Ultimele zece zile ale Pământului

Cu zece zile înainte ca Donald Trump să iasă oficial și, probabil, definitiv de pe scena politică americană, la Washington s-a discutat apăsat și s-au cerut asigurări că „un președinte dezechilibrat” nu va putea declanșa un război nuclear în ultimele momente ale mandatului său. Cred că este pentru prima oară în istoria celui mai puternic stat din lume, cel puțin din punct de vedere militar, când se pune o astfel de problemă. Și nu vorbim despre un film în care Harisson Ford, Tommy Lee Jones sau mai știu eu ce star american interpretează rolul unui salvator al Amercii și, implicit, al Pământului, ci despre o situație reală în care, în roluri reale, se află decidenți de la vârful SUA.

Dacă Trump ar face un astfel de gest, dată fiind emoția care stăpânește planeta de un an de zile, acesta ar putea însemna cu șanse destul de mari, sfârșitul Pământului, așa cum îl știm acum. Nu Covid-ul, nu Ebola, nu Cancerul, nu SIDA ar ucide planeta, ci un om, un singur om, printr-o simplă apăsare de deget. Exista șansa, așadar, și poate că încă există, să trăim acum ultimele zece zile ale Pământului. Ce ar însemna asta, cum s-ar comporta pământenii dacă s-ar trezi în secunda următoare într-un astfel de film? Sunt convins că Hollywood și cele mai sumbre scenarii turnate vreodată în Cetatea Filmului ar fi nimic, doar ficțiuni, pentru că – nu-i așa? – viața bate întotdeauna filmul. Sau moartea, în cazul de față.

Dar să restrângem puțin aria discuției, să lăsăm America în grija americanilor, și să revenim cu piciorele pe pământ, pe cel mioritic, vreau să spun. Oare ce ar face românul într-o astfel de nebunie? Ar da dovadă de luciditate, de mult clamata unitate românească „la bine dar, mai ales, la greu”, ar gândi pragmatic și eficient încercând să se salveze nu doar pe sine, ci și pe semenul său, s-ar expune pe sine pentru a prelungi, fie și doar cu câteva ore, viața altuia, poate a unui copil? Sau, păstrând tradiția populară, tot mioritică, ar da în cap celuilalt pentru că acum, mai mult ca niciodată, chiar ar fi pe viață și pe moarte, și doar el, atotștiutorul, ar fi astfel singurul care ar putea ajunge la tunelele dacice care l-ar salva de la Apocalipsă? Voi ce credeți?

Poate chiar trăim ultimele zece zile ale Pământului și nu realizăm asta, prea ocupați fiind să ne dăm fițoși și elitiști pe Facebook. Nu suntem. Haideți să facem exercițiul acesta de imaginație și să ne închipuim că asta chiar se întâmplă! Pentru că, iată, omenirea chiar a ajuns la un pas de așa ceva. Și nu pentru că Oculta Mondială, în frunte cu Bill Gates, ne poartă sâmbetele, ci pentru că un popor care nu a gândit a trimis în fruntea sa un iresponsabil, unul care de dragul propriei persoane și dominat de un narcisism descreierat, a fost la un pas să-și arune țara în război civil. Da, poate sunt oameni în lumea asta care, în cazul unui război nuclear, au la dispoziție adăposturi speciale, mult mai sigure, decât restul populației, poate că ei chiar conduc lumea, poate că Bill Gates e unul dintre ei, numai că în fața unui astfel de gest sunt la fel de vulnerabili. Pentru că adopsturile lor le-ar garanta, e drept, o viață mai lungă decât a noastră, dar mult mai scurtă decât ar fi avut-o pe o planetă în care viața și-ar fi urmat cursul firesc.

Să ne imaginăm, așadar, că trăim ultimele zece zile ale Pământului, și că avem ca singură și ultimă șansă de salvare să începem să gândim și să începem să ne informăm corect înainte de a deschide gura sau a întreprinde ceva. Să gândim cu minea noastră, nu cu profilul de Facebook, să ne informăm cu date certificate științific, nu cu Google, cu idei reale și progresiste, nu adunate de pe Tik Tok, cu tot ceea ce a descoperit  și a dovedit omenirea asta în atâtea mii de ani, cu lucruri aflate pe rafturile bibliotecilor între coperțile cărților, nu exclusiv pe internet. Pentru că, oameni buni, 90% din ceea ce este internetul astăzi, e cel mai mare rău care se putea întâmpla acestei omeniri. Dar știm, vrem oare să învățăm, să deosebim restul de 10%?

Să ne imaginăm, așadar, că trăim ultimele zece zile ale Pământului. Ce facem?

One thought on “Ultimele zece zile ale Pământului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Mai puțin cu 37 de clase a IX-a în Argeș la începutul anului școlar viitor

Inspectoratul Școlar Județean Argeș a orgainzat astăzi o conferință de presă în care au fost prezentate mai multe teme de interes pentru învățământul argeșean. Printre acestea s-a numărat și chestiunea numărului de clase a IX- a care în anul școlar viitor va fi mai mic cu 37. „Este o situație […]
Liliana Murguleț, ISJ Argeș

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!