Până în 2023 pensiile se vor majora doar cu rata inflației

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare. Aceasta prevede și înghețarea pensiilor în 2021. Se amână și majorărilor prevăzute în lege din 2021 până în 2023 și 2024, potrivit Digi24. Așadar, până în 2023 pensiile se vor majora doar cu rata inflației.

Astfel, față de legea pensiilor aflată în vigoare, care prevedea ca la 1 septembrie 2021 punctul de pensie să fie de 1875 de lei, ordonanța de urgență adoptată miercuri spune că punctul de pensie va fi egal cu această sumă începând cu 1 septembrie 2023.

Majorare și în 2022

În plus, în anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei. La acesta se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Începând cu anul 2024, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei. La rata inflației se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Astfel, întreaga lege a pensiilor adoptată în 2019 a fost amânată la aplicare pentru 1 septembrie 2023. Conform prevederii din OUG: „Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2023.

Prim-ministrul Florin Cîțu a explicat, după ședința de guvern, că Executivul suportă deja un efort financiar de 8 miliarde de lei pentru majorările de pensii acordate în 2020. „Efortul suplimentar este deja de 8 miliarde de lei, deja am început bugetul cu 8 miliarde de lei în plus”, a spus premierul. Aceste măsuri sunt menite să asigure un echilibru bugetar.

One thought on “Până în 2023 pensiile se vor majora doar cu rata inflației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cuvântul „rapel” este cel mai căutat pe internet

Cuvântul „rapel” este cel mai căutat cuvânt în dexonline din această lună. Practic, de la începutul lunii februarie a fost căutat de minim 890 de ori pe zi. Interesul a crescut în ultimele luni asupra termenului faţă de anii trecuţi. Interesul asupra cuvântului „rapel” a crescut semnificativ în ultima perioadă […]
Cuvântul „rapel”

Subscribe US Now

error: Content is protected !!