Avertizorii de integritate ar putea fi răsplătiți cu bani

Avertizorii de integritate ar putea fi răsplătiți cu o parte din prejudiciul recuperat de stat după dezvăluirile făcute de ei. Norma este prevăzută într-un proiect de lege lansat de un deputat PNL. Inițiatorul este Sebastian Burduja, vicepreședintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților.

Anul trecut, în timpul Guvernului Orban, Burduja a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. El a lucrat direct în subordinea ministrului Florin Cîțu – actualul premier. Se poate deci estima că proiectul lansat de deputatul Burduja va fi agreat și de Guvern, și de Parlament.

Legea ar răsplăti persoanele care denunță infracțiuni din domeniul economic, cum ar fi evaziunea fiscală. Avertizorii de integritate ar primi drept beneficiu o cotă de 15% sau de 30% din suma recuperată de stat. Stimularea acestora ar urma să se aplice doar pentru sume recuperate de cel puțin 100.000 de lei.

Dacă avertizorul de integritate n-a avut nicio legătură cu fapta pe care o reclamă, el va primi 30 la sută din prejudiciul recuperat. Dacă reclamantul este și el vinovat, într-o anume măsură, pentru acel prejudiciu, va primi doar 15 la sută din suma recuperată de stat.

Avertizorii de integritate lucrează în România după modelul din alte țări membre UE. Ar urma, așadar ca aceștia să fie cointeresați să reclame neregulile din firmele unde lucrează. Indiferent dacă aceste firme sunt de stat sau private. Nu este clar dacă avertizorii de integritate vor fi și protejați de sancțiuni la serviciu.

One thought on “Avertizorii de integritate ar putea fi răsplătiți cu bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Trei primari care în comunism ar fi riscat glonțul

Cu doar 32 de ani în urmă, trei actuali primari argeșeni ar fi riscat cu succes întâlnirea cu glonțul. Pentru subminarea statului, pentru subminarea economiei naționale și pentru sabotaj. Vorbim despre primarii din Bascov, Merișani și Băiculești, toți roșii ca steagul partidului. Același partid care înainte de 1989 i-ar fi […]
Primari indolenți

Subscribe US Now

error: Content is protected !!