Nu, nu era mai bine în comunism!

„Era mai bine pe vremea comunismului”. Cu siguranță fiecare dintre noi a auzit de nenumărate ori această expresie în special de la cei care au trăit cel puțin ca adolescenți acele vremuri și care astăzi au o nemulțumire sau alta legată de nivelul lor de trai.

Ciudat și dezarmant este și faptul că o bună parte, mai mult de jumătate, spun statisticile, dintre adolescenții României de azi, care nu au trăit experiența comunismului, sunt convinși că era mai bine înainte de 1989. De ce era mai bine? Pentru că atunci erau asigurate (de către stat) o locuință și un loc de muncă, spun ei. „Atunci ne dădeau locuință și servicii!!”, strigă în cor nostalgicii comunismului. Noi ne permitem să susținem că acest „mai bine” din comunism este unul absolut fals care avea la bază cinismul și ororile discipolilor lui Stalin. Iată de ce!

Să ne referim în primul rând la locuințe. Comuniștii, într-adevăr, „dădeau case” dar numai după ce demolau aproape tot ceea ce însemna locuință privată în orașele și chiar satele țării. Așadar, comuniștii întâi îți luau și îți dărâmau casa muncită de tine și de înaintașii tăi, îți confiscau pământul de sub ea după care te făceau chiriaș la bloc într-un apartament al statului. De asemenea, primeau locuințe la oraș și țăranii cărora li se colectivizaseră proprietățile la sate și erau încadrați în industrie, și aici ajungem la chestiunea locurilor de muncă. Comuniștii îți dădeau un loc de muncă abia după ce te lăsau fără cel pe care îl aveai moștenit de generații: agricultor pe pământul tău sau meseriaș în atelierul familiei tale sau negustor în magazinul moștenit de la înaintași. Mai mult decât atât, înainte de ne face un „bine” dându-ne „case și servicii” , comuniștii au ucis și nenorocit pe toți cei care s-au opus naționalizărilor, confiscărilor și colectivizărilor abuzive. Adică pe părinții, bunicii și străbunicii celor care azi strigă în gura mare că era mai bine în comunism. Nu, nu era deloc mai bine în comunism!

4 thoughts on “Nu, nu era mai bine în comunism!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Mai multă siguranță pe viitoarele autostrăzi ale României

Noul ministrul al Transporturilor, Cătălin Drulă, vrea ca autostrăzile care vor fi construite în România să aibă mai mult spațiu între banda de circulație și parapetul median, anunță Digi24. Ordinul de ministrul care modifică normele tehnice privind proiectarea drumurilor a fost semnat miercuri, 30 decembrie. „Viitoarele autostrăzi din România vor […]

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!