Probabil ultimul an când trecem la ora de vară

Martie este luna în care se va face trecerea la ora de vară 2021. Destul de sigur că  pentru ultima oară.  În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Față de două ore la ora de iarnă.

Trecerea la ora de vară 2021 se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară. Acesta este marcat la 20 martie 2021, când ziua va fi egală cu noaptea. Din acest moment, ziua începe să crească și noaptea să scadă La solstițul de vară din 21 iunie lucrurile se inversează.

Schimbarea orei se va face în ultimul weekend al lunii martie 2021. Mai exact în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 3:00 devine ora 4:00. „Dormim mai puțin”, cum se spune. Iar 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului. Aceasta va avea teoretic 23 de ore. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor.

Care este logica orei de vară

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră. Ora 4:00 devine ora 3:00. Ora de iarnă este considerată însă ora standard. Ora de vară are ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Aceasta a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul a fost adoptat de țările europene în secolul trecut pentru a economisi energie. Mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. De ceva vreme însă tot mai multe țări contestă necesitatea de a mai schimba ora. Mai mult, acestea cer stoparea la nivel internațional a acestei practici. Astfel, de anul acesta, ora de vară va deveni ora standard. Aceasta nu va mai fi modificată nici în toamnă, nici în viitor. Cel puțin aceasta e recomandarea Comisiei Europene. Recomandare acceptată și de România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Sindicatul Automobile Dacia - schimbare de lideri

Liderul Nicolae Pavelescu a renunțat la lupta de clasă pentru a se arunca în vâltoarea luptei politice. Gurile rele spun că mai duce și alte lupte. Viceliderul Ion Iordache s-a decis să se pensioneze. În consecință, Sindicatul Automobile Dacia (SAD) s-a văzut nevoit să-și aleagă o nouă garnitură de lideri. […]
Sindicatul Automobile Dacia

Subscribe US Now

error: Content is protected !!