Avea trupa Vama Veche o melodie numită Hotel Cișmigiu, melodie care are și un vers ce sună cam așa: „Hotel Cișmigiu – e ca un sicriu”. Asta mi-a tot sunat în minte după încă proaspăta dezbatere publică legată de oportunitatea construirii, căci despre o construcție e vorba, unui spital municipal în Pitești. Da, e oportună. Știți când? Când toate actualele unități spitalicești din oraș și din județ, inclusiv Județeanul aflat în plin proces de dezvoltare și extindere, își vor fi atins maximul de ocupare, încadrare profesională și performanță medicală. Abia atunci. Până atunci… nu!
Interesantă, dar benefică, prezența primarului de la Mioveni, Nu pentru că îl durea prea mult sufletul de criza personalului medical din Pitești, ci pentru teama pe care a arătat-o că un Municipal i-ar lua și bruma de angajați de la noul spital din orașul său. În fapt, o altă clădire construită fără a se fi asigurat în integralitate resursa umană necesară atingerii utilității acesteia.
E drept că în cadrul dezbaterii publice amintite au fost și voci, demne de salutat, care au clamat mai direct, mai voalat, pericolul construirii din fonduri publice a încă unei clădiri goale de conținut. Singura propunere cu adevărat fezabilă mi s-a părut cea a construirii unui spital de boli infecțioase cu linie proprie de ATI. Singura propunere cu adevărat deșteaptă. În rest, vorbă multă, sărăcia omului.
Poate că ar trebui să ne gândim mai mult la finanțarea de programe care să asigure sănătatea oamenilor și nu la construirea de spitale pentru o populație pe care, așa sună acum, ne-o dorim tot mai bolnavă. Doar ca să ridicăm noi spitale că dă bine la prostime și la firmele de construcții cu abonament activ?
Poate că Piteștiul are destule facilități imobiliare pretabile unei asistențe spitalicești de performanță, dar care sunt gestionate și utilizate prost. Ați verificat asta?
Poate că Piteștiul și Argeșul ar trebui să înțeleagă că, mai întâi de orice, resursa profesional-umană și calitatea acesteia este cea care trebuie să impună necesitatea unor clădiri noi și nu invers.
Poate că Primăria Pitești și Consiliul Județean Argeș ar trebui să înțeleagă că nu sunt, nu trebuie să fie și nu ar trebui să fie niciodată patronii unor spitale, pentru că nici nu sunt, ci doar garanții unor servicii de sănătate de calitate superioară. Abia apoi putem vorbi și cu firmele de casă abonate la contractele de infrastructură, de orice fel ar fi aceasta, despre ridicarea sau nu a unor clădiri în care să cânte cucuvelele la etajele superioare.
În rest, să avem grijă de sănătatea noastră pentru că până la Dumnezeu ne omoară sfinții administrației și dezbaterile lor cu finalitate peste… 10 ani, Un fel de hai să vorbim ca să ne aflăm în treabă că vedem noi apoi dacă se leagă ceva. Reveniți-vă, oameni buni, renunțați la îngâmfarea de a vă vedea eterni în funcții și la certitudinea că vă mai vrem în fruntea bucatelor și peste 10 ani! Pe bune, chiar nu înțelegeți asta?? Sau v-a molipsit și pe voi gargara cu alianța pe 7 ani între voi și ai voștri? Vorbim la alegeri. Nu peste 10, nici peste 7, ci peste 3 ani. Și să nu credeți cumva că doar Bulgaria și Moldova au absolvenți de Harvard. Avem și noi, chiar acolo, în partidele voastre. Țineți minte, winter is coming!