Scoasă la licitație, Platforma Petrochimică Bradu s-a „ieftinit” cu 15 milioane de euro în 6 luni 

Scoasă la mezat la începutul anului, în februarie, Platforma Petrochimică Bradu, adică partea de petrochimie a fostului combinat Arpechim Pitești, în prezent activ al fostului combinat Oltchim Rm. Vâlcea, pare să nu intereseze pe nimeni, fie investitor privat, fie statul român prin vreuna din entitățile sale centrale sau locale. Spunem aceasta deoarece într-un interval de numai 6 luni, între februarie și august 2023, și 6 ședințe de licitație, partea de petrochimie a fostului Arpechim nu și-a găsit un cumpărător. Aceasta în ciuda faptului că de la prima la a șasea ședință de licitație prețul de pornire a scăzut de la 244.870.736 lei (aproximativ 49,8 de milioane de euro), exclusiv TVA, la 171.409.515 lei (aproximativ 34,9 milioane de euro), exclusiv TVA. Așadar, nici măcar o „ieftinire” de aproape 15 milioane de euro, în fapt o scădere a prețului de pornire a licitației, nu pare să fie suficient de tentantă. 

Ce se vinde? 

Potrivit anunțului de vânzare dat publicității de subscrisele BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. si ROMINSOLV S.P.R.L., în calitate de lichidatori judiciari al debitoarei OLTCHIM S.A., blocul de active „Platforma Bradu”  ce face obiectul ședințelor de licitație este compus din: 

  • Bunuri imobile, respectiv terenuri intravilane în suprafață totală de 1.650.065 mp (165 de hectare) și construcțiile edificate pe acestea; 
  • Investițiile în curs de execuție; 
  • Construcții speciale; 
  • Bunuri mobile constând în principal din utilaje, echipamente, tehnologii, și obiecte de inventar; 
  • Drepturile de proprietate intelectuală și autorizații. 

Ce s-ar putea face 

Pe scurt spus, o avere imensă pe care, dacă privații nu și-o doresc sau așteaptă să o înhațe pe doi lei, autoritățile locale ar trebui să se gândească foarte serios să și-o adjudece. Dacă tot ai dat câteva milioane de euro bune pe stații de autobuz demne de lumea a treia și aproape jumătate de milion de euro pe o budă la fel de folositoare ca și stațiile, de ce n-ai da câteva zeci de milioane, tot de euro, pe 165 de hectare de teren cu toate utilitățile și infrastructura necesare unui parc industrial numai bine de trântit acolo? Bineînțeles, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât le-am oglindit noi aici în câteva cuvinte, dar cu interes, oameni competenți în administrație, implicare, perseverență și, mai ales, viziune, totul e posibil, chiar și un parc industrial pe locul Petrochimiei. Cum care viziune? A, da, aici aveți dreptate, administrația piteșteană nu a avut strop de viziune în ultimii 33 de ani. Nici edilitară (vezi haosul urbanistic), nici managerială (vezi sumele uriașe cheltuite pentru stații de autobuz, toaleta publică ori terenuri de sport), nici socială (vezi refuzul stimulentului pentru nou născuți), economică nici atât.  

Orice investiție publică, indiferent de orânduirea politică în care s-a făcut, capitalism, socialism ori comunism, s-a făcut din publici, din banii cetățenilor țării, regiunii sau orașului în care s-a ridicat acea investiție. Combinatul Petrochimic Pitești a fost o astfel de investiție publică a statului român. Partea care se vinde, Petrochimia, este acum a rămășițelor Oltchim, adică tot cam a statului român. Nu cred că ar strica dacă aceste active ar fi achiziționate de orașul Pitești și s-ar face efortul ca acolo să se dezvolte un parc industrial, parc industrial cu care ne-au vrăjit în toate campaniile electorale și actualul, și foștii primari. Un parc industrial care să atragă bani, mulți bani privați în folosul piteștenilor și a celorlalți locuitori ai Zonei Metropolitane atunci când aceasta va exista din punct de vedere administrativ și juridic. Trebuie doar ceva voință și, mai ales, viziune. Iar viziunea pornește de la noi cei care votăm. La anul, de exemplu.  

One thought on “Scoasă la licitație, Platforma Petrochimică Bradu s-a „ieftinit” cu 15 milioane de euro în 6 luni 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Epurările din PSD, un moment de neratat pentru Pitești 

Sacrificarea ritualică a liderilor de gardă veche din PSD merge înainte, ca de fiecare dată când în fruntea partidului și a guvernării ajunge un nou lider plus camarila de rigoare. Buzatu și Georgescu sunt doar două exemple în acest sens. Paradigma s-a schimbat sub un singur aspect, de data aceasta […]
Pitești

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!