Curtea de Apel Pitești a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție să decidă dacă veniturile obținute din tranzacțiile cu criptomonede trebuie impozitate. Este vizată perioada de dinainte de 2019. Se solicită o decizie privind asimilarea acestora la „venituri din alte surse”. În funcție de decizia ÎCCJ, românii care au tranzacționat monede virtuale înainte de acest an ar putea plăti impozit pe ele.
Un cetățean din Râmnicu Vâlcea a depus o contestație împotriva unei decizii de impunere emise de AJFP Vâlcea. Aceasta ar putea avea urmări în ceea ce privește impozitarea criptomonedelor. Vâlceanul care tranzacționa criptomonede a câștigat în primă instanță împotriva ANAF, în iulie 2020. Instituția statului a făcut recurs. Curtea de Apel Pitești care judecă această cauză a sesizat ÎCCJ pentru a clarifica situația.
Tranzacțiile cu criptomonede impozabile sau nu?
Înalta Curte urmează să decidă dacă veniturile obținute din tranzacțiile cu criptomonede înainte de 2019 trebuie impozitate. Aceasta s-ar face prin asimilarea lor „la veniturile din alte surse”. Contribuabilului i-ar reveni astfel sarcina de a declara aceste venituri.
Referirea la 2019 se face în contextul în care, anterior acestui an, nu au existat în legislație prevederi exprese legate de impozitarea monedelor virtuale. Prima mențiune apare în Codul Fiscal din 2019. Legea 30/2019 introducea în premieră regimul fiscal specific pentru tranzacțiile cu monede virtuale.
ÎCCJ va decide dacă veniturile din tranzacțiile cu criptomonede dinainte de 2019 trebuie să fie asimilate „veniturilor din alte surse”. Dacă da și nu s-a împlinit termenul de prescripție, atunci organul fiscal va putea face controale și va putea emite decizii de impunere. Impunerea va viza inclusiv perioada dinaintea lui 2019, calculând inclusiv majorări și penalități de întârziere. Decizia Înaltei Curți va afecta toate tranzacțiile cu criptomonede efectuate înainte de anul 2019.