Angajații de la stat vor putea lucra până la 70 de ani

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că Guvernul nu intenționează să mărească vârsta de pensionare. Totodată se lucrează la un proiect de lege care să dea posibilitatea pentru angajații de la stat să poată munci până la 70 de ani. Lucru posibil fără să mai fie nevoie să obțină acordul șefului instituției.

„Guvernul pregătește un proiect prin care angajații în sistemul public să aibă opțiunea de a se pensiona la 70 de ani. Vârsta standard de pensionare rămâne însă 65 de ani. Aceasta este o oportunitate pe care noi o acordăm angajaților din sistemul public”, a anunțat Raluca Turcan.

O astfel de prevedere există în Codul Administrativ. Dar angajații pot rămâne în funcție doar dacă au acordul șefului ierarhic superior. Raluca Turcan susține că proiectul de lege va anula această prevedere.

Legea va fi construită pe trei principii. Posibilitatea pentru angajații de la stat de a lucra până la 70 de ani. Interdicția cumulului pensie-salariu de la stat. Pensionarii care vor să se întoarcă la muncă să o poată face.

Ministrul Muncii a insistat că nu se va putea cumula salariul la stat cu pensia. Nu vor exista nici excepții de la această regulă.

Judecătorii CCR ajutați de „constrângeri constituționale”

Întrebată de situația magistraților de la CCR, Raluca Turcan a invocat „constrângeri constituționale”. „Nu intenționăm să facem excepție, deci vor trebui să aleagă. Pe de altă parte, avem niște constrângeri constituționale. Sunt mandate definite prin Constituție. Magistrații propriu-ziși ai CCR, având mandat definit prin Constituție, își vor păstra mandatul chiar și după vârsta de pensionare. Însă sistemul din instituția CCR se supune acestei legi”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a spus că proiectul de lege ar putea intra într-o primă lectură în maximum o săptămână. Un singur nu a spus ministrul Muncii. Cât de eficienți vor mai fi funcționarii odată ajunși la 67,68,69 de ani. O vârstă totuși înaintată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Un aisberg cât Londra s-a desprins din Antarctica

Un aisberg cât Londra sau Parisul s-a desprins din Antarctica. Acesta are o suprafaţă de 1.270 de kilometri pătraţi. Fenomenul s-a produs  în apropiere de staţia britanică de cercetare Halley VI. Cercetătorii britanici se temeau de mult timp de evenimente de această natură în zonă, relatează AFP. Aisbergul s-a desprins […]
Aisberg cât Londra

Subscribe US Now

error: Content is protected !!