Proiect MAI de modificare a Codului Rutier

MAI: Reguli noi în traficul din Pitești
Proiect MAI de modificare a Codului Rutier

Ministerul de Interne (MAI) vrea să modifice Codul Rutier astfel încât sâ limiteze la 30 km/h viteza cu care circulă bicicliștii. În plus, se prevede amendarea pietonilor care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada. MAI motivează noile reguli pentru pietoni prin faptul că aceștia nu se mai asigură şi nu sunt atenţi înainte şi în timpul traversării.

„Pietonul desfășoară o activitate de natură a-i distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public”, potrivit documentului.

Pietonii care nu vor respecta această nouă regulă vor primi 2-3 puncte amendă. Aceasta înseamnă minimum 145 lei dacă plata este realizată în 15 zile calendaristice.

MAI: Mașinile nepoluante vor avea plăcuțe distinctive

Proiectul cuprinde şi o propunere ca maşinile nepoluante, electrice să se distingă în trafic. Acestora trebuie să li se asigure un regim prioritar la punctele de încărcare pentru maşini electrice. Vizibilitatea acestora urmează să se amplifice prin plăcuţele de înmatriculare. „Plăcuţele cu numărul de înmatriculare trebuie să aibă fondul reflectorizant de culoare albă şi literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, albastră, verde sau roşie”.

MAI vrea să impună o limită de viteză pentru biciclişti: 30 km/h. Nu se specifică însă şi cum poate fi respectată sau cum se probează încălcarea acesteia. „Se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h.”

Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere din 2020, accidentele în care sunt implicaţi bicicliştii ocupă locul trei ca număr. pe Primele două locuri sunt viteza neadaptată și indisciplina pietonilor.

Proiectul pentru modificarea Codului Rutier este în dezbatere publică până la începutul lunii mai.

Foto credit: Theodor Negru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Limitator de viteză pe o stradă făcută praf din Pitești

„Pentru reducerea riscului de producere a evenimentelor rutiere nedorite, Primăria Municipiului Piteşti a decis amplasarea unui limitator de viteză pe strada Episcop Grigorie Leu, nr. 61. Acţiunea a fost realizată de către Administraţia Domeniului Public astăzi, 15.04.2021. Participanţii la trafic fiind rugaţi să circule cu prudenţă pentru evitarea oricărui incident […]
Stradă praf

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!