
E o adevărată nebunie în această perioadă, un megaconcurs de proiecte între politicienii argeșeni. Mai exact, un concurs de laude de sine între partide și oamenii lor. Toți construiesc aceleași autostrăzi, aceeași zonă metropolitană și te mai miri ce. Care e adevărul? Cui aparțin, de fapt, aceste proiecte? Reamintesc aici câteva lucruri care par uitate sau se intenționeazp a fi uitate. O fac întru luminarea politicienilor, a argeșenilor, a noastră, a tuturor.
Autostrada Sibiu-Pitești este un proiect din perioada comunistă. O parte din Coridorul IV Paneuropean de azi purta atunci denumirea TEM – Trans European Modern. Sibiu-Pitești a fost gândită prima oară în 1969 ca o continuare a Autostrăzii București-Pitești. Aceasta din urmă era deja în construcție din 1967. La vremea respectivă, proiectul A1 se continua de la Sibiu către Cluj paralel cu drumul european denumit atunci E15A.
Transportul în comun în zona metroplitană Pitești a existat încă din anii ’60 până în anii ’90. Ceea ce se vântură acum drept o mare realizare e doar întoarcerea la o realitate care a funcționat cu succes timp de trei decenii. Într-o proporție covârșitoare vor fi aceleași trasee ca atunci. Eventual puțin adaptate la configurația noilor zone construite în oraș. A, să nu uit, localitățile care acum vor intra în zona metropolitană, atunci se numeau comune suburbane. Nu în sensul rău al cuvântului, ci în sensul poziționării în vecinătatea Piteștiului. O poziționare care și atunci prezenta avantaje. Cel mai important avantaj era accesul direct la rețeaua de transport a orașului.
Nimic nou sub soare
Calea ferată spre Râmnicu Vâlcea este și ea din când în când vânturată de partidele politice care doresc puterea. După ce ajung la putere, uită de ea, din păcate. Ei, bine, această linie feroviară a fost gândită prima oară în vremea lui Carol I. Nimic în plus de spus.
Și fiindcă tot a venit vorba, să ne amintim și de Gara Sud Pitești. Un alt proiect adjudecat demagogic de partidele postdecembriste. Așa cum arată ea acum, suspendată cumva deasupra șinelor, e o idee de la începutul anilor ’80, chiar finele anilor ’70.
„Acest concept de staţie nouă a fost realizat odată cu proiectul liniei spre Rm. Vâlcea, când Piteştiul urma să devină un nod feroviar important. Când eu am plecat din funcţia de primar al Piteştiului, studiul de fezabilitate se afla deja la Institutul de Proiectări al Ministerului Transporturilor”. Este declarația pe care mi-a dat-o în 2011 Valeriu Nicolescu, fost primar al Piteștiului între 1974 și 1982. Ce n-a spus fostul primar este că și relația feroviară Pitești-Rm. Vâlcea a fost gândită prima oară tot în vremea regalității. Nimic nou sub soare.
Proiecte noi, idei vechi
Drumul Expres între Pitești și Mioveni a fost gândit prima oară la scurt timp după ce a fost inaugurată Uzina Dacia. Drumul Expres Craiova-Pitești a fost propus în comunism ca autostradă cu derivație din Autostrada București-Pitești. În proiectul din anii ’70, șoseaua de viteză avea o conexiune și la Scornicești. Ambele proiecte se găsesc în arhivele fostului Institut de Proiectări al Ministerului Transporturilor. Ca și șoseaua de patru benzi între Pitești și Brașov.
În fine, exemplele pot continua. E lăudabil și onorabil că proiecte de zeci, poate chiar o sută sau mai bine de ani, se pun în mișcare. Și că sunt adaptate cerințelor contemporane. Dar, și mai onorabil ar fi să recunoaștem că nu inventăm nici roata, nici mersul pe jos, nici apa caldă. Să ne înțelegem, nu despre noi, cetățenii, e vorba, ci despre cei care se bat cu proiectele în piept.
Da, Piața Primăriei din Pitești, cu tot cu WC, noua sală polivalentă și viitoarele stadioane sunt ale administrațiilor contemporane. Sunt doar trei exemple de proiecte noi. Toate cu cântec, nimic de laudă la modul de implementare a acestora. Așa că mai ușor cu lauda de sine, stimați politicieni ai Argeșului! Lăsați-ne să descoperim noi cât de buni administratori sunteți!
2 thoughts on “Marile proiecte ale Argeșului și ipocrizia politică”