Alexandru Vochin și Alexandra Coman (foto 1), doi elevi ai Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Pitești, s-au aflat printre reprezentanții României la Campionatele Mondiale de Atletism U20 care s-au desfășurat recent în capitala peruană Lima. Simpla participare la un astfel de eveniment este un record în sine pentru orice sportiv de performanță, cu atât mai mult pentru atleții foarte tineri precum cei doi elevi ai LPS.
Mai mult, ștafeta tricoloră de 4×400 metri mixt din care a făcut parte și Alexandru Vochin (foto 2, al doilea din stânga) de la LPS Pitești/CSM Pitești, a stabilit în calificări un nou Record Național pentru categoria juniori 1, cu un excelent timp de 3:22.80. Acest rezultat le-a permis tinerilor români calificarea în finala competiției unde au reușit să ocupe locul 7 în lume cu timpul 3:24.59, o performanță pentru atletismul românesc.
An prolific pentru Secția Atletism a LPS Pitești, zeci de medalii și un nou record național
Astfel, în an olimpic, Liceul cu Program Sportiv Viitorul Pitești (LPS Pitești) dovedește încă o dată că nu este doar o unitate de învățământ cu profil vocațional, ci și o veritabilă sursă de performanță, fiind o normalitate ca sportivii săi să se întoarcă medaliați de la concursurile și competițiile la care participă. În acest context, o mențiune aparte trebuie făcută pentru sportivii secției de atletism ai LPS, antrenați de profesorii Gabriel Tudorache, Fernando Georgescu, Bogdan Vâlcu și Gheorghe Georgescu, sportivi pentru care prezența pe podiumul competițiilor de profil a devenit obișnuință. Dacă în perioada de iarnă – primăvară sportivii legitimați la LPS au avut un sezon prolific la întrecerile de atletism în sală, obținând 5 medalii de aur, 7 de argint si 4 de bronz, și sezonul de vară este deja unul cel puțin la fel de reușit și nu ne referim doar la cele două participări de la Lima.
Aur pe linie la Campionatul Național U16
Astfel, la Campionatul Național de Atletism U16 desfășurat în perioada 12 -14 iulie 2024 la București, delegația LPS a bifat 5 din 5, fiind atins obiectivul de a obține 5 medalii de aur: prin Mario Doagă la 400 metri plat băieți și la 300 metri garduri băieți, realizând și un nou Record Național la această probă cu 38.29 secunde, vechiul record, cel de anul trecut, fiind tot al său cu 39.17 secunde, apoi la 400 metri plat fete și 200 metri plat fete prin Daniela Ciobanu și la ștafeta fete de 4x250m prin Daniela Ciobanu, Maia Stanciu, Andreea Feraru și Ștefania Ghiță.
Performanțe și la categoria U23
În plus, în perioada 20-21.07.2024 la Craiova a avut loc Campionatul Național U23, unde atleții LPS au obținut următoarele performanțe: Alexandra Coman (foto 3), medalie de argint în proba de 400 metri garduri fete, Mario Dinică – Alexandra Coman – Stefania Rizea – Alexandru Vochin, medalie de aur în proba de 4×400 metri mixt și Alexandru Vochin, locul 4 în proba de 400 metri plat băieți.
La final de sezon, secția de atletism a LPS încheie seria Campionatelor Naționale de Aer Liber cu un număr de 24 de medalii, dintre care 12 medalii de aur, 7 medalii de argint și 5 medalii de bronz. Cu acest bilanț, totalul medaliilor obținute în acest an competițional de către secția de Atletism este de 40 medalii la Campionate Naționale – Etape finale.
„Sindromul David Popovici” valabil și la LPS Pitești
Când campionul olimpic la natație de anul acesta David Popovici a criticat de la Paris condițiile improprii de antrenament pe care statul român le oferă în țară, acolo unde le oferă, mulți dintre oficialii români de acasă s-au grăbit să respingă acuzațiile sportivului în bunul obicei românesc al neasumării răspunderii, dovedind încă o dată că singura legătură a statului român cu sportul este trasul în poză al mai marilor săi alături de campionii noștri. Din păcate, David Popovici nu vorbea doar pentru el sau doar pentru înot, ci, folosindu-se pe sine ca exemplu, despre o situație care vizează aproape întreg sportul românesc, în special sportul de masă și sportul pentru copii și tineret. Situație care este valabilă în bună măsură și pentru atleții de la LPS Pitești, de exemplu, în relația cu autoritatea publică locală, după cum spun chiar sportivii ori antrenorii și părinții acestora. Și aceștia reclamă faptul că, odată demolat Stadionul Nicolae Dobrin, care era și bază de antrenament pentru atletism și devenit între timp islaz de capre, atleții de la LPS Pitești și-au pierdut principala facilitate și singura de nivel competițional în care își puteau face pregătirea așa cum o cer standardele în vigoare. „Nu te poți antrena la nesfârșit doar în Pădurea Trivale, atât cât o vom mai avea și pe aceasta!”, ne-a declarat unul dintre antrenori. Tot acesta ne-a spus și că, pentru se putea antrena în alte orașe care au baze specifice „suntem nevoiți să lucrăm cu dublă legitimare, una la LPS și alta la un club din alt oraș care poate oferi condiții decente de pregătire, transportul, cazarea și toate celelalte necesare deplasărilor în aceste cazuri fiind suportate de familiile sportivilor”. Mai mult, Piteștiul pierde o bună parte din sportivii valoroși ai LPS odată ce aceștia termină liceul pentru că deși orașul are un club municipal, FC Argeș, care cel puțin pe hârtie are și secție de atletism, acesta nu preia nici măcar atleții cu rezultate și performanțe de la LPS, spun aceleași surse. În aceste condiții, performanțele descrise mai sus sunt cu atât mai lăudabile, acestea fiind rezultatul exclusiv al sportivilor și al antrenorilor lor și, bineînțeles, al eforturilor financiare ale familiilor acestora. Ca și în cazul lui David Popovici, de altfel.