Unitățile canine ale Salvamont – stagiu de formare în Făgăraș

În perioada 3-12 martie, la Cabana Capra Transfăgărașan, la altitudinea de 1.700 metri, se desfășoară  Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă. Acesta este organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România. Coorganizator este C. J. Argeș prin Salvamont Argeș. Evenimentul are loc sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență.

Unitatea canină (conductor + câine) trebuie să progreseze vizibil în cele 10 zile. La examenul final trebuie să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană. Unitatea va executa misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane. Acestea se vor afla îngropate în zăpadă. Aria de lucru este pe o suprafață de 2 hectare. În final, unitatea trebuie să arate că se poate retrage în siguranță.

Probele de acces includ schiul de tură și rapelul pe stâncă și/sau gheață. Se adaugă și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate au trecut deja evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu. Aceasta a avut loc în perioada 19-21 februarie, la Cota 2000 Transfăgărășan.

La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Suceava, Gorj și Argeș. În ultimele cinci zile ale stagiului vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum. Acțiunea presupune reconfirmarea anuală a brevetului. Aceasta este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.

Antrenament aero pentru unitățile canine

Unitățile canine vor beneficia și de un antrenament aero. Se va exersa inserția/extracția cu troliul de la locul avalanșei. Va participa un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviație. Trebuie menționat sprijinul pe care DSU îl acordă acestor activități. Parte a operatorilor aero sunt la rândul lor instructori canini. Aceasta face ca intervențiile să fie foarte fluente și la cote ridicate de profesionalism.

În prezent, corpul de conductori pentru câini de avalanșă este format din 17 unități canine de avalanșă. Acestea provin din 12 județe. Argeșul are doi conductori cu trei câini brevetați pentru acest gen de salvare.

Stagiul se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenție canină la avalanșă. Candidatul este necesar să fie deja calificat ca salvator montan. Schiul de tură, tehnicile alpine de acces la locul avalanșei, precum și cunoașterea detaliată a procedurilor de intervenție la avalanșă trebuie stăpânite la un nivel superior. Acestea trebuie deprinse anterior intrării în școala canină.

După o perioada fără cazuistică la avalanșă, în ultimele trei sezoane de iarnă, au fost înregistrate opt decese la nivel național. Turiștii sau schiorii au fost surprinși de dinamizarea stratului de zăpadă. Actualul sezon este unul încă în curs.

Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie în permanență minimum 25-30 de unități canine de avalanșă. Acestea vor fi răspândite pe întreg arcul carpatic. În viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenție montană. Acestea vor fi distribuite judicios pentru optimizarea intervenției la care se va face de gardă pe perioada iernii cu unități canine pentru avalanșă.

În acest moment, zăpada ninsă măsurată pe platforma meteo Bâlea Lac, este de 235 cm. Altitudine este similară cu cea de la Cota 2000 Transfăgărășan care se află pe versantul sudic. Stratul de zăpadă poate avea însă grosimi de câțiva metri în zonele de acumulare sau troienite.

Pentru informații suplimentare, punctuale, turiștii pot contacta Dispeceratul Național Salvamont. Apelarea se face formând pe tastatura telefonului sintagma 0salvamont. Această modalitate de comunicare oferă turistului posibilitatea de a afla informații direct de la șeful formației Salvamont din zona care îl interesează.

One thought on “Unitățile canine ale Salvamont – stagiu de formare în Făgăraș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Un miliard de lei pentru clădirile cu risc seismic

Guvernul dorește ca, în patru ani, să investească serios în consolidarea clădirilor cu risc seismic. Suma alocată este de un miliard de lei. Anunțul a fost făcut joi de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Programul ar urma să relanseze „complet” investiția statului român în domeniu. Acesta propune o procedură „mult simplificată” […]
Risc seismic

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!