Un miliard de lei pentru clădirile cu risc seismic

Guvernul dorește ca, în patru ani, să investească serios în consolidarea clădirilor cu risc seismic. Suma alocată este de un miliard de lei. Anunțul a fost făcut joi de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Programul ar urma să relanseze „complet” investiția statului român în domeniu. Acesta propune o procedură „mult simplificată” față de cea din prezent.

„Este fizic imposibil de a expertiza o clădire, de a face documentaţia tehnică, de a face achiziţia publică şi de a şi executa acea consolidare de clădire într-un singur an. Propunem un program multianual. Ceea ce înseamnă că se intră în acest program şi, în doi-trei ani, se poate termina această lucrare”, a explicat el. Afirmația a fost făcută în cadrul dezbaterii „De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?”. Aceasta a fost organizată la 44 de ani de la cutremurul din 1977.

Ministrul a precizat că în noul proiect sunt cuprinse şi clădirile deţinute de autorităţi publice locale sau centrale. Potrivit noului proiect, pentru consolidarea unui imobil cu risc seismic este necesară doar majoritatea semnăturilor proprietarilor. Până acum erau necesare semnăturile tuturor proprietarilor.

Cseke Attila a mai menţionat că sunt prevăzute şi garanţii. Acestea se referă la un proprietar care decide să vândă locuinţa dintr-un imobil consolidat. Acesta va trebui să restituie statului o cotă parte din costurile de consolidare. Prevederea e valabilă dacă vânzarea se face într-o perioadă mai mică de zece ani de la efectuarea lucrărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Istorii piteștene: Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina

Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina a fost ctitorită de logofătul Ioan Norocea, județ al Piteștiului, și soția sa Stana. Aceasta era fiica domnitorului Mircea Ciobanu. Stana era urmașă de Basarabi și de Mușatini. Ioan Norocea, ctitorul, a fost mâna dreaptă – într-ale diplomației și oștirii – a lui Mihai Viteazul. […]
Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina

Subscribe US Now

error: Content is protected !!