întârziere de o lună, timp în care măsura a fost blocată, Guvernul va aproba în şedinta de azi normele de aplicare care reglementează amânarea ratelor şi în 2021.

Normele de aplicare vor trebui publicate şi în Monitorul Oficial şi abia apoi românii interesaţi vor putea cere băncilor amânarea ratelor la credite. Astfel, persoanele fizice care au avut parte de scăderi de salarii în ultimele trei luni sau au ajuns în şomaj vor putea solicita băncilor până pe 15 martie să aprobe amânarea ratelor şi în acest an. De asemenea, vor putea cere amânarea şi firmele care au avut încasări mai mici cu 25% pe ultimele trei luni faţă de aceeaşi perioadă anului trecut.

Populația României va  scădea cu 6,6 milioane de locuitori până la sfârșitul secolului

Populația României în scădere
Populația României va fi cu 6,6 milioane de locuitori

Eurostat anticipează că de-acum şi până în anul 2100 va exista o creștere modestă a populației Uniunii Europene, care pe termen scurt, în acest deceniu va atinge un vârf, după care în jurul anului 2030 va începe să scadă, transmite IlSole24ore, citată de Rador.

Astfel, la sfârșitul secolului, populația ar putea ajunge la 416 milioane de oameni, în scădere de la maximul de 450 de milioane în jurul anului 2030. Ceea ce înseamnă că de-acum şi până în 2100, ar trebui să se înregistreze o scădere în ansamblu a populaţiei cu aproximativ 30 de milioane de locuitori.

Se preconizează ca la acea dată, în unsprezece din cele 27 de țări membre, populația să fie mai mare decât acum. În valori absolute, Italia este a doua națiune după Polonia care ar pierde cei mai mulți locuitori, urmată de România. Vorbim, respectiv, de 8,9, 10,3 și 6,6 milioane de persoane în minus. Pe de altă parte, populaţia Franței și mai ales a Suediei va creşte cu 2,6 și, respectiv, 3,4 milioane. Prognozele sugerează că în Germania nu vor exista schimbări semnificative, în timp ce Spania va avea cu 1,1 milioane de persoane mai puțin. Şi în Irlanda, se sugerează o creștere semnificativă a populației.

Ordinea celor mai populate națiuni ale Uniunii – Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia – va rămâne însă neschimbată. Analizând schimbarea în raport cu punctul de plecare și nu în valori absolute, principalele scăderi demografice ar trebui să se producă în câteva țări din Est, precum Letonia, Lituania, România, Bulgaria, Polonia.

Demografii sugerează că factorul principal care va susține populația europeană, va fi imigrația. Pe de altă parte, dacă tendința actuală continuă, echilibrul natural – sau diferența dintre nașteri și decese – va schimba echilibrul în cealaltă direcție.

Misiune dificilă în plină noapte pentru salvamontiștii argeșeni

Salvamont Argeș
Misiune dificilă a Salvamont Argeș

O echipă de salvamontişti din Argeş a plecat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în căutarea a trei tineri din Bucureşti, după ce un părinte a anunţat că ei vor să urce pe Vârful Moldoveanu, dar nu au echipament adecvat. Salvamontiştii nu i-au găsit însă la locul indicat pentru a-i convinge să renunţe, constatând că la un moment dat tinerii ar fi întors maşina, drumul pe Valea Rea fiind greu de parcurs.

„În urma apelului disperat al unui părinte, venit prin Dispeceratul Naţional Salvamont, Salvamont Argeş a acţionat noaptea trecută cu o echipă de prim răspuns, pe Valea Rea spre Stâna lui Burnei pentru a verifica dacă trei tineri cu vârste între 24 şi 27 ani sunt în zonă şi că nu au probleme. Cei trei au plecat de dimineaţă din Bucureşti, urmează să înnopteze la Stâna lui Burnei şi apoi să pornească spre Vf. Moldoveanu. Îngrijorarea părintelui este că cei trei tineri nu au echipament adecvat pentru o astfel de ascensiune, în condiţii de iarnă. Nu ne întrebaţi de ce intenţionează să urce Moldoveanu nepregătiţi…”, arată reprezentanţii Salvamont, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

Salvamontiştii au pornit în căutarea tinerilor pentru a-i determina să renunţe la drumeţie, însă au constatat că aceştia ar fi întors maşina la un moment dat.

