Un aisberg cât Londra s-a desprins din Antarctica

Un aisberg cât Londra sau Parisul s-a desprins din Antarctica. Acesta are o suprafaţă de 1.270 de kilometri pătraţi. Fenomenul s-a produs  în apropiere de staţia britanică de cercetare Halley VI. Cercetătorii britanici se temeau de mult timp de evenimente de această natură în zonă, relatează AFP.

Aisbergul s-a desprins din banchiză vineri, potrivit unor date culese de instrumente britanice instalate în apropierea staţiei. Nicio viaţă umană nu este în pericol. Staţia Halley VI este situată la mai puţin de 20 de kilometri de zona rupturii. Cele 12 persoane care lucrau acolo au fost evacuate la jumătatea lui februarie cu avionul. Anunțul făcut sâmbătă într-un comunicat British Antarctic Survey (BAS), organismul de cercetare a zonei polare care exploatează staţia. „Echipele noastre sunt pregătite de ani de zile ca un aisberg să se desprindă din platforma de gheaţă Brunt”, a anunţat directoarea BAS Jane Francis.

Echipe supraveghează „zilnic” deplasarea faliilor. Monitorizarea se face cu ajutorul „unei reţele automatizate de instrumente GPS de înaltă precizie în jurul staţiei”. Aceste date, trimise Universităţii Cambridge la analiză, au permis să se dea alerta vineri. S-a întâmplat fără ca cineva să se afle la faţa locului. BAS a decis în 2017 să reducă prezenţa în această staţie, construităîn 2012 şi să o deplaseze câţiva kilometri. Totul de teamă să nu se afle pe un aisberg în derivă, din cauza topirii gheţurilor. A fost o „decizie înţeleaptă”, consideră diectroul operaţional al BAS, Simon Garrod.

„Activitatea noastră constă acum în supravegherea situaţiei şi evaluării oricărui impact posbil al acestei desprinderi asupra platoului de geaţă rămasă”, spune el. Mai multe scenarii sunt posibile în următoarele luni. „Fie aisbergul se îndepărtează, fie eşuează şi rămâne” în apropiere, estimează Jane Francis. Echipele nu urmează să revină curând, iar staţia rămâne închisă pe timpul iernii antarctice.

One thought on “Un aisberg cât Londra s-a desprins din Antarctica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Atleții de la LPS medaliați la Campionatul Național

Atleții de la LPS „Viitorul” Pitești s-au întors cu 5 medalii de la cea mai recentă competiție. Aceștia  au obținut 2 titluri de campion național, 2 medalii de argint și una de bronz. Toate reușitele au fost realizate la Campionatul Național de Atletism pentru Juniori I. Competiția s-a desfășurat la […]
Atleții de la LPS „Viitorul” Pitești

Subscribe US Now

error: Content is protected !!