Economie – Finanțe

Cum a evoluat salariu minim net pe economie în ultimii zece ani

Salariul minim net
Evoluția salariului minim net în ultimii zece ani

Majorarea salariului minim pe economie a fost publicată în Monitorul Oficial. Salariul minim brut pe economie a crescut la  2.300 de lei în ianuarie 2021, adică oamenii primesc 1.386 de lei „în mână“, cu 40 de lei mai mult decât în 2020.  Astfel, în 2021 tariful orar va creşte la 13,583 lei/oră de la 13,327 lei/oră în 2020 pentru un program complet de lucru. În ultimii zece ani, salariul minim net pe economie a crescut de 2,57 ori, de la 538 lei la 1386 lei.

Deşi premierul Florin Cîţu a spus că mărirea salariului minim se aplică de la 1 ianuarie, în loc să scrie că se aplică de la 1 ianuarie, în textul ho¬tă¬rârii de guvern din Monitorul Oficial scrie că mărirea se aplică de la data intrării în vigoare a actului normativ, adică de la jumătatea lunii ianuarie. „Este extrem de complicat să implementezi o astfel de modificare salarială deoarece multe sisteme de calcul salarii nu suporta modificări în cursul lunii”, a explicat premierul.

Fiscul a făcut schimbări în Declarația unică pentru persoanele fizice

Declarația Unică
Declarația Unică pentru persoane fizice

Declarația unică – 2021 s-a modificat. ANAF a schimbat formularul unic, iar noul model a apărut marţi în Monitorul Oficial. Va fi folosit atât pentru definitivarea veniturilor din 2020 și a taxelor aferente, cât și pentru a estima veniturile din 2021. Dar și taxele aferente.

Au fost introduse două secțiuni distincte pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili pentru indemnizațiile de la stat prevăzute de OUG nr. 30/2020. Indemnizația pentru PFA-urile și alți profesioniști cu activitate întreruptă, precum și de OUG nr. 132/2020 (indemnizația pentru PFA-urile și alți profesioniști cu activitate redusă), conform siteului avocatnet.ro.

Pentru ajutoarele acordate de stat, conform celor două ordonanțe, autoritățile au adus recent mai multe clarificări privind tratamentul fiscal, prin OUG 226/2020, care sunt utile inclusiv la completarea declarației unice; introducerea rândurilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii nr. 153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al caselor de marcat electronice din impozitul anual pe venit, pentru persoanele fizice (atât pentru aparatele puse în funcțiune în 2018 și în 2019, cât și pentru cele puse în funcțiune în mod curent, începând din 2020); modificarea termenului anual de depunere din 15 martie în 25 mai, conform Legii 296/2020.

Prin acest ordin s-au actualizat, în mod corespunzător, instrucțiunile de completare ale declarației unice. Momentan, formularul nu poate fi transmis Fiscului online, pentru că trebuie publicată versiunea electronică a acestuia.

Declarația unică a fost introdusă în legislația fiscală în 2018 și este folosită, de principiu, de către de PFA-urile care obțin venituri independente sau de către cei care obțin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende. Prin intermediul declarației unice, contribuabilii declară ce venituri au avut în anul precedent. Pentru a stabili ce impozit și contribuții la pensii și sănătate au de plată la stat, și ce venituri estimează că vor avea în anul curent. PFA-urile care obțin venituri independente vor putea obține în fiecare an, începând din 2021, bonificații pentru plata taxelor aferente. Acestea trebuie stabilite anual prin legile bugetului de stat (cu norme date prin ordin al Finanțelor). Bonificațiile se vor aplica atât la impozitul pe venit, cât și la contribuțiile pentru pensii și sănătate.

Subscribe US Now

error: Content is protected !!