Mihai Coteț: „PNL Pitești a devenit o improvizație, un experiment pe persoană fizică”

Intrat de doar doi ani și jumătate în politică (noimebrie 2018), Mihai Coteț a ajuns în foarte scurt timp să joace în liga mare a vieții publice din Pitești. Câștigător al cursei interne din PNL pentru Primăria Pitești, dar cu candidatura refuzată ulterior, Mihai Coteț este una din vocile tot mai sonore ale scenei politice și administrative locale. Deși, după ce l-a aruncat în luptă, PNL l-a carotat sistematic, Coteț a ales să rămână și să reprezinte partidul în Consiliul Local, iar recent și-a anunțat candidatura pentru șefia organizației Pitești. O candidatură care pare să dea frisoane actualei conduceri a PNL Argeș. Cine este Mihai Coteț și de ce a devenit el ghimpele din talpa echipei lui Adrian Miuțescu am încercat să aflăm într-o discuție cu politicianul liberal.

Cine este și de unde vine Mihai Coteț?

M-am născut în Pitești, am făcut școala în Pitești, am absolvit Liceul I.C. Brătianu. Ulterior, am făcut studiile universitare la București, la Facultatea de Relații Internaționale, fiind a doua generație de absolvenți ai acestei Facultăți.

Am făcut munca de jos încă din studenţie. Aproape pe întreaga perioadă a facultăţii am lucrat. Am avut diverse joburi în zona de marketing, vânzări, la companii aflate la începutul drumului în noua economie de tip capitalist.

După facultate m-am angajat la o firmă din Brașov care avea ca domeniu de activitate comertul cu prefabricate din lemn. Trebuia să fac deplasări permanente în câteva orașe precum Bacău, Rm. Vâlcea, Brașov etc… După câțiva ani am decis că e momentul să pornesc propria afacere, aşa că am intrat în asociere cu un coleg de facultate, determinaţi să devenim mici întreprinzători, pe o piață diferită de cea în care lucrasem. Aşadar, începeam marea aventură a distribuţiei de uleiuri auto și industriale. Am pornit la drum cu o camionetă Dacia, de care am tras ani de zile pe drumul spre Brașov. Încet, încet, cu seriozitate şi muncă de dimineaţa până noaptea, am câștigat încrederea partenerilor de afaceri și firma a crescut. A urmat şi momentul separării de asociatul meu, pentru că, în timp ce eu îmi doream să merg înainte cu expansiunea afacerii, el simţea nevoia de ceva mai liniştit, mai aşezat. A fost, aşadar, o separare prietenească, între doi oameni care îşi doreau lucruri diferite, şi prieteni apropiaţi am rămas până în ziua de astăzi.

Societatea Radical Zero o am și în ziua de astăzi, am trecut cu ea și printr-o pandemie și mă bucur că am reușit să țin lângă mine echipa. Nu a fost ușor, dar am trecut împreună prin toate, la bine și la greu.

Mi-am construit „clasic” afacerile, cu foarte multă muncă, fiind tot timpul alaturi de echipa.

Dacă toate sunt așa bune și frumoase, ce rost are bătaia de cap din politică?

Am decis să intru în politică în urmă cu aproximativ trei ani, pe fondul acelei efervescențe în urma căreia mulți oameni au simțit nevoia să nu mai stea deoparte.

Ca mulți dintre cei care au afaceri proprii, multă vreme nu prea m-a interesat politica, până când politica a început să ne afecteze în aproape toate aspectele vieţii noastre. Aşadar, discutând cu prietenii și cu alți oameni de afaceri la fel de afectaţi de stricăciunile produse de decidenții momentului, ne-am tot împins unii pe alții spre a face pasul. În final, eu am decis să ies din expectativă și să mă implic. Știu, a devenit aproape dubios când cineva face un pas în faţă şi vrea să se implice, deşi, paradoxal, societatea aproape că-şi strigă nevoia de altceva în politică. Când altceva apare, scepticismul se activează aproape instantaneu. E de înţeles, atâţia ani de impostură, minciună, demagogie, incompetenţă şi prostie sunt  greu de şters cu buretele.

Nu am intrat în politică pentru bani sau ca să mă căpătuiesc în urma unei funcții. Nu am frici existențiale, nu sunt șomer, am un business bine înfipt în piață. M-am bucurat ca, de-a lungul anilor, din profitul obținut să sprijin tot felul de proiecte, în special pe cele care provin din zona de educație. Politica beneficiază de pârghii cu ajutorul cărora pot face și mai mult bine.

De ce tocmai PNL?

Pentru că eu, ca spirit, sunt liberal.  Bunicii din partea tatalui au fost liberali, declarați chiaburi și duși la muncă, la Canal. Doctorul Ștefan Petre Coteț a fost primarul Caracalului în 1940. Străbunicul și-a vândut pământul ca să-l trimită la Paris să învețe. S-a întors doctor. A fost primul medic care a avut aparat cu raze Roetegen, în România anului 1940. A fost arestat de comunisti si a murit in inchisoare la Sighet.

De atunci am rămas cu ideea de PNL în suflet și cu dorința ca partidul acesta să se ridice, și în Argeș, la standardele demne de un județ al Brătienilor.

De ce și în administrație?

