Recent, administrația comunei Recea din sudul județului Argeș a fost acuzată în cadrul unui eveniment electoral de lipsă de interes față de comunitate, ca exemplu fiind dată clădirea Căminului Cultural din localitate, clădire care este foarte veche și are nevoie de reabilitare. Lăsând la o parte contextul electoral al problemei, l-am contactat pe primarul din Recea, Doru Iliuță Dragu, pentru a răspunde din punct de vedere administrativ câtorva întrebări pe această temă.
Domnule primar, cum comentați acuzele venite chiar din partea unui consilier local? Este adevărat că nu există interes pentru Căminul Cultural, cum e cu acele studii de fezabilitate care s-au făcut de-a lungul timpului?
- În primul rând vreau să subliniez caracterul electoral al intervenției domnului consilier local Mihai Dumitru, care de altfel este și candidat la postul de primar din partea altui partid. Și când spun alt partid mă refer nu doar că suntem din partide diferite, dar și la faptul că și-a depus candidatura din partea altui partid decât cel care l-a ajutat să devină consilier local în 2020. Înainte să vă răspund în chestiunea Căminului Cultural, am și eu o contrareplică pentru domnul Mihai Dumitru: poate explică locuitorilor din Recea cum a „ajutat” domnia sa, alături de alți colegi ai domniei sale, comuna noastră să piardă fonduri PNRR de aproape un milion de euro. Vorbim de bani gratis pentru localitatea noastră.
Despre ce e vorba, pentru ce erau acești bani?
- În urmă cu un an și jumătate, am intenționat să accesăm fonduri PNRR pentru realizarea unui Centru de Colectare cu Aport Voluntar care să ajute la o bună colectare și chiar reciclare a deșeurilor de pe teritoriul comunei Recea, Era vorba de fonduri PNRR de peste 4,5 milioane lei, adică undeva aproape de un milion de euro. Consider și acum că un astfel de centru este neapărat necesar în aceste vremuri în care lumea se luptă pentru protejarea mediului și o bună gestionare a deșeurilor. Din păcate, localitatea noastră a pierdut acele fonduri PNRR din cauza unor consilieri rău intenționați, în frunte cu domnul Mihai Dumitru, care au votat împotriva acestui proiect ori s-au abținut la vot. Și ca să-mi susțin cele afirmate, vă pun la dispoziție Procesul Verbal al acelei ședințe de Consiliu Local, document care evidențiază și situația votului pentru proiectul de care v-am vorbit.
Și-au motivat în vreun fel decizia de vot acei consilieri?
- Da, au spus că acel centru ar fi fost doar „o groapă de gunoi” și din cauza aceasta investiția nu ar fi benefică localității, ceea ce este total greșit.
Să revenim totuși la situația Căminului Cultural, pentru că acesta e subiectul principal al discuției.
- Într-adevăr s-au făcut mai multe studii de fezabilitate deoarece populația tânără și numărul elevilor, principalii beneficiari ai unui cămin cultural, s-a aflat în declin de la an la și de fiecare dată când s-a dorit implementarea proiectului de reabilitare s-a impus realizarea unui alt studiu raportat la noile condiții demografice. Nu a fost vorba de lipsă de interes niciodată, ci doar de situații impuse de realitate. Dar și pe această temă am o contrareplică pentru domnul consilier și candidat Mihai Dumitru: în calitate de profesor de Educație Fizică și Sport, câte întreceri sportive sau competiții a organizat în Recea, nefiind necesar decât terenul de sport? Sau poate ne explică de ce, ca fost jucător de fotbal, a părăsit echipa comunei noastre plecând la echipa de fotbal a comunei vecine, Izvoru? Sau ne spune câți dintre elevii pregătiți de domnia sa au fost evidențiați cu diplome sau medalii?
Da, dar activitățile sportive nu au legătură cu Căminul Cultural.
- Da, așa este, dar în final vreau să evidențiez că tema Căminului Cultural este doar o găselniță electorală, iar grija domnului consilier față de localitate și comunitate e una falsă. E ușor să faci paradă electorală afișând „grijă” față de localitate când tocmai tu ești cel căruia îi lipsește interesul și grija. Dar, să-l înțelegem, e în campanie electorală și trebuia să se lege și domnia sa de ceva.