Două avioane românești au devenit piese de tezaur

Două avioane românești ROMBAC 1-11 ale fostei companii aeriene de stat Romavia au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil. Acestea au fost încadrate la  categoria „TEZAUR”. Cele două aeronave sunt înmatriculate YR-BRE şi YR-BRI. Ordinul Ministrului Culturii a fost emis în 11 februarie 2021.

„Sunt bucuros că primele dosare de clasare pe care le-am făcut, în calitate de expert acreditat, au fost încununate de succes. Mulţumesc frumos tuturor celor care au sprijinit acest demers”, a transmis expertul Sorin Turturică, citat de adevarul.ro.

Acest lucru înseamnă că cele două aeronave nu mai pot fi distruse, descompletate sau vândute. Ele ar urma să ajungă piese de muzeu. Avioanele sunt în proprietatea creditorilor Romavia. Aceștia ar putea să le scoată la vânzare pentru a recupera din banii datoraţi de fosta companie de stat. Chiar dacă vor fi vândute, cumpărătorii nu le vor putea distruge sau scoate din ţară. Acesta este şi motivul principal pentru care au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil.  

Avioane românești sub licență britanică

Avionul ROMBAC YR-BRE a operat primul zbor pe 27 martie 1986 şi a intrat în flota Romavia. A fost închiriat către Aero Asia, revenind apoi în flota companiei româneşti. În prezent se află pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, din anul 2010. În 2018 a fost scos la vânzare pentru 350.000 de euro, dar nu a fost găsit niciun cumpărător.  

YR-BRI a fost ultimul ROMBAC 1-11 construit vreodată. A efectuat primul zbor în aprilie 1989, intrând apoi în serviciul Romavia. Ulterior, YR-BRI a fost închiriat către companii precum Citylink Airaways, Aero Asia, Air Memphis şi Aerotrans Airlines. YR-BRI se află tot pe platforma aeroportului Otopeni, alături de YR-BRE.  

ROMBAC 1-11 (sau Rombac One-Eleven) este primul avion de pasageri cu reacţie produs în România. A fost construit la Întreprinderea de Avioane Bucureşti, după licenţă avionului englez mediu curier BAC 1-11⁠(en), avion proiectat la începutul anilor ’60 şi produs între anii 1963-1982 de compania British Aircraft Corporation. 

Romavia a fost o companie aeriană de stat, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. A fost înfiinţată în aprilie 1991 pentru a asigura zborurile preşedintelui şi miniştrilor români. Ulterior compania a început să efectueze şi zboruri regulate spre câteva destinaţii din Europa. Între obiectele de activitate ale companiei s-au numărat şi transportul trimiterilor poştale şi reparaţia avioanelor. Compania şi-a încetat activitatea în 2014 prin faliment. 

Sursa foto: Sorin Turturică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Unitățile canine ale Salvamont – stagiu de formare în Făgăraș

În perioada 3-12 martie, la Cabana Capra Transfăgărașan, la altitudinea de 1.700 metri, se desfășoară  Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă. Acesta este organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România. Coorganizator este C. J. Argeș prin Salvamont Argeș. Evenimentul are loc sub egida […]
Unitățile canine de salvare

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!