Cei 80 de copii din clasele V-VIII din satul Tufanu, Argeș, trebuie să meargă 6 kilometri prin pădure ca să ajungă la școală, scrie Libertatea. Cea mai mare problemă nu este că ajung murdari la ore, ci că se pot întâlni cu ursul.
Din cei 17 elevi în clasa a VIII-a, niciunul nu s-a înscris la Evaluarea Națională. Asta pentru că majoritatea au deja copii, la rândul lor, sau muncesc la negru.
„O să vedeți cum este drumul”, avertizează Oliver Tinca, 13 ani, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Petre Tudose” din Mălureni. El locuiește în satul Tufanu. Aici majoritatea locuitorilor sunt romi. Ca să ajungă la școală are două posibilități. Prima – să meargă 6 km printr-o pădure, unde riscă să se întâlnească oricând cu un urs sau cu un porc mistreț. A doua sa opțiune este să ocolească cu mașina 45 km pe drumul județean spre Pitești și apoi să o ia în nord către comuna Micești și satul Păuleasca. Din Păuleasca trebuie să meargă pe albia pârâului, sub care sunt doar pietre. Dacă nivelul apei este mai ridicat din cauza ploilor sau ninsorilor, doar o mașină de teren face față.
Elevii de clasa a VIII-a din cătun n-au fost înscriși Evaluarea Națională din cauza absențelor și a mediilor neîncheiate. În catalog apar 17 copii de clasa a VIII-a din Tufanu, dar ei rareori au venit la școală în ultimul an. „Acolo sunt blocați în timp și spațiu”, spune directoarea școlii. Citiți întreaga poveste a copiilor din Tufanu aici.
Sursa foto: libertatea.ro