Trivale – loc pentru decapitări, sinucideri, morți stranii și execuții

Pădurea Trivale este cu siguranță una din emblemele Piteștiului. Pentru oricine din țara asta care are habar de orașul nostru, Trivalea este parte inseparabilă a acestuia. Pentru piteșteni cu atât mai mult. Dar ceea ce pentru majoritatea este doar o pădure sau un parc, pentru mulți este un loc plin de mistere. Mistere care, din păcate, se leagă foarte mult de nefericirea și moartea unor oameni. De la cea a lui Mihai Viteazul sau a miresei fără cap care ar bântui pădurea, până le cei executați de comuniști,  care au ales să-și părăsească viața atârnând de creanga vreunui copac sau care ar fi fost mâncați de animale.  

Capul lui Mihai Viteazul adăpostit la Schitul Trivale

Schitul, azi Mânăstirea Trivale, este un monument istoric şi datează din secolul al XVII-lea. Lăcașul a fost construit sub păstorirea mitropolitului Varlaam între anii 1672 si 1674, fiind finalizat mai târziu, în perioada 1678-1688. Biserica schitului a fost pictată de Ioasaf Grecu, în anul 1731. Iniţial aici a existat o biserică din lemn, însă pe locul acesteia a fost construită ulterior biserica din piatră şi cărămidă de astăzi. Cele 64 de trepte ce urcă spre biserică au fost cioplite în piatră de Albeşti.

Legenda spune că în acest schit ar fi fost adăpostit pentru scurt timp capul domnitorului Mihai Viteazu (1593-1601), care era adus din Transilvania spre Mânăstirea Dealu. Întâmplarea ar fi avut loc chiar în anul 1601. Popasul a fost ales de Radu Buzescu, unul dintre oamenii de credință ai domnitorului.

Existenţa în biserică a unui tablou, aşezat pe masa de prinoase, care o înfăţişează pe Doamna Stanca ţinând în mână capul domnitorului pare a certifica această legendă. Mai mult, este dovedit istoric că Doamna Stanca avea numeroase proprietăţi în jurul Piteştilor. Inclusiv Pădurea Trivale sau o parte a acesteia i-ar fi aparținut, deci ipoteza prezenţei sale aici este foarte plauzibilă.

Mireasa fără cap și ruinele sataniștilor

Pădurea Trivale ascunde și veritabile povești cu fantome. Printre piteșteni circulă și azi povestea fiicei de bogătaș, al cărui conac se găsea la marginea pădurii, și ale cărui ruine ar fi existat până nu cu mult timp în urmă. Se spune că fata se îndrăgostise de băiatul sărac, slujnic la conac. Aceasta a atras furia tatălui care o promisese unui moșneag putred de bogat.

Legenda mai spune că fata a fugit împreună cu tânărul slujitor chiar în ziua nunții cu bătrânul bogătaș. Din nefericire, tatăl acesteia i-ar fi ajuns din urmă chiar în desișul pădurii. Turbat de mânie l-a ucis pe băiat și i-a sfârtecat corpul chiar sub ochii îngroziți ai fetei. Apoi, cu mintea întunecată și-a decapitat propria fiică, drept răzbunare pentru rușinea suferită. La scurt timp, tatăl se stinge și el, iar conacul intră în ruină, la fel ca și averea sa.

De atunci, se pare că umbra acestei tragedii își face încă simțită prezența. Spiritul miresei fără cap își face uneori apariția atunci când cuplurile singuratice se plimbă târziu în noapte pe aleile sau potecile din Trivale. De asemenea, atâta vreme cât au existat ruinele casei părăsite din Trivale, se spune că acolo apărea cel mai des fantoma miresei fără cap. Mai mult, sunt voci care susțin că ruinele din Trivale care au gâzduit în timp, inclusiv după Revoluție, ritualuri sataniste ar fi unele și aceleași cu ruinele casei miresei fără cap, deși e greu de crezut.

O altă mireasă a șocat un taximetrist din Pitești

O altă întâmplare, una dintre cele mai stranii și înfricoșătoare este plasată în anii ‘90 și este legată tot de o mireasă. Protagonistul poveștii este un taximetrist piteștean. Se spune că aceasta s-a urcat în mașina lui și i-a cerut să o ducă până la o casă din pădure. Neavând bani la ea, î-a lăsat garanție verigheta, până s-ar fi întors cu plata.

