După „Pitești, Povestiri dintr-o geografie urbană” (Volumul I – 2016, Volumul II – 2018) și „Ipostaze imaginare ale Piteștilor. Meditații, reprezentări idei” apărută în 2019, reeditaă și adăugită în 2020, profesorul piteștean Florin Chivoci și-a lansat și ce-a de-a treia carte, tot despre Pitești și tot printr-o abordare originală. Astfel, Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești a găzduit ieri, 4 august, lansarea volumului „Locuri literare piteștene”. La eveniment au participat cunoscuți oameni de cultură precum scriitorul Jean Dumitrașcu, profesorul Hadrian Soare sau profesorul David Ilina, familia autorului, prieteni și apropiați ai acestuia.
„Inspirată de eterna fascinație a locurilor literare și a scrierilor care le statornicesc faima, cartea de față caută să scoată în evidență legăturile unei așezări citadine cu viața și cu opera diverșilor autori care au fost atrași de ea. Fixarea privirii asupra unor texte de literatură sau de memorialistică, asupra cărților de beletristică dedicate unui mare oraș confirmă sau demonstrează încă o dată că relația artei cuvântului cu un anumit spațiu a devenit de multă vreme un topos cultural.”, arată autorul în Argumentul cărții.
Parcurgerea volumului oferă cititorului prilejul de a „vizita” Piteștiul urmărind pana unor autori mai mult sau mai puțin cunoscuți care au trăit sau au poposit aici și, totodată, respirându-i un parfum apecial, unul pe care Florin Chivoci are un dar unic de a-l trimite în eter. Alexandru Odobescu, Alexandru Pelimon, Nicolae Iorga, Ion Minulescu, Sanda Movilă, Gabriela Adameșteanu, Constantin Bălăceanu – Stolnici, Ion Valjan, Tudor Teodorrescu – Braniște, Elisabeta Novac, Ion Pillat sau Liviu Rebreanu sunt doar o parte dintre cei a căror operă face parte din munca de documentare a profesorului Florin Chivoci.
Chiar dacă „Locuri literare piteștene” are drept schelet prezența orașului în scrierile altor personalități, cartea poartă, ca și precedentele, amprenta originală și inconfundabilă a scriitorului Florin Chivoci. O amprentă cu valoare de unicitate, dat fiind modul cu totul aparte și nou în care Piteștiul este dezvăluit în scrierile sale.