Produsele de unică folosință din plastic, interzise la comercializare din 3 iulie

Așa sună o cerință a Comisiei Europeane, printr-o directivă pe care a adoptat-o încă din 2019. România a avut doi ani la dispoziţie să ia măsurile necesare pentru eliminarea acestor produse din plastic. Reprezentanţii Ministerului Mediului recunosc că vor face totul pe ultima sută de metri. Ei anunță că vor veni cu un plan, fără să depăşească termenul impus de comisarii europeni.

Pe lista produselor interzise începând cu 3 iulie sunt beţişoarele pentru urechi, tacâmurile şi farfuriile, paiele agitatoare pentru băuturi, beţele pentru baloane paharele şi caserolele din plastic sau polistiren expandat.

Pentru toate aceste produse există alternative precum tacâmuri sau caserole din trestie de zahăr, de pildă. Sunt un pic mai scumpe, ce-i drept, şi pot avea şi dezavantaje. Reglementări vin şi pentru pungile din plastic biodegradabil. Comisarii europeni spun că ţările ar trebui să ia măsuri care să limiteze consumul, pentru că nu există studii care să arate că acest tip de plastic se descompune rapid. Este vizată și o altă categorie de produse pentru care nu există înlocuitor precum şerveţelele umede. Acestea se descompun foarte greu, la fel și pachetele şi foliile din plastic sau filtrele de tutun.

 „Un principiu care este introdus odată cu această directivă este „poluatorul plăteşte”. Adică producătorul trebuie să se asigure că în anumite cazuri este cel care va colecta resturile, deşeurile rezultate în urma utilizării acestor produse.”, a anunțat Ștefan Turcu de la  Reprezentanța Comisiei Europene în România.

În atenţia Comisiei Europene au intrat şi echipamentele de pescuit. Anual peste 11 mii de tone de astfel de produse ajung în mări şi oceane.

One thought on “Produsele de unică folosință din plastic, interzise la comercializare din 3 iulie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CJ Argeș în lupta cea mare cu apa de ploaie la Recea

Printr-un comunicat postat pe pagina sa oficială, onor Consiliul Județean Argeș ne anunță că ieri, la Recea, a fost rupere de nori: „Marți, 08.06.2021, a fost rupere de nori în comuna Recea. O ploaie torenţială a distrus o parte din lucrările efectuate pe DJ 504.”, am încheiat citatul. Mai mult, […]
Recea inundații

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!