Primul pui de zimbru născut în libertate în Argeș se bucură de protecția turmei sale

„Primul pui de zimbru născut în Munții Făgăraș după mai bine de 200 de ani este foarte bine păzit de turma sa.”, anunță cei de la Fundația Conservation Carpathia pe pagina lor de socializare.

Începând cu luna mai a anului trecut, 8 zimbri, veniți în toamna lui 2019 în zona Pecineagu, cutreieră deja pădurile Munților Făgăraș. Fundația Conservation Carpathia realizează acțiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar și pentru a preveni eventuale apropieri de zonele locuite. Vestea cea mai bună și confirmarea faptului că Munții Făgăraș sunt o casă reală pentru zimbri este prezența unui vițel, primul născut în Făgăraș după mai mult de 200 de ani, observat de rangerii FCC alături de turmă. Reproducerea în mediul natural și în liberate este unul dintre dovezile clare ale faptului că programul de reintroducere a zimbrilor merge în direcția bună și reprezintă un real succes.

Încă 17 exemplare vor fi eliberate în această primăvară

În perioada noiembrie-decembrie 2020, familiei de zimbri din Munții Făgăraș li s-au mai alăturat încă 17 exemplare. Aceștia au fost aduși de Fundația Conservation Carpathia în două zone de reintroducere: lacul Pecineagu și zona Lerești, județul Argeș.

Începând cu toamna anului 2019, în cadrul proiectului LIFE Carpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme, fundația a început un program amplu de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș, după o lipsă de mai bine de 200 de ani. Acțiunea de la finele lui 2020 marchează completarea numărului de zimbri deja aduși în 2019, cu un număr de 17 zimbri, pe de-o parte în prima zona de reintroducere, lacul Pecineagu – 6 – , și pe de altă parte în a doua nouă zonă, la Lerești – 11 – . Pentru a asigura o diversitate genetică sănătoasă, zimbri au venit de la Parcul Natural Vânători Neamț, Valea Zimbrilor Vama Buzăului, cât și din rezervații din Marea Britanie (EAZA), Suedia (EBCC Scandinavia) și Germania.

Zimbrii sunt găzduiți în primele săptămâni într-o zonă de carantină unde se află fi sub supraveghere veterinară, conform cerințelor legislației în vigoare. Ulterior, aceștia sunt eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetație, prădători etc.). În primăvara  acestui an, cei 17 zimbri vor fi eliberați, urmând să se alăture turmei aflate deja în libertate sau să formeze alta nouă.

2 thoughts on “Primul pui de zimbru născut în libertate în Argeș se bucură de protecția turmei sale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Populația României va scădea cu 6,6 milioane de locuitori până la sfârșitul secolului

Eurostat anticipează că de-acum şi până în anul 2100 va exista o creștere modestă a populației Uniunii Europene, care pe termen scurt, în acest deceniu va atinge un vârf, după care în jurul anului 2030 va începe să scadă, transmite IlSole24ore, citată de Rador. Astfel, la sfârșitul secolului, populația ar […]
Populația României în scădere

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!