Sală de lectură nouă pentru copiii din Mârghia

La inițiativa Acțiunii Civice Pro Mârghia, care promovează dezvoltarea și valorile locale, copiii din localitate, dar și adulții cu drag de carte, au la dispoziție de mâine, 4 aprilie, o sală de lectură nouă. Aceasta se află în cadrul Complexului Cultural Casa Mârghienilor, așezământ înființat tot de Acțiunea Civică Pro Mârghia. În cadrul acestuia funcționează din august 2019 un muzeu, iar din decembrie 2019 o bibliotecă.

Adresându-se în principal copiilor din sat, sala de lectură este rezultatul unei munci de echipă bazată pe voluntariat și pe implicare civică. Dacă până acum iubitorii de lectură puteau doar împrumuta cărți, de mâine le pot răsfoi și studia în sala special dedicată lecturii. Biblioteca de la Complexul Cultural Casa Mârghienilor se apropie de o zestre de 3000 de volume înregistrate, toate primite din donații. Donații de carte care continuă să sosească.

Chiar și localul complexului cultural este casa unei familii de învățători din sat pe care nepotul acestora a oferit-o cu titlu gratuit pentru a deveni sediu al muzeului, bibliotecii și sălii de lectură. De asemenea, în curtea instituției se află un foișor care găzduiește ateliere de creație pentru copii.

Activități inedite și funcții de răspundere pentru copiii din sat

„Sala de lectură vine în completarea acestui complex cultural. Aceasta ca și biblioteca în întregul ei este coordonată de o doamnă profesoară de limba și literatura română aflată acum la pensie. Și nu este singurul cadru didactic care ne sprijină. Avem persoane calificate atât la muzeu, cât și la bibliotecă.

Vreau să mai subliniez că nu va fi doar o sală de lectură și atât, ci și un loc unde copiii vor fi implicați în activități literare. Un singur exemplu vă ofer, în fiecare duminică aici vor fi organizate ședințe de lectură publică în care copiii, alături de profesori, vor citi din diverse opere literare sau vor desfăcura alte activități cu un caracter asemănător. Mai mult, prin rotație, copiii care doresc vor primi funcții atât la muzeu, cât și la bibliotecă. Mai exact, vom avea câte un ajutor de muzeograf și unul de bibliotecar din rândul lor. Încercăm astfel să-i atragem cât mai mult către lectură dar și către cunoașterea tradițiilor și valorilor locului în care s-au născut, învață și trăiesc.

În final, doresc să mulțumesc tuturor celor care au participat cu mult suflet, timp, efort fizic și nu numai la relizarea acestei săli de lectură ridicată practic de la zero, dar și la amenajarea întregului complex în acești ani.”, a declarat pentru ConcretMedia.ro secretarul general al Acțiunii Civice Pro Mârghia, col.(r) Niculae Jianu.

Iată, așadar, că în țara în care din 1990 până în 2019 s-au închis peste 7000 de biblioteci publice, undeva într-un sat din Argeș, din 2019 și până în prezent, s-au deschis o bibliotecă și o sală de lectură pentru aceasta.

5 thoughts on “Sală de lectură nouă pentru copiii din Mârghia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dedeman Pitești își va produce singur energia electrică

Dedeman este, la ora actuală, cea mai mare afacere antreprenorială românească. Liderul pieţei de bricolaj din România a finalizat echiparea a 38 de magazine cu panouri solare. Complexul din Pitești este unul dintre magazinele care își va produce singur energia necesară. În medie, fiecare magazin are 900 de panouri solare. […]
Dedeman

Subscribe US Now

error: Content is protected !!