Vă spuneam de ce am intrat în politică. Ceea ce nu v-am spus este că   imboldul decisiv l-a constituit copiii mei care, ajunși la vârsta alegerilor, constat că nu prea găsesc în Pitești o alternativă nici profesională, nici de timp liber. Mi-aș dori să mă bucur de copiii mei aici, la Pitești, mi-aș dori să fiu un viitor bunic full-time, dar… comunitatea noastră este departe de a fi una motivantă pentru o tânără familie. După cum ați constatat, orașele bine administrate sunt orașe-magnet pentru locuitorii întregii Românii, mulți relocându-se în Cluj, Arad, Oradea… Piteștiul, aflat la doi pași de București, este de 30 de ani o victimă directă a proastei administrații, iar noi, la rândul nostru, suntem victime colaterale. Eu nu m-am simțit niciodată confortabil cu statutul ăsta de victimă și nici nu mai vreau să fiu cobaiul proastei administrări a orașului. De aceea am dorit să mă implic în mod direct și de aceea sfătuiesc pe cât mai mulți piteșteni să mi se alăture în acest proces de administrare a orașului. Când îți pasă de comunitatea ta, te implici.

De ce neapărat și o candidatură la șefia PNL Pitești?

Pentru că sunt liberal și pentru că mă doare să văd cum cea mai importantă organizație a Argeșului este, de ani buni, o improvizație, un experiment pe persoană fizică în care oamenii sunt extrași și introduși peste noapte, în care deciziile se iau trecându-se chiar și peste principiile fundamentale ale liberalismului. Avem nevoie de fiecare om în parte, dar oamenii sunt dați la o parte cu o nonșalanță uimitoare doar pentru că ,,îndrăznesc” să aibă o altă opinie sau că trag semnale de alarmă atunci când conducerea o ia pe arătură. La acest moment, baza partidului este demotivată și este normal să fie așa, ținându-se cont de deciziile luate la vârful partidului. Ce se vrea acum? Cum recâștigi încrederea și respectul oamenilor? Ce spune asta despre viziunea ta de lider? Cât de confortabil te poți simți într-o astfel de organizație? Am colegi minunați care mi-au fost alături de la început și cu care mi-am închipuit de nenumărate ori cum ar fi dacă la Pitești am avea cu adevărat o echipă. Acum avem șansa asta…

Care este proiectul pentru PNL Pitești, care sunt principiile sale de bază?

Fiecare membru contează; deschiderea către comunitate și implicarea în problemele comunității; o organizație activă nu doar în preajma alegerilor; motivarea și implicarea constantă a membrilor; promovarea membrilor organizației și organizarea de evenimente interne care să asigure coeziunea grupului; Piteștiul trebuie să aibă cea mai puternică Organizație de Tineret și Organizație de Femei; realizarea de evenimente care să devină brand pentru organizație; atragerea în partid a oamenilor care reprezintă repere onorabile în comunitate, or asta nu se poate întâmpla dacă la vârful organizației și filialei nu ai astfel de repere; punerea la punct a infrastructurii de date, care să fie clară, transparentă și updatată; o prezență vie în social-media; generarea de evenimente cu implicarea comunității și participarea la evenimente ale comunității.

De regulă șeful organizației este și viitorul candidat pentru Primăria Pitești. Așadar, care este proiectul lui Mihai Coteț pentru Pitești?

Piteștiul are nevoie de un suflu nou, de dezvoltare pe principii moderne de administrație. Are nevoie de o echipă de oameni tineri și dinamici, care știu ce au de făcut. Trebuie să le oferim tinerilor perspective de a se dezvolta, de a câștiga mai bine și de a beneficia de timp liber de calitate la ei acasă. Vreau să fim mândri de orașul nostru și să îl așezăm acolo unde merită. Am intrat în politică pentru că, stând deoparte, nu puteam schimba nimic. Am ales să nu plec din politică din aceleași rațiuni. Determinarea mea de a face lucruri bune pentru Pitești a rămas aceeași și voi face tot posibilul ca pornind de la nivelul PNL Pitești să formez o echipă care să facă lucruri bune pentru oraș.

Dincolo de asta, proiectul lui Mihai Coteț pentru Pitești este ca PNL Pitești să-și crească din timp un candidat pentru Primărie, indiferent cine va fi acesta. Iată că în prezent, deși avem majoritatea în Consiliul Local, trebuie să stăm cu ochii-n patru pentru ca banul public să nu mai fie sifonat. Pierdem astfel timp care altfel putea fi folosit în folosul orașului și al piteștenilor. Trebuie ca din mandatul următor această paradigmă să se schimbe. Așadar, împreună cu PNL Pitești, voi face toate demersurile politice, administrative și civice pentru ca orașul nostru să fie condus în viitor de oameni care vor binele acestuia și al cetățenilor lui, de oamenii pe care Piteștiul îi merită și care, la rîndul lor, să merite Piteștiul.

2 thoughts on “Mihai Coteț: „PNL Pitești a devenit o improvizație, un experiment pe persoană fizică”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dacia a pierdut peste 1000 de angajați în 2020

Primele 10 companii din România care au pierdut angajați anul trecut au rămas fără 9.500 de oameni. Mai mult de 3.300 dintre aceștia au fost din patru companii din industria auto. Dintre acestea Automobile Dacia a pierdut cei mai mulţi angajaţi în 2020 – 1.076 de persoane. În total, Automobile […]
Angajați

Subscribe US Now

error: Content is protected !!