Ordonanța de Urgență care taie sporuri și avantaje a fost publicată

Ministerul de Finanțe a publicat, luni seară, Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Astfel, alocarea punctului de pensie rămâne la valoarea aprobată anul trecut – 1442 lei. Nu vor mai fi emise în acest an vouchere de vacanţă pentru bugetari, sporurile din prefecturi vor fi eliminate. Studenţii nu vor mai beneficia de gratuitate la transportul pe calea ferată şi vor fi nevoiţi să achite 50% din valoarea biletului de călătorie. Acestea sunt măsurile trecute în ordonanţa de urgenţă.

Ordonanța de Urgență taie voucherele de vacanță pentru bugetari

Așadar, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare nu acordă vouchere de vacanță. Sunt vizare inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice.

Se aplică și serviciior publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994. Legea nr. 41/1994 vizează organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune.

Se amână majorarea pensiilor

În anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de Urgență nr. 135/2020.

Valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ordonanța de Urgență elimină sporul COVID la Prefecturi

Tot de aseară se abrogă art. 5 din Ordonanța de Urgență nr. 131/2020 privind reglementarea unor măsuri. Prin aceasta se instituise sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.  Excepție fac prefectul şi subprefectul.

Această măsură a creat o situație discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din instituții publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, a generat nemulțumiri în rândul acestora.

Doar 50% gratuitate pentru transportul studenților

Se stabilește dreptul studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în facultățile acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze, pe parcursul anului canedaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport.

Vorbim de transportul local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto. Se include și transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Se aborgă  prevederile prin care studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar. Se referă la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Paşaportul de vaccinare ar putea deveni realitate

Paşaportul de vaccinare ar putea deveni, în scurt timp, un document real. Un act necesar nu doar pentru cei care călătoresc. Guvernul de la Londra ia în calcul ca Paşaportul de vaccinare anti-COVID să fie cerut şi la intrarea în pub-uri şi supermarketuri. O propunere controversată, care provoacă disensiuni în […]
Pașaportul de vaccinare obligatoriu

Subscribe US Now

error: Content is protected !!