Ritualul botezului ortodox ar putea fi modificat

Ritualul botezului ortodox ar putea fi schimbat cât de curând. Astfel, practica scufundării bebeluşilor în timpul botezului va fi analizată. Anunţul a fost făcut de ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului și Muscelului şi membru al Sinodului BOR.

Aceasta este prima voce din BOR care vorbeşte despre reforma botezului în sensul unor schimbări pentru ritualul botezului orotodox. Înaltul ierarh a povestit cum în Transilvania, obiceiul era de a se stropi pruncul pe cap, potrivit adevarul.ro.

„Se foloseau palmele făcute căuş, apa sfinţită pentru botez fiind turnată peste creştetul pruncului”, a spus ÎPS Calinic. El a afirmat că după o vreme, din teamă de a nu se produce vreun accident, s-a gândit că este mai potrivit să se afunde copilul până la gât în apa cristelniţei. După aceea să se toarne din belşug apă sfinţită peste creştetul pruncului.

Care sunt schimbările

„Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez. Potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului”, a declarat azi ierarhul argeșean pentru adevărul.ro.

Astfel, preoţii nou hirotoniţi şi de curând numiţi vor solicita sprijinul unui preot cu experienţă clericală, din cuprinsul protoieriei de care aparţin. Acest preot împreună cu preotul novice va oficia Taina Sfântului Botez. Preotul cu mai multă experienţă va fi cel care va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă. Niciun botez de prunc nu va putea fi oficiat fără asistenţa unui preot cu experienţă clericală.

În cazurile în care pruncul are probleme medicale ori este agitat sau speriat, plânge foarte tare, este „fraged” ca vârstă (sub 40 zile), sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului), „săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului. Apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului”.

Calinic a botezat-o recent pe fiica principelui Nicolae, luna trecută. El a scufundat copilul doar cu picioarele în cristelniţă şi l-a udat puţin pe cap.

One thought on “Ritualul botezului ortodox ar putea fi modificat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Lanțul de bijuterii Teilor a vândut scump în anul pandemiei

Lanţul de bijuterii Teilor are circa 50 de magazine. Cele mai multe sunt în România, dar şi patru în afara ţării, la Sofia şi Varşovia. Pentru lanţul de bijuterii Teilor, lansat acum mai bine de două decenii de antreprenorul piteștean Florin Enache, pandemia a adus cu sine vânzarea unora dintre […]
Lanțul de bijuterii Teilor

Subscribe US Now

error: Content is protected !!