În mod straniu, șoferul a adoarmit și s-a trezit cu mașina parcată în alt loc, în fața unui bloc din cartierul Trivale. Bulversat și șocat, bărbatul avea să afle, că femeia care i-a fost pasageră cu puțin timp în urmă s-a sinucis cu zece ani în urmă, marcată de dispariția viitorului soț chiar în ziua nunții. Mai mult, întors în mașină după aflarea poveștii, acesta ar fi găsit o batistă în care se afla un deget în putrefacție care purta verigheta oferită gaj. Unii spun că mireasa din taxi era de fapt fantoma miresei fără cap ce se întrupează mereu în miresele care aleg sinuciderea.

Legende sau nu, cert este că aceste întâmplări au adus notorietate Pădurii Trivale și au propulsat-o în topurile celor mai bântuite locuri din România.

Oameni mâncați de animale, sinucideri și morți ciudate

Iubită de piteșteni, aleasă de aceștia ca loc de relaxare, plimbare, picnic sau pentru culesul de ciuperci și plante sau fructe sălbatice, Trivalea a continuat până în zilele nostre să fie scena unor întâmplării triste și stranii.

Până în anii ‘60 – ‘70 când orașul a început să se extindă în ritm susținut, Pădurea Trivale ar fi fost casa nu numai a căprioarelor, bursucilor și vulpilor, ca astăzi, ci și a mistreților sau chiar a lupilor, povestesc piteștenii în vârstă. Iar animalele nu se sfiau să-i atace pe cei care se aventurau uneori pe potecile pădurii.O astfel de legendă se referă la un militar care ar fi fost trimis de la una din unitățile din nordul orașului la comandamentul Garnizoanei aflat ca și în prezent în Trivale, lângă Cimitirul Sf, Gheorghe.

Se spune că soldatul a vrut să scurteze drumul și a luat-o prin pădure dar nu a mai ajuns niciodată la destinație. Declarat chiar dezertor, el a fost dat dispărut în cele din urmă. După un timp cineva ar fi găsit în pădure centura, bocancii și resturi din uniforma militarului ajungându-se la concluzia că ar fi fost atacat și mâncat de mistreți.

Trivalea este și unul dintre locurile preferate de sinugicași, zeci de piteșteni și nu numai alegând să-și ia viața aici. De departe cea mai stranie sinucidere din Trivale a fost cea din aprilie 2010. Atunci, doi soți din Slatina, care dăduseră greș în afaceri, au ales să moară împreună în pădurea din Pitești. Îmbrăcați identic, cei doi s-au spânzurat simultan așezați față în față.

În fine, de o moarte ciudată și cumplită a avut parte și un copilaș, tot în perioada recentă. Aflat cu părinții la o cununie care se oficia la Schitul Trivale, copilul a început să se joace cățărânu-se pe gardul lăcașului. La un moment dat acesta a căzut într-unul din țepii de fier forjat care formau gardul de atunci al schitului, nemiaputând fi salvat.

Execuții pe platoul din Trivale

Nu în ultimul rând, pădurea Trivale a fost și loc de execuție pentru condamnații la moarte prin împușcare, mulți dintre ei opozanți ai regimului comunist. Până la Revoluție în România a existat pedeapsa cu moartea, iar o parte din execuții au fost duse la îndeplinire până în anii ’70 pe platoul din pădure devenit ulterior teren de fotbal. Securitatea din anii ‘50 – ’60 își opera aici asasinatele secrete, fie că acestea aveau sau nu la bază o condamnare. Cei vizați de opresori erau duși pe poteci ferite până la terenul din mijlocul pădurii și aici își primeau glonțul sau gloanțele.

După ce orașul s-a mărit iar pădurea a început să fie tot mai mult cutreierată de piteșteni s-a renunțat la utilizarea ca loc de execuție a platoului. Cu atât mai mult cu cât după 1970 în Pitești au fost tot mai puține condamnări la moarte, majoritatea pentru crime sau sabotaj economic, multe dintre ele neduse la îndeplinire.

One thought on “Trivale – loc pentru decapitări, sinucideri, morți stranii și execuții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Școala „Mihai Eminescu” (Nr. 11) în top și pe Facebook

Aflată printre școlile de elită ale Piteștiului, „Mihai Eminescu” (Nr.11), reușește să facă performanță nu doar în privința actului educațional. Una din direcțiile în care școala amintită se află, de asemenea, în top este și cea a vizibilității și comunicării în mediul online. Astfel, de curând, pagina de Facebook a […]
Facebook

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!