Inedit

Gara din Curtea de Argeș în Top 10 – Cele mai frumoase stații feroviare din România

Gara Regală din Curtea de Argeș
Gara Regală din Curtea de Argeș

Pe actualul teritoriu al României, prima linie de cale ferată a fost deschisă pe 20 august 1854 şi făcea legătura între Oraviţa (în Banat) şi Baziaş, un port la Dunăre. Având o lungime de 62,5 km, linia a fost folosită iniţial doar pentru transportul cărbunelui. Începând cu 12 ianuarie 1855, linia a fost administrată de Căile Ferate Austriece, Banatul fiind în acel timp parte a Imperiului Austriac. Relaţia Oraviţa – Baziaş a fost deschisă şi pentru traficul de pasageri la 1 noiembrie 1856, după ce au fost efectuate diverse îmbunatăţiri tehnice la linie.

Între 1864 şi 1880, diverse căi ferate au fost construite pe teritoriul Principatelor Unite. Compania engleză John Trevor-Barkley a început construcţia liniei Bucureşti – Giurgiu la 1 septembrie 1865. Bucureşti – Giurgiu fost deschisă pentru trafic la 26 august 1869 şi a fost prima linie construită pe teritoriul românesc din acel timp.

În septembrie 1866 Parlamentul României a aprobat construcţia unei linii de 915 km, de la Vârciorova până la Roman, care să trecă prin Piteşti, Bucureşti, Buzău, Brăila, Galaţi şi Tecuci, toate oraşe importante la acea vreme. Costul construcţiei era de 270.000 de franci de aur pe kilometru şi construcţia a fost încredinţată consorţiului german Strousberg. Linia a fost deschisă în mai multe etape. Primul tronson: Piteşti – Bucureşti – Galaţi – Roman, a fost deschis la 13 septembrie 1872, iar tronsonul Vârciorova – Piteşti pe 9 mai 1878. Douăzeci de ani mai târziu era inagurată calea ferată Pitești – Curtea de Argeș și odată cu aceasta și Gara Regală din Orașul Basarabilor. Clădirea este una dintre capodoperele arhitectului Elie Radu având decorațiuni și finisaje unicat. Gara din Curtea de Argeș este condiderată una dintre cele mai frumoase din România, alături de cele din Burdujeni – Suceava, Iași, Arad, Vatra Dornei, Piatra Neamț, Sinaia, Râmnicu Sărat, Cluj Napoca și Băile Herculane.

Primul pui de zimbru născut în libertate în Argeș se bucură de protecția turmei sale

Pui de zimbru în Făgăraș
Primul pui de zimbru născut în libertate în Argeș se bucură de protecția turmei sale

„Primul pui de zimbru născut în Munții Făgăraș după mai bine de 200 de ani este foarte bine păzit de turma sa.”, anunță cei de la Fundația Conservation Carpathia pe pagina lor de socializare.

Începând cu luna mai a anului trecut, 8 zimbri, veniți în toamna lui 2019 în zona Pecineagu, cutreieră deja pădurile Munților Făgăraș. Fundația Conservation Carpathia realizează acțiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar și pentru a preveni eventuale apropieri de zonele locuite. Vestea cea mai bună și confirmarea faptului că Munții Făgăraș sunt o casă reală pentru zimbri este prezența unui vițel, primul născut în Făgăraș după mai mult de 200 de ani, observat de rangerii FCC alături de turmă. Reproducerea în mediul natural și în liberate este unul dintre dovezile clare ale faptului că programul de reintroducere a zimbrilor merge în direcția bună și reprezintă un real succes.

Încă 17 exemplare vor fi eliberate în această primăvară

În perioada noiembrie-decembrie 2020, familiei de zimbri din Munții Făgăraș li s-au mai alăturat încă 17 exemplare. Aceștia au fost aduși de Fundația Conservation Carpathia în două zone de reintroducere: lacul Pecineagu și zona Lerești, județul Argeș.

Începând cu toamna anului 2019, în cadrul proiectului LIFE Carpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme, fundația a început un program amplu de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș, după o lipsă de mai bine de 200 de ani. Acțiunea de la finele lui 2020 marchează completarea numărului de zimbri deja aduși în 2019, cu un număr de 17 zimbri, pe de-o parte în prima zona de reintroducere, lacul Pecineagu – 6 – , și pe de altă parte în a doua nouă zonă, la Lerești – 11 – . Pentru a asigura o diversitate genetică sănătoasă, zimbri au venit de la Parcul Natural Vânători Neamț, Valea Zimbrilor Vama Buzăului, cât și din rezervații din Marea Britanie (EAZA), Suedia (EBCC Scandinavia) și Germania.

