La Mârghia căutătorii de petrol și gaze distrug terenurile localnicilor

De ceva vreme în localitatea argeșeană Lunca Corbului, satul Mârghia, se fac prospectiuni pentru depistarea unor eventuale zăcăminte de petrol și gaze. Nici nu e de mirare, dat fiind că Argeșul este unul dintre județele cu subsolul bogat în hidrocarburi. Doar că activitățile amintite se desfășoară fără acordul sau măcar înștiințarea proprietarilor de terenuri, ceea ce a stârnit nemulțumirea acestora.

„Se prospectează în Mârghia existența unor resurse de petrol și gaze, ceea ce este foarte bine. De aproape o lună de zile, în Mârghia este agitație mare. Mașini si tractoare de foraj,  cu inscripția Prospecțiuni, defilează pe drumurile din sat, pe câmp, pe proprietățile oamenilor, fără a da socoteală cuiva. Inițial au apărut pe marginea drumului țăruși vopsiți, cu un număr înscris pe ele. Bucurie mare, se asfaltează! Mai apoi, tractoare albastre, cu foreze, în puncte bine delimitate, în zone publice și private, forează.

Ghinion. Nu stiu dacă s-a cerut  permisiunea de a  intra pe loc, adică, nu se respectă principiul prevăzut de legea 238/2004, actualizată și completată (celei mai mici atingeri aduse dreptului de proprietate). Mie, nu!”, a scris pe Facebook unul dintre locuitorii localității.

Explozii cu TNT și rezonanță la 10 km adâncime

Urmează, în locul țărușilor, plantarea unor senzori de culoare galbenă cu un led verde, vizibil pe timp de noapte. Tot intrare pe proprietățile oamenilor fără aprobarea acestora. Apoi, explozii, cu TNT, în puturile de mina forate la 10 metri adâncime, cu undă de șoc până la adâncimea de 10 kilometri. După aceea, de câteva zile, mașini de teren speciale, se calează pe șosea, în anumite locuri, de sub mașină coboară pe sol o pălărie, precum cele de antenă-satelit, și receptează vibrațiile solului la adâncimea dată de unda de șoc.

Toate bune si spre folos în  viitor! Dar, eu, îmi pun câteva întrebări legate de respectarea următoarelor:

1. Dreptul la informare al cetățenilor;

2. Respectarea dreptului de proprietate;

3. Reprezentarea comunității de către autoritățile locale;

4. Implicațiile folosirii explozivilor în modificarea pânzei freatice.

În virtutea dreptului la informare publică, rog ca:

– responsabilii Firmei de Prospecțiuni să afișeaze în locurile publice din sat, copii după avizele legale, date relevante despre acțiune, precum și numărul persoanelor care au acceptat, cu documente, atingerea drepturilor de proprietate.

Avem nevoie de petrol și de gaze, dar nu cu nerespectarea dreptului de proprietate și, mai ales, cu folosirea lipsei de reacție a cetățenilor. Adică, nu e sat fără câini!

NB: Cetățenii ale căror terenuri au fost afectate de aceste Prospecțiuni, puteți cere drepturi bănești de la reprezentații acestei firme.

Informații puteți obține oprind una din mașini și veți fi îndrumați să vă adresați celor care trec cu Duster de culoare albă… cică ei „sunt cu despăgubirile”.”, a mai scris același locuitor din Mârghia..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Miuțescu abandonat de Camera Deputaților în brațele DNA

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, secret, cu bile, încuviinţarea percheziţiei în cazul deputatului Adrian Miuţescu, anunță Adevărul. Fostul lider PNL le-a cerut colegilor, pentru a păstra prestigiul Parlamentului, să voteze „pentru”, precizând că este un om corect şi consideră că nu are nimic de ascuns. „Nu mă simt vinovat în […]
Adrian Miuțescu

Subscribe US Now

error: Content is protected !!