Service-ul Bascov sub zodia fraților Nicolescu, unul l-a construit, celălalt îl demolează

Vechiul Service Dacia de la Bascov își trăiește ultimele săptămâni în picioare. Spunem aceasta deoarece, în scurt timp, una din clădirile emblematice ale Piteștiului de după 1980 va fi pusă la pământ. În locul acesteia și a celorlalte clădiri care au aparținut IATSA Bascov se va ridica un complex comercial al nemților de la Lidl.

Inaugurat în 1983, service-ul auto de la Bascov era una din clădirile care dădeau identitatea zonei de nord a Piteștiului prin unicitatea arhitecturii și a soluțiilor tehnice constructive. De asemenea, era primul service Dacia în care mașinile parcurgeau un întreg circuit de la intrare până la ieșire fără a trece de două ori prin același loc.

Decizia proiectării și construcției acestuia a fost luată în perioada în care primar al Piteștiului era Valeriu Nicolescu, între 1974 și 1982. Chiar dacă la momentul inaugurării din 1983 acesta nu mai era în fruntea orașului, de fiecare dată când îl întâlneam și vorbeam cu domnia sa despre Pitești amintea cu mândrie și despre clădirea service-ului de la Bascov, una ultra modernă la vremea ei. Trebuie spus că din 1950 și până în 1990 Bascovul a fost arondat Piteștiului ca localitate suburbană și investițiile din acea perioadă de pe teritoriul comunei se decideau practic la Primăria Pitești.

Una din intrările în Pitești își pierde identitatea

Ulterior, în anii de după 1990, IATSA Bascov a ajuns sub controlul lui Constantin Nicolescu, fost președinte CJ Argeș și PSD Argeș, fratele mai mic al lui Valeriu Nicolescu, prin firma Autopro Mond. Ironia sorții face ca, după ce Valeriu Nicolescu a contribuit decisiv la ridicarea acesteia, fratele său Constantin să fie cel care contribuie acum decisiv la dispariția ei.

Mai vechii angajați ai service-ului spun că activele de la Bascov, terenul practic, s-ar fi tranzacționat anul trecut pentru 3 milioane de euro. Un preț bun, dacă este real, spun specialiștii în imobiliare.

Toată lumea s-ar fi așteptat ca viitorul magazin Lidl să fie conceput prin adaptarea clădirii fostului service auto. Vorbim de un imobil solid, cu soluții constructive care vor implica și un efort considerabil de demolare. Din păcate, aceasta va fi pusă la pământ și se va prefera un magazin standard așa cum practică toate marile lanțuri comerciale. Așadar, după 39 de ani, intrarea în Pitești dinspre Sibiu, Rm. Vâlcea și Curtea de Argeș își va pierde identitatea cu care eram obișnuiți.

7 thoughts on “Service-ul Bascov sub zodia fraților Nicolescu, unul l-a construit, celălalt îl demolează

  1. Aceasta este prima cladire cu acoperis in dubla curbura, cu sprijin in doi stalpi, din Sud – Estul Europei. A fost o premiera importanta in domeniul constructiilor, la data inaugurarii. In plus, cladirea a fost proiectata conform celor mai inalte standarde anti-seismice, rezistand perfect la cutremurul din 4 martie 1977. Prin urmare, poate fi incadrata la categoria cladiri istorice. Ar fi mare pacat daca s-ar proceda la demolarea ei. Sa speram ca pitestenii vor reactiona, pentru a salva o cladire emblematica pentru orasul lor.

    1. Aveti idee in ce an a inceput constructia?De inagurat a fost inagurata in 1983 dar sunt curios cand s-a inceput constructia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

FCN Pitești - 30 de ani de funcționare neîntreruptă

„Îi felicităm pe colegii noștri din echipa FCN care contribuie zilnic la dezvoltarea fabricii, la creșterea prestigiului ei național și internațional, ajungând astăzi să ne mândrim cu o fabrică modernă, deschisă colaborărilor și schimburilor de experiență, cu cei 30 de ani de activitate neîntreruptă și cu fasciculele de combustibil nuclear […]
FCN

Subscribe US Now

error: Content is protected !!