Certificatul digital Covid, disponibil de la 1 iulie

Guvernul a adoptat, marți, o OUG care reglementează eliberarea, verificarea și acceptarea pentru certificatul digital privind Covid. Acesta va fi necesar pentru libera circulație în UE pe durata pandemiei de Covid-19. Documentul se eliberează pentru: vaccinarea anti-Covid; testarea pentru infecția de Covid cu test antigen rapid și test RT-PCR; vindecarea în urma infecției cu Covid. Prin acest act normativ, se reglementează eliberarea începând cu data de 1 iulie 2021 a certificatului digital Covid-19.

Ceritificatele eliberate sunt valabile astfel:

  • Certificatul de vaccinare până la data de 30 iunie 2022;
  • Certificatul de testare 24 de ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
  • Certificatul de vindecare 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.

Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicației mobile CoronaScan.

Pentru validarea identității solicitantului de certificate digitale sunt necesare datele cu care acesta s-a identificat în fiecare situație în parte (la vaccinare, tratament sau testare).

Certificatele vor putea fi eliberate în format digital de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro începând cu 1 iulie. Pentru persoanele care nu au acces la certificate în format digital, eliberarea va fi în sarcina primăriilor, Direcțiilor de Evidență ale Populației și Direcțiilor de Sănătate Publică, Aceste instituții vor putea asista cetățenii pentru eliberarea certificatului în format letric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Din respect față de Brătieni, Miuțescu și Tofan aruncă PNL Argeș în brațele PSD

Duminică sunt alegeri în organizația PNL Pitești. Nimic spectaculos, ba, chiar, un excelent exercițiu menit să demostreze gradul de democrație al unui partid. Iar PNL se clamează drept cel mai democratic partid românesc, nu-i așa? Că beligeranții din bătălia liberală nu se iubesc prea mult, e normal. Îți iubești aproapele, […]
Miuțescu

Subscribe US Now

error: Content is protected !!