Zimbrii sunt găzduiți în primele săptămâni într-o zonă de carantină unde se află fi sub supraveghere veterinară, conform cerințelor legislației în vigoare. Ulterior, aceștia sunt eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetație, prădători etc.). În primăvara  acestui an, cei 17 zimbri vor fi eliberați, urmând să se alăture turmei aflate deja în libertate sau să formeze alta nouă.

Cum se antrenează vânătorii de munte argeșeni

Vânătorii de munte argeșeni
Militarii Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada” au început anul de instrucție cu prima tabără la munte

Militarii Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada” din Curtea de Argeș au început anul de instrucție cu prima tabără la munte, în zona Vâlsan. Pregătirea de specialitate din cadrul anului de instrucţie are ca scop dezvoltarea capabilităţilor de a acţiona în teren muntos împădurit, indiferent de anotimp şi de condiţii meteorologice.

Principalele teme abordate pe timpul taberei sunt instrucția schiului, orientarea în teren muntos atât ziua cât și noaptea, traiul în condiții de izolare și exercițiile tactice de nivel pluton.

O angajată DRÄXLMAIER Pitești creează tablouri unicat din flori de plastic

Claudia creează tablouri unicat
Claudia de la DRÄXLMAIER Pitești creează tablouri unicat

Cei de la DRÄXLMAIER Group România și-au făcut un frumos obicei din a posta pe pagina de socializare a companiei povești despre pasiunile angajaților proprii. La sfârșitul acestei săptămâni a venit rândul Claudiei din cadrul departamentului Operations Engineering din DRÄXLMAIER Pitești a cărei pasiune este confecționarea tablourilor din flori de plastic și nu numai. Potrivit colegilor săi care administrează pagina DRÄXLMAIER, Claudia a început în urmă cu patru ani să creeze tablouri 3D unicat pentru a face surprize speciale familiei, prietenilor și cunoștințelor sale.

„Pe rețele sociale tot îmi apăreau astfel de tablouri. Aveam mult timp liber și mi s-a părut interesant. Am început să creez tablouri cu flori din plastic, dar am făcut și unele din paiete, materiale textile, chiar și din dopurile sticlelor de vin sau din frunze uscate în perioada toamnei. Urmez un principiu minimalist, proporționând culori și texturi diverse, în alcătuirea unui tablou. Acest stil îl aplic și în viața de zi cu zi, în tot ce fac, chiar și în stilul vestimentar. Îmi găsesc inspirația și motivația în lucrui simple, în natură, iar procesul de creație mă ajută să mă relaxez”, a povestit Claudia pentru pagina de socializare a DRÄXLMAIER Group România.

Inedit: Un Duster pe șenile este folosit la misiuni de salvare Munții Banatului

Dacia Duster șenile
Dacia Duster pe șenile

De la începutul acestui an, pe Muntele Mic funcţionează cel mai nou post de jandarmi montani din România, care acţionează pe traseele montane din această parte a Munţilor Banatului. Postul este dotat cu o autospecială Duster, pe şenile, care este folosită de echipajele de jandarmi în zonele mai puţin accesibile autoturismelor. „Va creşte mobilitate echipajelor postului atunci când trebuie să acorde sprijin turiştilor. În felul acesta, se vor deplasa mult mai repede pe teren accidentat, atunci când este zăpadă sau noroi”, a spus Marius Săndulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin.   Acesta a mai precizat că atribuţiile noului post de jandarmi sunt: menţinerea ordinii publice pe traseele turistice, pe pârtiile de schi şi în celelalte zone de agrement, căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană şi intervenţia pentru rezolvarea apelurilor prin sistemul unic de urgenţă 112.   Tot pe Muntele Mic mai funcţionează un restaurant-ratrac. Un mic restaurant mobil, amplasat pe o şenilată care îşi poate găsi loc oriunde pe munte. În plus, deasupra are amenajat un pupitru pentru DJ, cu boxe şi generator, astfel că şi distracţia e asigurată. Restaurantul pe şenile aparţine firmei cedată fiilor săi de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca.  