„Am decis să trimitem echipa de prim răspuns care să încerce să îi determine pe cei trei să renunţe la această drumeţie, să evităm astfel o posibilă tragedie. A fost în aşteptare şi echipa de sprijin formată din şase salvatori montani gata să intervină dacă situaţia din teren pe care ar fi transmis-o echipa de prim răspuns, ar fi impus acest lucru. Se pare că cei trei au întors autoturismul la vreo 20 km de fundul văii, din cauza condiţiilor pe care le prezintă drumul. Atragem atenţia că drumul pe Valea Rea va fi complet impracticabil până la sfârşitul iernii, pentru că sunt câteva culoare pe care vin succesiv avalanşe şi fac imposibilă trecerea”, spun reprezentanţii Salvamont.

În cele din urmă, salvamontiștii argeșeni au anunțat că „cei trei au fost găsiți în stare buna, pe valea Buda, nicicum pe valea Rea. Căutările au durat toata noaptea și toată dimineața. Atragem atenția ca până la primăvară, niciun drum forestier nu este practicabil până sub creastă, indiferent de tipul mașinii!!!!”

Crește valoarea contribuției la pensie, află cu cât

Contribuție pensii
Crește contribuția la pensii

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul salariului minim se vor modifica, prin notificarea asiguratului. Astfel, începând cu 13 ianuarie 2021 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.300 lei, informează CNPP.

În cazul asiguraţilor care au încheiat contracte de asigurare socială baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială. Dar nu mai puţin decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Având în vedere că, potrivit legii, contribuţia pentru pensii este de 25% din salariul brut, înseamnă că aceasta se va majora de la 558 de lei (prin rotunjirea făcută de CNPP pentru suma de 557,5 lei, cât era anul trecut) la 575 de lei pe lună.

Majorarea salariului minim pe economie are efecte şi asupra sumelor necesare la cumpărarea vechimii. Noua valoare de 2.300 lei nu are implicaţii în ceea ce priveşte contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 13 ianuarie 2021, în temeiul O.U.G. nr. 163/2020.

În toamna anului trecut, a fost reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani. Încheierea unui astfel de contract, pentru cumpărare retroactivă a vechimii pe o perioadă de maximum 6 ani, poate fi solicitată numai în perioada 28.09.2020-31.08.2021. În intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate, anunţa atunci CNPP.

Odată cu majorarea din 13 ianuarie a salariului minim brut pe ţară la 2.300 de lei, rezultă o sumă minimă lunară de plată de 575 de lei, respectiv 6.900 lei pentru cumpărarea unui singur an de vechime şi 41.400 de lei pentru cumpărarea a 6 ani de vechime.

Pârtia Mățău, singura din Argeș, închisă din cauza hoților

Pârtia Mățău
Pârtia Mățău – Chilii, singura din Argeș

Pârtia de schi de la Măţău-Chilii din comuna Mioarele, singura pârtie din Argeș, județul cu cei mai înalți munți din țară dar, practic, fără nici un domeniu pentru practicarea sporturilor de iarnă, va rămâne închisă pentru cel puţin încă o săptămână după ce au fost furate mai multe componente de pe ratrac, utilajul folosit pentru nivelarea zăpezii. Anunţul a fost făcut week-endul trecut chiar de către administratorii acesteia  printr-o postare pe Facebook: „Din ratracul cu care se nivela pârtia de schi au fost furate mai multe părţi esenţiale care îl făceau funcţional. Pârtia este extrem de periculoasă fără bătătorirea zăpezii de către ratrac, iar siguranţa dumneavoastră este pe primul loc. Nu ne putem asuma astfel de riscuri. Revenim când vom avea veşti.” au scris aceștia pe pagina rețeaua de socializare.

