Brătienii s-au întors acasă, la Vila Florica

Cu aproape două săptămâni în urmă am vizitat Vila Florica. Nu ca jurnalist sau ca invitat la vreun eveniment istoric ori cultural, cum s-a mai întâmplat în trecut. De data asta ca piteștean și argeșean, ca locuitor al județului care se întinde sub streașina de la Florica. Ca turist chiar, pentru, că de anul trecut, Vila Florica e în sfârșit muzeu. Muzeul Național Brătianu.

Casa în care Brătienii și-au crescut copiii pentru a-i da României este acum deschisă tuturor fiilor și fiicelor României. Casa în care Ion C. Brătianu și fiul său, Ion I.C. Brătianu, au construit România Mare este acum deschisă întregii Românii.

Cuib de chiolhanuri pentru ștabii de toate culorile

În urma naționalizării din 1948, Vila Florica a devenit cuib de chiolhanuri pentru ștabii vremurilor care au urmat. Fie că ei s-au numit comuniști, pesediști și chiar liberali. Abia în 2017 statul român a cumpărat conacul. Aceasta după o întreagă epopee cu moștenitori împrăștiați prin lumea largă și legatari testamentari flămânzi de bani. De anul trecul Florica e muzeu național, iar asta ar trebui să oprească agapele. Și să îndepărteze uliii. O dată pentru totdeauna.

Vila Florica – tristețe…

Paradoxal, Vila Florica emană deopotrivă tristețe și fericire. Tristețea vine din aceea că jaful comunist a ocolit doar acele obiecte care erau prea grele pentru a putea fi mișcate și distruse. Și din amintirea focului în care săptămâni întregi au ars cărțile Brătienilor. Cărți de istorie, de drept, de științe și de orice ar fi fost de folos cunoașterii. Argetoianu numea biblioteca de la Florica drept „cea mai însemnată bibliotecă particulară din România”. Au ars-o comuniștii. Carte cu carte, filă cu filă. În parcul din fața conacului. Au rămas doar rafturile, cele de atunci, și cărți de umplutură din zilele noastre. Poate mai poartă încă amprentele Brătienilor.

… și fericire

Fericirea vine din aceea că încet, încet, Vila Florica își recapătă parfumul vremurilor bune. Puținele obiecte și documente originale care formează deocamdată expoziția permanentă a muzeului i-au schimbat deja aerul. Parcă miroase a tutun de epocă și a cerneală. Și parcă vocile Brătienilor încep să se audă din nou. Iar în camera bibliotecii suspendate parcă se aude foșnetul cărților consultate de tinerii Brătieni în timpul studiului. Putem spune că Brătienii s-au întors cumva acasă, la Vila Florica. Și, odată cu ei, toți Românii care vor să știe cum a ajuns România Românie.

6 thoughts on “Brătienii s-au întors acasă, la Vila Florica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dacia - 1300 de kilometri fără realimentare

Cu plinurile făcute, noile modele pot ajunge şi la 1.300 de kilometri parcurşi fără realimentare. În plus, autoturismele Dacia vor polua mai puţin. Asta pentru că la toate maşinile produse la Mioveni va fi posibilă alimentarea duală, pe benzină şi GPL. Maşinile Dacia poluează acum cu 10 la sută mai […]
1300 de kilometri autonomie

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!