Cartea de identitate cu cip disponibilă din august

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat că, probabil, cartea de identitate electronică va fi disponibilă în august. Aceasta va oferi şi posibilitatea semnăturii electronice.

„Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament. Putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate. Ea va avea dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a afirmat ministrul.  

Teleman a vorbit şi de principiile digitalizării şi de nevoia de transparenţă în acest domeniu. „Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui. Adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare. Pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a apreciat oficialul. 

În acest sens, a menţionat nevoia de transparentizare a modului în care se fac achiziţiile publice. Mai exact punerea în dezbatere publică a caietelor de sarcini.   Totodată, ministrul a spus că soluţiile digitale achiziţionate de stat trebuie să fie sustenabile. Și trebuie să fie testate, menţionând „total cost of ownership”. Adică anume „cât ne costă să achiziţionăm o soluţie software”. „De multe ori, costurile indirecte au fost omise şi asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluţii”, a precizat el.

One thought on “Cartea de identitate cu cip disponibilă din august

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Probabil ultimul an când trecem la ora de vară

Martie este luna în care se va face trecerea la ora de vară 2021. Destul de sigur că  pentru ultima oară.  În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Față de două ore la ora de iarnă. Trecerea […]
Ora de vară ultimul an

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!