Singura pârtie de schi din Argeș, cea de la Măţău, a fost amenajată în urmă cu 14 ani la iniţiativa și prin efortul a doi oameni de afaceri din zona Muscelului, Gabriel Marcu şi Dorin Mirea. Pârtia are o lungime de 700 de metri şi o diferenţă de nivel de 80 de metri și se află la circa 10 kilometri de Câmpulung Muscel. Punctul de lansare al pârtiei se află la o altitudine de 950 de metri.

Perioada de încheiere a mediilor din primul semestru prelungită de la patru până la opt săptămâni

Elevi la școală
Situația școlară a elevilor

Ministerul Educației a anunțat că perioada de încheiere a situațiilor școlare neîncheiate în semestrul I ar putea fi prelungită de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea. Altă măsură luată în calcul este și încheierea mediilor cu doar două note.

„La acest moment, conform datelor transmise de către unitățile școlare, prin intermediul inspectoratelor școlare județene/ISMB, se estimează că un număr de circa 65.000 de elevi se află în situație de risc cu privire la neîncheierea mediei pe semestrul I din cauza imposibilității de acces la resursele tehnologice – factor principal, la care se adaugă și alte motive precum neparticiparea la cursuri, situații medicale etc. Trebuie avut în vedere că, în ultimii ani, numărul elevilor care se aflau anual în această situație era de aproximativ 15.000” precizează ministerul într-un comunicat.

Ce măsuri a identificat ministerul:

1. Desfășurarea de activități remediale pe parcursul semestrului al II-lea, cu identificarea surselor de finanțare pentru plata cadrelor didactice.

2. Prelungirea perioadei de încheiere a situațiilor școlare neîncheiate în semestrul I, de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea.

3. Posibilitatea încheierii mediilor cu minimum două note, indiferent de numărul orelor alocate săptămânal fiecărei discipline.

Semestrul al doilea urmează să înceapă pe 8 februarie.

Calinic Argeșeanul mai ancorat în realitate decât Teodosie Tomitanul: „Se pune întrebarea, dacă mă voi vaccina? Desigur.”

ÎPS Calinic Argeșeanul
ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a anunțat că se va vaccina anti-COVID-19, spre deosebire de un alt ierarh de același rang, Teodosie Tomitanul de la Constanța. „Campania de vaccinare este o lucrare anevoioasă și se vede clar că osteneala celor încredințați cu această lucrare salvatoare își iau în serios chemarea de îngeri ai vieții, riscându-și viața și confortul, zi de zi! Doar cei răutacioși îsi exprimă mereu nemulțumiri și folosesc cuvinte nepotrivite pentru un om educat si civilizat. Se pune întrebarea, dacă mă voi vaccina? Desigur, după ce vor fi vaccinați toți cei din prima și a doua urgență. De ce trebuie să ne vaccinăm? Imediat îmi vine întrebarea: La noi în România, cred că vă amintiți, am fost vaccinați de mici și mereu, contra a diferite virusuri și boli; ne-am întrebat de ce ne-am vaccinat contra gripei? Ne-am pus întrebări îndoielnic? Nimeni, cred, n-a pus la îndoială vaccinul antigripal! Tocmai! Virusul Covid-19, are în structura lui și manifestări asemănătoare cu gripa obișnuită care bântuie omenirea. (…)Se impune ca fiecare dintre noi, care dorim să conviețuim întreolaltă, să avem grijă mare de sănătatea noastră și de sănătatea celorlalți, în egală măsură! Iar dacă este cineva supărat datorită unor afirmații verbale sau în scris, îmi cer cuvenita iertare!”, a spus ierarhul argeșean.

