FCN Pitești – 30 de ani de funcționare neîntreruptă

„Îi felicităm pe colegii noștri din echipa FCN care contribuie zilnic la dezvoltarea fabricii, la creșterea prestigiului ei național și internațional, ajungând astăzi să ne mândrim cu o fabrică modernă, deschisă colaborărilor și schimburilor de experiență, cu cei 30 de ani de activitate neîntreruptă și cu fasciculele de combustibil nuclear produse, a căror comportare în reactoarele CNE a determinat situarea celor două unități ale centralei CNE Cernavodă pe primele locuri în lume.

FCN Pitești fabrică anual aproximativ 11.000 fascicule de combustibil nuclear, cantitate necesară funcționării celor două unități de la Cernavodă.

De la calificare până în prezent, FCN Pitești a produs peste 218.000 fascicule de combustibil nuclear de tip CANDU 6, contribuind la procentul de 20% din producția totală de electricitate a țării. Altfel spus, 1 din 5 becuri aprinse în România primește energie pe cale nucleară, cu ajutorul combustibilului produs de FCN Pitești.

Un singur fascicul de combustibil nuclear generează, pe durata de viață de aproximativ 1 an, 1.115 MWh. Aceeași cantitate de energie poate fi obținută prin arderea combustibilului fosil în centrale convenționale astfel:

–  470.000 kg combustibil convențional cu putere calorică de 7.000 Kcal/kg

–  1.110.000 kg cărbune superior cu putere calorică de 3.200 Kcal/Kg

–  363.000 Nm3 de gaz natural cu putere calorică de 8.050 Kcal/Nm3.”, se arată într-un comunicat postat în data de 1 februarie pe pagina de socializare a Nuclearelectrica.

Următorul obiectiv al FCN Pitești este acela de a produce fascicule de combustibil nuclear tip CANDU-6 pentru cele 4 unități de la CNE-Cernavodă.

Sursa foto: Nuclearelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Starea națiunii piteștene. Un an degeaba

E un adevărat festival, un regal, al politicienilor noștri locali în a ne spune pe Facebook și în presa aservită, adică tot pe Facebook, ce au de gând să facă, ce vor face, ce ne vor mai îngropa ei în lapte, miere și bunăstare. Nu acum, ci într-un viitor cândva, […]
Florin Silviu Negru

Subscribe US Now

error: Content is protected !!