Călătoriile în UE doar cu cartea electronică de identitate

Viitoarea carte electronică de identitate nu va fi obligatorie. În schimb, românii care vor opta în continuare pentru varianta clasică a acesteia nu vor mai putea călători în străinătate ca până acum. Astfel, pe lângă cartea de identitate simplă, românii vor avea nevoie să prezinte şi paşaportul. Acesta este avertismentul şefului Autorităţii pentru Digitalizare (ADR), Octavian Oprea.

„Cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în UE, cetăţenii României care optează în continuare pentru o carte simplă vor fi obligaţi să prezinte şi paşaportul alături de aceasta.”, a declarat joi, Octavian Oprea.

Potrivit preşedintelui ADR, „cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România. Dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”.

Cărţile de identitate electronice elimină barierele birocratice în identificarea persoanelor la nivelul întregii Uniuni. Ele contribuie și la îmbunătăţirea accesului la servicii pentru cetăţenii europeni. Stabilirea unor standarde minime de securitate şi integrarea datelor biometrice în cărţile de identitate sunt considerate sunt importanţi pentru a face mai sigură utilizarea documentelor de identitate în UE. În acest sens, includerea elementelor biometrice de identificare le permite cetăţenilor să beneficieze pe deplin de drepturile lor la liberă circulaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Librăria Humanitas „Cartea pe roți” poposește la Pitești

Sâmbătă, 17 aprilie, Librăria Humanitas „Cartea pe roți” ajunge din nou în Pitești, anunță instituția. Aceasta se va afla în fața Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu”. „Vă așteptăm, așadar, între orele 10:00-18:00 cu o ofertă extinsă de carte pentru toate vârstele, o ofertă specială, dar și cărți cu autograf!”, mai spun […]
Humanitas

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!