Mai puțin cu 37 de clase a IX-a în Argeș la începutul anului școlar viitor

Liliana Murguleț, ISJ Argeș
Liliana Murguleț, inspector școlar general al ISJ Argeș

Inspectoratul Școlar Județean Argeș a orgainzat astăzi o conferință de presă în care au fost prezentate mai multe teme de interes pentru învățământul argeșean. Printre acestea s-a numărat și chestiunea numărului de clase a IX- a care în anul școlar viitor va fi mai mic cu 37. „Este o situație punctuală și obiectivă, care va avea efect doar în ceea ce privește anul școlar 2021-2022, nu și în anii următori. Este vorba de numărul de copii care termină anul acesta clasa a VIII – a și care sunt cu aproximativ 1300 mai puțini decât cei de anul trecut, iar cifra de școlarizare trebuie să țină cont de această realitate. Am discutat cu toți colegii mei din învățământul preuniversitar referitor la acest lucru și la cifra de școlarizare pentru anul următor și i-am liniștit asigurându-i că aceasta se va întâmpla doar o singură dată, deci nu există niciun pericol asupra acestui ciclu de învățământ. Noi (n.r. ISJ Argeș) avem situația cu numărul copiilor din fiecare clasă, nu doar a VIII-a, avem date exacte până la cei care intră într-a V-a inclusiv și știm că această stare de fapt se referă doar la următorul an școlar pentru ca apoi cifgra de școlarizare la admiterea în liceu să revină la valoarile de acum. Vorbim de prima generație pentru care s-a introdus grupa pregătitoare și, după cum știți, atunci au fost părinți care și-au trimis copiii la școală și părinți care i-au lăsat la grădiniță, de aceea avem această situație acum.”, a spus inspectorul școlar general al județului Argeș, Liliana Murguleț, în cadrul conferinței de presă. 

Elena Lasconi: „Elevii de zece din Câmpulung merită burse de peste o mie de lei”

O solicitare oficială pentru a schimba Ordinul de ministru 5576/2011
Cerem modificarea art 8 pentru a lăsa la latitudinea autorității locale criteriile de acordare a burselor de merit dar și a cuantumului acestora și posibilitatea de cumulare a diferitelor tipuri de burse.

„O altă dovadă că PSD la nivel local nu face nimic. Vorbă multă, mesaje populiste și circ. Luna trecută, în ședința de Consiliu Local au fost discuții aprinse vreme de 45 de minute pe tema burselor pentru elevi. Consilierul PSD Ciprian Neculăescu în tandem cu colegii pesediști cereau în gura mare să ne așezăm cu toții la masa discuțiilor. Am fixat, public, în Consiliul Local, întâlnirea astăzi la ora 10:00.

Între timp, am luat legătura cu reprezentanții elevilor din toate școlile din Câmpulung (e pentru prima dată când un primar face asta în Câmpulung iar elevii au fost uimiți de-a dreptul) și cu directorii pentru a le cere părerea.

Ghiciți cine nu s-a prezentat?! Consilierii locali PSD au lipsit fără nicio explicație. Culmea, Neculăescu-PSD e și profesor. Cred că e important să vedeți pe cine ați votat și cum sunteți reprezentați.

Lăsând la o parte asta, la întâlnire au venit viceprimarul PNL Nicolae Zaharia, consilierii USR PLUS Constantin Țurțulea și Alex Hagi, consilierii POL Octavian Dumitrașcu și Dan Șain, secretarul si directorul economic.

Concluzia: voi trimite mâine la Ministerul Educației o solicitare oficială pentru a schimba Ordinul de ministru 5576/2011. Mai exact, cerem modificarea art 8 pentru a lăsa la latitudinea autorității locale criteriile de acordare a burselor de merit dar și a cuantumului acestora și posibilitatea de cumulare a diferitelor tipuri de burse.

În plus, voi merge împreună cu dl. viceprimar la ministrul educației deoarece ne dorim schimbarea ordinului și o reală motivare pentru performanță în educație.

Ce ne dorim în Câmpulung?

1. Acordarea burselor în baza unor criterii care să încurajeze învățarea.

2. Majorarea consistentă a acestora astfel încât elevii să fie motivați să învețe mai bine. Dacă vom reuși modificarea ordinului am putea să le oferim elevilor de nota zece din Câmpulung burse de o mie sau chiar două mii de lei.”, a anunțat primărița Elena Lasconi pe contul ei de socializare.

