Cifrele incompetenței în România: 5 din 54

Florin Silviu Negru
Editorial de Florin Silviu Negru

Recent a fost demarat concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Și lucurile au evoluat exact ca în poezia cu cei zece negri mititei. Mai exact, la concurs s-au înscris 54 de bravi candidați, 21 nu s-au mai prezentat, iar din restul doar 5 au luat notă de trecere. Așadar, cam astea sunt cifrele incompetenței în România, 5 din 54, adică 9,25%.  Printre cei care și-au dat măsura competenței sau a incompetenței, mai bine spus, se află și liberalul argeșean Cristian Mitrofan. Adică, deși ocupă funcția de un an prin numire politică, n-a fost în stare să învețe nimic.

Faptul că nici măcar 1 din 10 candidați la o funcție de conducere nu trece linia de sosire a concursului pe post e trist, nu-i așa? Da, e trist, dar e și firesc în România. Trăim în țara în care de 31 de ani numirile și concursurile pe astfel de funcții se fac strict pe bază de carnet și clientelism de partid. Iar asta nu avea cum să ducă la altceva. Meritocrația are cu totul alt filon decât culoarea politică. La toate acestea se adaugă și faptul că partidele noastre nu caută sub nicio formă să promoveze valori naționale. Asta se întâmpla în urmă cu 100 de ani, în vremea Brătienilor, nu azi, în vremea plagiatorilor.

După 31 de ani în care calitatea învățământului a scăzut constant, după 31 de ani în care promovabilitatea la examenele naționale s-a stabilit confortabil în limitele dezastrului și după 31 de ani în care statul a fost invadat de indivizi cu diplome false și doctorate plagiate, acest 9,25% e o cifră incredibil de mare. Sunt 31 de ani în care România s-a îmbolnăvit de impostură girată politic. Și mai grav decât atât, sunt 31 de ani în care cei care trebuiau să o vindece de așa ceva au infestat-o și mai mult. Toți, de la o guvernare la alta, fără deosebire. Toți i-au inoculat cu bună știință virusul incompetenței.

Concursul de la Casa de Asigurări de Sănătate  e un lucru excelent. Pare că, în sfârșit, se dorește așezarea lucrurilor în făgașul lor normal. Adăugând și aceea că liberali aflați deja pe funcția respectivă au fost respinși fără drept de apel, mă face să am speranțe. Măcar știm care e la ora actuală cota de profesionalism a celor care gestionează și împart banii din Sănătate. Mulți bani, miliarde, zeci de miliarde.

Sănătatea pleacă, așadar, de la 9,25%. Tot anul acesta ar trebui să se organizeze și concursurile pentru directorii de școli. Nici nu știu dacă să mă bucur sau să am frisoane. Să mă bucur că vom afla și acolo adevărul sau să am frisoane din cauza unui rezultat previzibil.

În fine, vorba lungă, incompetența funcționarului. Să se organizeze concursuri pentru orice. Doar așa ne vom trezi poate din dulcea minciună în care trăim de 31 de ani încoace.

One thought on “Cifrele incompetenței în România: 5 din 54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Numărul zimbrilor din Munții Făgăraș a ajuns la 24

Încă patru zimbri au ajuns în Munții Făgăraș, zonele Lerești și Pecineagu. Demersul face parte din efortul Fundației Conservation Carpathia de a reface populația de zimbri din acești munți. Zimbrii au dispărut din Munții Făgăraș în urmă cu 200 de ani. Cei patru noi locatari ai munților Argeșului vor fi […]
Munții Făgăraș

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!