Ce predicții a făcut Nostradamus pentru 2021

Predicţiile lui Nostradamus pentru 2021 nu sunt deloc încurajatoare, ba mai mult celebrul astrolog a prezis un an tulburător, catastrofal, apocaliptic. Interpreţii profeţiilor lui Nostradamus susţin că acesta a prezis că, în 2021, omenirea va trebui să se ocupe de zombi pentru că un om de ştiinţă rus va crea o armă biologică capabilă să transforme oamenii în zombi. Şi, după o perioadă de convieţuire care nu este tocmai paşnică, va duce la dispariţia rasei umane. Foamea şi foametea: o problemă la fel de veche ca lumea, dar proporţiile ei vor fi fără precedent şi va ucide mulţi locuitori ai pământului.

Musulmanii devin stăpânii lumii

Potrivit exegeţilor lui Nostradamus, simbolul cămilei care apare în catrene este un semnal fără echivoc: în 2021, musulmanii vor deveni stăpâni ai lumii. Pentru unii, echilibrul dintre declinul demografic al Vechiului Continent şi o imigraţie din ce în ce mai masivă din ţările musulmane va fi suficient pentru ca acest lucru să se întâmple. În această privinţă, Nostradamus însuşi ar vorbi despre o „mare înlocuire” în secole. Pentru alţii, pe lângă faptul că vor domina numeric, musulmanii vor cuceri Europa prin război.  

Furtuni solare şi războaie pentru resurse 

 „Vom vedea apele ridicându-se şi pământul prăbuşindu-se peste ele”, scrie Nostradamus. Acesta ar fi efectul furtunilor solare datorate schimbărilor climatice: creşterea nivelului oceanelor şi a cataclismelor de pe tot globul. Şi, după tsunami şi cutremure, va urma o serie întreagă de războaie pentru a determina prin forţă cine va avea ultimele resurse naturale rămase. Cu condiţia să rămână.  

California distrusă de un cutremur

Cu o imagine elocventă – „Focul şi o dâră lungă de scântei vor lumina cerul”, Nostradamus ilustrează coliziunea unei comete cu planeta Pământ care va provoca o serie de cutremure. Nostradamus prezice un cutremur în California. Într-unul dintre catrenele lui Nostradamus – „Mercur în Săgetător, Saturn în declin” – se referă chiar la o dată specifică: 25 noiembrie 2021. Exact ziua în care un cutremur de proporţii devastatoare ar trebui să distrugă California.   

SUA va avea o armată de roboți

Conform previziunilor Nostradamus, în 2021 armata SUA va dispune de soldaţi roboţi, roboţii super-inteligenţi, care ar trebui să înlocuiască oamenii. Papa Francisc îi va invita pe toţi locuitorii lumii să se alăture bisericii. Potrivit lui Nostradamus, Sfântul Părinte le va cere credincioşilor să îşi consolideze credinţa creştină. 

Anthony Hopkins – 45 de ani fără alcool

Actorul britanic Anthony Hopkins a marcat 45 de ani de când nu a mai consumat alcool şi a publicat marţi seară, pe reţelele de socializare, un mesaj optimist adresat celor afectaţi de alcoolism sau de abuzul de substanţe, mai ales fanilor lui mai tineri. Hopkins a publicat o înregistrare video de un minut în care a oferit câteva viziuni şi gânduri.

După ce a remarcat cât de greu a fost 2020 pentru mulţi oameni, starul a spus: „În urmă cu 45 de ani, astăzi, am avut o revelaţie. Mă îndreptam spre dezastru bându-mi minţile. Am pimit un mic mesaj care spunea «Vrei să trăieşti sau să mori?» şi am vrut să trăiesc”. Hopkins a spus că a avut zile mai proaste şi, uneori, îndoieli, dar i-a îndemnat pe cei care se luptă cu dependenţa să fie puternici. „Astăzi este mâine despre care erai atât de îngrijorat ieri. Voi, tinerii, rezistaţi! Nu renunţaţi, continuaţi să luptaţi, fiţi îndrăzneţi şi forţe măreţe vă vor veni în ajutor”. Actorul, care joi va împlini vârsta de 83 de ani, şi-a încheiat mesajul urând tuturor „Un an nou fericit!” şi s-a arătat convins că 2021 va fi cel mai bun.

Subscribe US Now

error: Content is protected !!