Aproape 7000 de argeșeni pleacă anual din țară

Un sfert de milion de români preferă să părăsească România anual. Dintre aceștia, aproape 7000 sunt argeșeni. Circa un sfert dintre ei au cel puțin studii superioare. În cazul medicilor, exodul a creat mari dificultăți, mai ales de la declanșarea pandemiei.

Conform Eurostat, față de 2008, numărul românilor care au cel puțin o facultate și care trăiesc într-un alt stat a crescut cu 144%. Totodată, numărul absolvenților de liceu sau școală profesională din România care trăiesc într-o altă țară a UE a crescut dramatic. De la 806.000 persoane în 2008 la 1.437.000 persoane. Cifrele apar într-un studiu publicat zilele trecute.

Financiar, pentru fiecare migrant care a absolvit o universitate, România pierde aproximativ 50.000 de dolari/persoană. Această sumă reprezintă costul a 16-20 de ani de școlarizare. Bani care nu pot fi recuperați de societatea românească.

Exodul de creiere poate avea consecințe grave pentru dezvoltarea viitoare a României. Orașe ca București, Cluj, Iași și Timișoara resimt această presiune de pe piața muncii. Nici zona Argeșului nu stă prea bine, deși aparent aici lucrurile stau mai bine. Astfel, Argeșul se află în categoria județelor cu cei mai mulți emigranți, peste 6500 anual. În 2019, ultimul an pentru care există date oficiale, au emigrat 6948 de argeșeni.

În domeniul asistenței medicale, scurgerea de creiere a devenit o reală urgență. Profesioniștii calificați devenind din ce în ce mai greu de găsit. Practic, unul din patru medici a plecat să lucreze în străinătate. Între anii 2000 și 2013, numărul medicilor români care au părăsit țara a crescut cu peste 650 la sută, depășind 14.000 în 2013. Ca urmare, multe zone rurale sunt lăsate fără asistență medicală, agravând situația celor mai săraci români. Suprapus cu situația pandemică de acum, imaginea dezastrului este greu de creionat.

Sursa foto: HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Brătianu și Țăranul Român, statui cu istorii ciudate

Două statui din Pitești au istorii cel puțin interesante, ca să nu spun ciudate. Țăranul Român zace uitat într-o intersecție anonimă din oraș. Brătianu i-a luat locul și soclul în Grădina Publică. Nici una, nici cealaltă, nu are în prezent toate detaliile cu care a fost gândită. Și pare că […]
Statui

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!