Țigările se scumpesc de la 1 aprilie

Țigările vor fi mai scumpe de la 1 aprilie. Majorarea de preț este cauzată creșterea accizelor. Astfel, un pachet de țigări va costa cu 50 de bani mai mult decât în prezent. Aceasta după ce la 1 ianuarie 2020 acciza a fost fixată la 503,97 lei per mie. Începând cu data de 1 aprilie 2021, nivelul accizei va fi de 563,97 lei/1.000 de ţigarete.

Autoritățile precizează că decizia a fost luată pentru a evita declanșarea infringementului împotriva României. Totul în contextul în care, în țară, acciza globală pe țigarete nu are pragul minim impus. Acesta reprezintă cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amânuntul al țigaretelor eliberatelor pentru comsun. Prevederea este stipulată în Directiva 2011/64/UE.

De asemenea, în noiembrie 2020, parlamentarii au adoptat un proiect de lege modificare a codului fiscal. Proiectul a fost iniţiat de social-democratul Eugen Teodorovici. Actul normativ a primit pe ultima sută de metri şi un amendament de creştere a accizei la ţigarete. Aceasta a fost stabilită 546 de lei pe mia de bucăţi începând cu 1 ianuarie 2021 şi apoi la 564 de lei doar 3 luni mai târziu, de la 1 aprilie.

În consecință, de la 1 aprilie, prețul unui pachet de țigări va costa între 19,50 lei și 24 de lei, în funcție de brandul ales. Astfel, 80% din acest preț final fiind reprezentat de accize, TVA și alte taxe plătite statului de producători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Electroargeș mărește producția și face angajări

Electroargeş, producător de aspiratoare, demarează extinderea producţiei. Fabrica din Curtea de Argeș are în plan să angajeze aproape 170 de oameni. Compania are în prezent peste 400 de salariaţi, conform celor mai recente date. Investiția în extinderea producţiei este în valoare de circa 11,4 milioane euro. Din totalul sumei, jumătate […]
Arctic

Subscribe US Now

error: Content is protected !!