MECIPT-1, calculatorul care a proiectat Barajul Vidraru

Barajul Vidraru, inaugurat în 1965, a fost proiectat cu ajutorul unui calculator alfa numeric. Acesta era pus în funcțiune în urmă cu 60 de ani, la 25 martie 1961, la Timișoara și se numea MECIPT-1. Adică Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara. Era primul calculator alfa numeric din mediul universitar din România. Totodată, era al doilea din țară după cel de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele.

Computerul MECIPT-1 a fost construit de matematicianul Iosif Kaufmann şi de vărul său, inginerul Wilhelm Löwenfeld. Documentarea a început în 1955, iar proiectarea în 1956, informează ghidulbanatului.ro..Construcţia s-a făcut la Liceul Piarist, pe atunci fiind sediul Facultăţii de Electrotehnică. După realizarea MECIPT-ului s-a înfiinţat Centrul de Calcul, iar la colectiv s-au alăturat Vasile Baltac şi matematicianul Dan Farcaş.

Viteza de procesare a calculatorului făcea ca unele programe să dureze ore întregi şi chiar zile. Lucra cu 50 de operaţii pe secundă, iar instrucţiunile erau formate din 15 cifre binare. Programele se introduceau cu bandă perforată. Pe post de imprimantă funcţiona o maşină de scris obişnuită. Deasupra tastelor acesteia erau montate relee sub forma unor bastonaşe. Cu MECIPT-1 s-au proiectat mai multe obiective importante la nivel național. Printre acestea, cupola pavilionului expoziţional Bucureşti (Romexpo),  noua reţea de apă din Arad.  Tot cu ajutorul MECIPT-1 s-a proiectat și barajul Vidraru, finalizat în 1965 pe râul Argeş,

MECIPT-1 ocupa o cameră și avea 30 km de fire

În epocă a făcut senzație atunci când Erika Domokos a scris un program de traducere automată din limba engleză în limba română. Datorită memoriei foarte mici a MECIPT-1, dicționarul cuprindea doar 60-70 de cuvinte și foarte puține reguli sintactice. La 17 mai 1962 s-a realizat prima traducere făcută de o mașină a unei fraze cerute pe loc. Aceasta s-a realizat sub coordonarea academicianului Grigore Moisil. Dintre cele propuse, prima frază tradusă corect a fost „You explain the development of science and we help describe the examples”. În traducere, „Dumneavoastră explicați dezvoltarea științei și noi ajutăm la descrierea exemplelor”. Rezultatul a creat publicului impresia că se vor putea traduce repede și ieftin cărți întregi.

MECIPT-1 avea 2000 de tuburi electronice, peste 20.000 de condensatori şi rezistenţe, 30 de kilometri de fire şi 100.000 de lipituri. În total consuma circa 10 kW pe oră. Memoria era pe un tambur magnetic, iar capacitatea de memorare era de 1.024 de adrese. Comparativ cu primul calculator românesc CIFA-1, avea o memorie de patru ori mai mare. Calculatorul ocupa o întreagă încăpere şi era format din patru panouri înalte de doi metri.

Calculatorul a funcționat aproximativ zece ani. Între anii 1963–1966, pe MECIPT-1 au făcut practică studenți de la institutele polithnice din Timișoara, București, Cluj și Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ANAF conectează casele de marcat la sistemul propriu

ANAF a pregătit un proiect de ordin privind conectarea caselor de marcat la sistemul informatic propriu. Conectarea are rol de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale operat de agenție. Astfel, aparatele fiscale ale operatorilor economici încadrați în categoria marilor contribuabili vor fi conectate online cu ANAF până la 30 iunie. […]
ANAF

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!