Situație tensionată la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Pitești vineri, 5 ianuarie, când 170 de argeșeni s-au prezentat pentru a dona sânge și recoltarea s-a limitat la 100 de persoane. Printre cei prezenți s-a aflat și un grup de cetățeni din Recea însoțiți de primarul localității, Doru Dragu, care veniseră să doneze pentru un cadru didactic aflat în suferință și care, așa cum ne-a declarat edilul, nu au mai putut să-și ducă demersul până la capăt pentru că se aflau în afara limitei de 100 de donatori, fapt ce a provocat nemulțumirea acestora. Cum subiectul a fost preluat și tratat deja de o parte a presei locale, am solicitat conducerii CTS un punct de vedere referitor la situația de vineri. În acest context, am avut o discuție cu dr. Monica Chiran, directoarea CTS Pitești.
„Recoltarea sângelui se face după reguli foarte stricte”
„În primul rând trebuie să spun că recoltarea sângelui de la donatori nu se face oricum, ci în funcție de mai multe criterii precum situația stocurilor de sânge, solicitările spitalelor, caracteristicile sângelui solicitat și așa mai departe. Sângele nu este o marfă cu care să te poți aproviziona în orice cantitate, cât de mare, și pe care apoi să o așezi pe un raft pe termen nelimitat sau pe termen lung. Valabilitatea sângelui, ca să vorbesc în aceiași termeni, este de ordinul zilelor, repet zile, și nici acestea multe, ci puține zile. Legat de situația de vineri pot să vă spun că la ora 9,00 aveam deja 100 de înscriși, ceea ce deja reprezenta un număr peste media zilnică care este în general de 80, maxim 90 de persoane. Mai mult, un număr de 170 de donatori era deja dublul acestei medii. Obligația noastră și a tuturor celorlalte centre de recoltare din țară este să nu recoltăm mai mult sânge decât capacitatea de stocare și decât necesarul spitalelor, ceea ce, de asemenea, ne obligă uneori să stabilim limitări ale numărului de donatori și chiar limitări ale timpului total de recoltare dintr-o zi astfel încât volumul recoltat să nu depășească această capacitate. Pentru că dacă am face asta, atunci tot sângele în surplus ar trebui aruncat, ceea ce ar fi o crimă. Și mai mult decât atât, înainte de perioadele cu zile libere se asigură stocuri suficiente de sânge tocmai pentru că nu se lucrează, iar săptămâna trecută ne-am aflat după o astfel de perioadă în care și spitalele au folosit o cantitate mult mai mică de sânge decât în mod normal. În general, de-a lungul timpului, în perioada de după Anul Nou prezența donatorilor era una destul de scăzută, așa că situația de săptămâna trecută a fost una cu totul ieșită din comun care s-a manifestat și în alte centre de recoltare din țară și vreau să vă spun că în orașe cu populație de două ori cât Piteștiul și cu mult mai multe spitale, mă refer la centrele universitare de Medicină, numărul donatorilor a fost limitat și la valori mult mai mici decât cea de 100 de persoane de la noi. Repet, sângele nu se recoltează și nu se stochează decât după reguli foarte stricte. Iar atunci când a fost nevoie, de fiecare dată când a fost nevoie, noi am venit și în weekend sau în zile libere pentru a lucra, centrul nostru fiind unul din principalii furnizori de sânge pentru București. Amintesc doar cazul Colectiv în acest sens.”, ne-a declarat medicul Monica Chiran.
„Cei de la Recea au primit adeverință pentru cazul solicitat, iar persoana vizată a primit sângele de care avea nevoie”
„În ceea ce privește grupul cetățenilor de la Recea, situația în evidențele noastre ne arată următoarele: doi dintre aceștia au donat sânge pentru că s-au aflat în primii 100 înscriși, ceilalți, e adevărat, nu au mai putut dona. Cu toate acestea, noi am consemnat că domniile lor se adresau unui anumit caz medical, adică doreau să doneze pentru o persoană anume, numele acestei persoane fiind consemnat de personalul nostru într-o adeverință specifică pe care au și primit-o. În aceste condiții, chiar dacă nu au donat toți, acea persoană nominalizată de dânșii, o doamnă cadru didactic, a primit sângele de care avea nevoie ca și cum ar fi donat toți cei din grupul respectiv. Și vreau să îi informez că a primit chiar mai mult sânge decât cantitatea care s-ar fi strâns dacă dona tot grupul din Recea pentru că avea nevoie de mai mult. Aceasta demonstrează că era sânge suficient în stocuri.”, a mai spus dr. Monica Chiran.
Argeșul și Hunedoara, singurele județe din țară care au mai mult de un centru de recoltare
„În încheiere vreau să subliniez că niciodată, absolut niciodată, la CTS Pitești nu s-a refuzat donarea de sânge dacă era nevoie de sânge. Indiferent când a fost nevoie de acel sânge. Mai mult, în țara noastră doar două județe au mai mult de un centru de donare de sânge și acestea sunt Argeșul și Hunedoara. Noi avem la Pitești și Câmpulung, iar hunedorenii au la Deva, Hunedoara și Petroșani. În rest, București, Iași, Cluj, Constanța, Mureș, Timiș, etc, zone cu mai multe spitale ca noi și cu orașe cu populație mult mai mare ca a noastră au un câte singur centru. La nivelul județului nostru Piteștiul acoperă trei pătrimi din activitatea de recoltare de la donatori și Câmpulungul o pătrime. Iar noi, cei de aici, asigurăm întotdeauna necesarul de sânge pentru tot județul nostru, ajutăm și vecinii când e nevoie, iar pentru București suntem furnizori de bază pentru că avem mulți pacienți din Argeș care ajung în spitalele bucureștene.”, a declarat directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești pentru ConcretMedia.ro.
Super corect! Bravo! Asta înseamna profesionalism! Chapeau!