Salvamont Argeș: Pericol de avalanșă în Făgăraș, Piatra Craiului și Iezer Păpușa

În acest moment, stratul de zăpadă măsoară 137 de centimetri în sectorul Bâlea Lac-Cota 2000 Transfăgărășan, anunță Salvamont Argeș. Temperaturile în zona de creastă se vor menține între -2 și +12 grade. Din această cauză, stratul înghețat în cursul nopții devine umed și alunecos. Riscul de avalanșă comunicat, este de gradul 2 (risc moderat) peste 1800 metri, sub această altitudine stratul de zăpadă fiind discontinuu. Atenție, risc moderat nu înseamnă absența riscului de avalanșă! Chiar și la 1800-1900 de metri, persoanele pot fi surprinse de avalanșe care vin de la altitudini superioare. În plus, nu pot fi cuantificate toate plăcile de vânt umede, formate la altitudini mai mici.

Linia potecilor din creasta masivelor care depășesc altitudinea de 1800 de metri din județul Argeș, nu este vizibilă din cauza zăpezii. Acest fapt pune probleme de orientare și de siguranță. Mai mult, stratul de zăpadă umed are un substrat inghețat de circa 20-30 de centimetri, ceea ce îl face foarte instabil. În zona vârfului Moldoveanu sunt încă prezente cornișe mari orientate spre est. Acestea se inmoaie în timpul zilei, existând pericolul de rupere sub greutatea alpiniștilor.

În aceste condiții, toate traseele turistice montane din zona argeșeană care urcă spre traseele de creastă sau traseele de creastă propriu-zise ale Făgărașului, Pietrei Craiului, Leaotei și masivului Iezer Păpușa integral sunt și rămân închise. În caz de nevoie, turiștii aflați în dificultate, trebuie să sune la Dispeceratul Național Salvamont, folosind sintagma  0salvamont, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei. Un dispecer va redirecționa apelul către formația Salvamont pe raza căreia se află situația în cauză. De asemenea, la acest număr, pot fi cerute și informații privitoare la starea traseelor turistice. Pentru apelul de urgență se formează 112.

Sursa foto: Salvamont Argeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Se redeschid ștrandurile Trivale și Costache Negri

Serviciul Administrare Bazin de Înot și Baze de Agrement anunță deschiderea pentru public a două facilități de agrement. Vorbim de ștrandurile din Costache Negri și din Trivale, începând cu data de 29 mai. Cele trei bazine de la Plaja Trivale sunt astfel la dispoziția cetățenilor. De asemenea, și la Plaja […]
Ștrandurile Trivale și Costache Negri

Subscribe US Now

error: Content is protected !!