Primele doze de vaccin anti Covid au ajuns în Argeș

„În aceste momente, au ajuns in Argeș primele 100 de doze de vaccin anti Covid 19. După 10 luni de pandemie, avem, în sfârșit, soluția salvatoare”, a anunțat prefectul Emanuel Soare cu puțin timp în urmă.

„Primii care vor beneficia de vaccin sunt medicii aflați în prima linie de luptă împotriva acestui virus, care ne-a dat tuturor viata peste cap.

În cel mai scurt timp posibil, vom vaccina întregul personal medical, apoi vom vaccina persoanele cu vârsta de peste 65 de ani si, în ultima etapă, întreaga populație care va dori să faca acest lucru.

Vom reuși să învingem această pandemie in urmatoarele șase luni.

Să înceapă procesul vindecării și al reîntoarcerii la normalitate!”, a mai spus Soare.

Se îngheață mai multe categorii de salarii și pensii

Premierul Florin Cîţu a explicat miercuri, după şedinţa de Guvern, de ce s-a luat decizia de a se îngheţa salariile bugetarilor în 2021, dar şi ce modificări s-au adus actului normativ privind suspendarea ratelor bancare.

„În primul rând vorbim despre o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de astăzi, care conţine mai multe reglementări şi are un impact bugeta de  17,6 milarde de lei:  

– Se menţin salariile personalului bugetarilor la nivelul lunii decembrie, 12 miliarde lei. La baza deciziei stă şi ce s-a întâmplat cu legea salarizării în ultimii trei ani, o lege care a fost urmată de multe excepţii. Vom lua o pauză şi vom veni cu clarificări. România trece printr-o perioadă dificilă. Nu tăiem veniturile, rămân la acelaşi nivel după o perioadă în care au crescut cu 25%. Acordarea voucherelor de vacanţă în valoare de 1.450 lei. Repet, sectorul HoReCa e unul foarte important pentru noi şi îl susţinem. Punctul de amendă rămâne la 145 lei”, a explicat premierul.  

Astfel, proiectul prevede că toate pensiile de serviciu, atât cele ale pensionarilor care provin din Aviaţia Civilă, foştii grefieri (personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor), foştii parlamentari, pensiile foştilor diplomaţi şi ale urmaşilor acestora, pensiile foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi, pensiile foştilor parlamentari şi pensiile militare nu se vor mai actualiza în 2021 cu rata inflaţiei. În proiect nu se regăsesc însă referiri la foştii magistraţi. Proiectul mai prevede: 

– suspendarea aplicării pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2022;

– îngheţarea punctului de amendă la valoarea de 145 de lei; 

– amânarea acordării indemnizaţiei de vacanţă pentru bugetari până la 1 ianuarie 2022; 

– menţinerea indemnizaţiei de merit la nivelul de 6.240 lei (echivalent a 3 salarii minim brute pe ţară);   

– amânarea acordării venitului minim de incluziune (acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială) până la 1 aprilie 2022.

  Acelaşi proiect de OUG prevede şi:  

– amânarea majorării cu 50% a salariilor cadrelor didactice din domeniul medico-farmaceutic din universităţi până în 2022; 

– menţinerea voucherelor de vacanţă la valoarea de 1.450 lei;  

– scutirea de TVA cu drept de deducere pentru livrările de dispozitive medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum şi serviciile de vaccinare şi testare aferente.  

Până la data de 31 decembrie 2021, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale. De asemenea, amnistia fiscală privind dobânzile şi penalităţile la datoriile principale către stat se prelungeşte până la 15 decembrie 2021, iar cei care vor să-şi plătească eşalonat datoriile, atât persoane fizice, cât şi juridice, pot depune cererea la Fisc şi în perioada 1 ianuarie 2021-31 martie 2021 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. La cerere, debitorul poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare.   Rambursarea TVA cu control ulterior are un nou termen: 31 martie 2021.

Subscribe US Now

error: Content is protected !!