Administrație

Peste 50 de sporuri salariale în sistemul bugetar printre care și sporul de consemn la domiciliu

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii
Violeta Alexandru a descoperit peste 50 de sporuri salariale

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, a prezentat o centralizare a informațiilor cu privire la domeniile ocupaționale bugetare și a publicat și câteva tabele în care se regăsesc condițiile de acordare și cuantumul fiecărui spor în parte. Aceasta spune că a identificat până acum șapte domenii, între care învățământ, sănătate, ordine publică sau administrație și peste 50 de tipuri de sporuri, de la spor pentru periculozitate sau suprasolicitare neuropsihică, până la munca în ture și spor de consemn la domiciliu. De exemplu, angajații de la Curtea de Conturi au spor de periculozitate. Un alt spor, numit spor de consemn la domiciliu, care presupune un lucru în schimburi, în așteptarea solicitărilor, îl au cei din electricitate.

„Sunt 7 familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație). Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității. Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%. Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță. Este foarte bine că s-a început o evaluare completă pentru fundamentarea deciziilor”, a scris Violeta Alexandru pe rețeaua socială.

Mai mult, fostul Ministru al Muncii propune și stabilirea unor indicatori de performanță în administrație ca „abia apoi să se treacă la salarii, sporuri, venituri, în general”.

Studenții din anii terminali pot lucra la Guvern

Studenți la Guvern
Studenții din anii terminali pot lucra la Guvern

Premierul Florin Cîţu a postat astăzi pe pagina de Facebook un anunţ în care le prezintă studenţilor o oportunitate de Internship la Guvern. Toţi cei interesaţi pot trimite o scrisoare de intenţie la cabinet.pm@gov.ro până pe 11 februarie.

„Am intrat în politică în 2016 şi în toţi aceşti ani mi-am dat seama câtă nevoie este de un suflu nou în administraţie. Vreau să dau tinerilor care doresc să activeze în acest domeniu o şansă reală. De aceea, voi demara primul program real de Internship la nivelul Guvernului României. Toţi studenţii în ani terminali interesaţi de acest proiect sunt invitaţi să trimită o scrisoare de intenţie la adresa cabinet.pm@gov.ro până la data de 11 februarie 2021.”, a anunțat Florin Cîțu.

Piteștiul va avea autobuze ca în Varșovia și Berlin

Autobuze Solaris
Solaris Bus & Coach va livra 40 de autobuze electrice companiei de transport public a municipiului Piteşti

Producătorul polonez de autobuze Solaris Bus & Coach va livra 40 de autobuze electrice companiei de transport public a municipiului Piteşti, Publitrans, în cadrul unui contract de 100,4 mil. lei (20,6 mil. euro), fără TVA. Noua investiţie a municipalităţii piteştene este asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, Obiectiv specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Investiţia presupune şi montarea a 11 staţii de încărcare rapidă şi a 40 de staţii de încărcare lentă. Solaris Bus & Coach este unul dintre cei mai mari producători europeni de autobuze şi troleibuze, construind peste 17.000 de vehicule în 20 de ani de existenţă. Compania poloneză, membră a grupului CAF Group, are contracte pentru a livra autobuze electrice şi în Varşovia şi Berlin.

Cât toacă din banii piteștenilor Termo Calor Confort şi Publitrans

Termo Calor Confort
Sunbvenții Termo Calor Confort și Publitrans

Colegii și prietenii de la Financiarpress.ro au publicat o interesantă analiză despre subvențiile uriașe pe care le primesc din banii piteștenilor Termo Calor Confort şi Publitrans, societăţi aflate în subordinea Consiliului Local, societăți cu o  eficienţa slabă, ca să fim blânzi în exprimare, și un  management deloc performant.

Mai exact,  spun jurnaliștii Financiarpress.ro, Termo Calor Confort a primit anul trecut subvenţii de 26 de milioane lei, în condiţiile în care numărul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de termoficare a scăzut de la 21.087 apartamente în 2019 la 20.615 anul trecut.

În ceea ce priveşte Publitrans, anul trecut subvenţia s-a ridicat la 32,2 milioane lei. Ciudat este că în ultimii ani Publitrans a avut constant profit: 1,6 milioane lei în 2019 şi 1,2 milioane lei în 2018, dar despre care primarul Cristian Gentea spune că este unul artificial.

Cristian Gentea vrea să pară neprihănit, dar nu e

Primarul Cristian Gentea
Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești

Primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a trecut la proba practică a ceea ce tot anunță de la instalarea în funcție, anume devoalarea a tot ceea ce nu a făcut bine fosta administrație. Însoțit de o un număr impresionant de jurnaliști acesta a vizitat câteva dintre lucrările de investiții care îi sunt atât de „dragi” de când a devenit primar, containerele de gunoi îngropate care de etanșe ce sunt s-au umplut cu apă la prima ploaie, Bazinul Olimpic al cărui proiect de reabilitare n-ar fi tocmai cum ar trebui să fie sau Piața Primăriei pavată cu plăci de granit aduse din India şi China, care nici ea nu e chiar ruptă din Soare. Că primarul a vrut să arate presei și, astfel, publicului larg cum și în ce fel merg lucrurile cu cele trei proiecte de care s-a declarat încă din decembrie nemulțumit, e un lucru bun. Că e nemulțumit și face cumva pe neștiutorul nu prea mai e în regulă pentru că înainte de a fi primar a fost consilier local vreo 16 ani, parcă, și chiar liderul grupului PSD, grup care a dominat lejer Consiliul Local Pitești până la ultimele alegeri locale. Așadar a votat inclusiv aceste proiecte de care e acum atât de nemulțumit. Și dacă a votat în cunoștință de cauză, și dacă a votat orbește sau pe vorbele altora, e la fel de vinovat ca și vechiul Executiv local. Așadar, Cristian Gentea nu a făcut altceva astăzi decât să arate presei și, implicit, piteștenilor cât de prost a lucrat vechea administrație municipală, administrație din care a făcut și el parte. Degeaba se dă acum nemulțumit și mirat de realitate și fără nicio legătură cu aceasta. Pentru că o rejuvenare după 16 ani de activitate nu te mai face fată mare, oricât de bine ai face-o.  

Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile începând de mâine

Guvernul
Guvernul României – Palatul Victoria

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, 12 ianuarie, prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 ianuarie.

Potrivit unei informări de presă a Executivului, hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 ianuarie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost adoptată în forma introdusă pe agenda şedinţei de Guvern.

În nota de fundamentare a actului normativ aprobat de Guvern, măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă prevăzute în anexele nr. 1-3 la proiectul hotărârii, sunt pe fond similare cu cele în vigoare şi cuprinse în anexele nr. 1 – 3 la HG 1065/2020.

„Acestea includ măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, respectiv măsurile non-medicale care şi-au dovedit eficienţa şi eficacitatea la nivel mondial, cum sunt portul măştii şi reducerea interacţiunii fizice între persoane, care să fie aplicate în special în zonele cu aglomerări de persoane. Astfel, în condiţiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă păstrează obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura”, se arată în nota de fundamentare.

Cel mai tânăr consilier al unui primar din țară are 20 de ani și lucrează la Primăria Câmpulung Muscel

Cel mai tânăr consilier al unui primar din țară are 20 de ani și lucrează la Primăria Câmpulung Muscel
Elena Lasconi, primărița din Câmpulung Muscel, continuă să schimbe paradigma administrației publice locale cu o nouă premieră ieșită din tipare.

Elena Lasconi, primărița din Câmpulung Muscel, continuă să schimbe paradigma administrației publice locale cu o nouă premieră ieșită din tipare. Astfel, de astăzi, Lasconi are un consilier personal de doar 20 de ani, acesta urmând să se ocupe de chestiunile care vizează copiii, adolescenții și tinerii din Câmpulung, pe care edilul capitalei Muscelului vrea să-i implice cât mai mult în viața comunității. La cei 20 de ani ai săi, Andrei Grecu este cel mai tânăr consilier al unui primar din țară.

„Începând de astăzi, am angajat cu acte în regulă al doilea consilier personal. Este vorba despre Andrei Grecu, un tânăr de numai 20 de ani deștept, pasionat și activ în societatea civilă.

Andrei va fi puntea de legătură între mine și voi, copiii, adolescenții și tinerii din Câmpulung pe care vrem să vă implicăm în viața comunității. Și aceasta este o premieră pentru că până acum voi, cei fără drept de vot nu ați avut un cuvânt de spus.

Consider că nu ai cum să prinzi rădăcini într-un oraș în care nu te implici și nu ești luat în seamă. Mai mult, ideile tinerilor sunt de cele mai multe ori mai bune decât ale multora dintre noi. Tinerii se implică, au viziune, sunt conectați cu ultimele noutăți și cred că știu cel mai bine care le sunt nevoile.

Într-o societate sănătoasă copiii, adolescenții și tinerii sunt actori importanți.

Deja avem o strategie de dezvoltare a orașului în care sunt implicați tinerii și sunt sigură că municipiul Câmpulung se va schimba în bine, chiar va fi cool.

PS: Pentru orice propuneri, proiecte, idei, nemulțumiri, Andrei așteaptă să îl contactați Andrei.grecu@primariacampulung.ro

VOCEA TINERILOR ESTE ÎN SFÂRȘIT AUZITĂ!”, a scris primărița din Câmpulung pe pagina sa de socializare.

Un parc din București a primit numele Elisabetei Rizea

Începând din ultima zi a anului 2020, un parc din București poartă numele eroinei muscelene a luptei anticomuniste Elisabeta Rizea. Parcul „Elisabeta Rizea” este situat pe bulevardul Poligrafiei, lângă Piaţa Presei Libere.

„De astăzi avem un nou parc în Sectorul 1, iar acesta poartă numele: Elisabeta Rizea – eroină a luptei anticomuniste din România, care a fost arestată şi torturată de regimul comunist şi condamnată la 12 ani de închisoare. Prea puţini cetăţeni ştiu cine a fost această adevărată eroină a naţiunii române. Iar noi am decis să îi onorăm memoria şi sacrificiul prin acest gest. Vom lansa curând şi un concurs pentru realizarea unui bust al Elisabetei Rizea pe care îl vom amplasa aici”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Conform sursei citate, în condiţiile în care Bucureştiul se află în topul celor mai poluate oraşe din Europa, orice spaţiu verde este vital pentru sănătatea comunităţii. „De aceea, conducerea primăriei a decis ca acest spaţiu să fie redat circuitului public şi reamenajat”, a mai scris ea.

Elisabeta Rizea a fost o eroină a luptei anticomuniste din România, nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuța, ucis de comuniști în 1948. Împreună cu soțul ei a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnăuțoiu din Munții Făgăraș. A fost arestată și torturată de autoritățile comuniste în 1952 și 1961. A executat 12 ani de închisoare.

Subscribe US Now

error: Content is protected !!