Epurările din PSD, un moment de neratat pentru Pitești 

Sacrificarea ritualică a liderilor de gardă veche din PSD merge înainte, ca de fiecare dată când în fruntea partidului și a guvernării ajunge un nou lider plus camarila de rigoare. Buzatu și Georgescu sunt doar două exemple în acest sens. Paradigma s-a schimbat sub un singur aspect, de data aceasta nu Băsescu, nu procurorii, nu serviciile, nu Statul Paralel sau alte entități, mai mult sau mai puțin reale, sunt invocate ca dușmani ai partidului. Nu. Acum partidul însuși este cel care, la vedere, își rezolvă treburile interne. Graba cu care Buzatu și Georgescu au fost aruncați afară din PSD arată că structura s-a maturizat și, ca orice organizație respectabilă, are oamenii ei. Buzatu a fost mituit și denunțat de un om de casă al PSD, Georgescu a fost mituit și denunțat de un om de casă al PSD, un vechi prieten, cum ne-a fost prezentat. Păi, dacă nici în PSD nu trebuie să te ferească Dumnezeu de prieteni, atunci unde? Bineînțeles că asta nu-i absolvă pe cei doi de bănuiala că ar fi corupți, din contră, ar putea fi chiar o circumstanță agravantă. Corupția rămâne corupție chiar și atunci când mita se plimbă între „vechi prieteni”.  

Faptul că mituitorul și denunțătorul lui Ion Georgescu a rămas în continuare în fruntea unei instituții din siajul Primăriei Pitești în loc să fie demis în secunda doi și trimis măcar la plimbare dacă nu acolo unde e locul mituitorilor, arată cât respect primește orașul și piteștenii din partea PSD și a celor care gestionează administrația publică locală. Și mai arată, încă o dată, că Piteștiul are nevoie de alternanță politică la nivelul administrației sale. De 33 de ani PSD a demonstrat că grija pentru Pitești a fost una secundară, colaterală, o anexă la grija pentru propriile interese și proprii oameni. Mai mult, niciunul din primarii orașului din 1992 și până azi nu și-au îndeplinit promisiunile și termenele asumate în campaniile electorale. Chiar am recitit zilele acestea toate machetele și articolele electorale ale actualului primar pe care presa le-a publicat în campania pentru alegerile locale din 2020. Promitea că în toamna lui 2021 se deschide șantierul noului stadion, abia în toamna lui 2023 a început demolarea celui vechi, promitea că nu va mai curge apă roșie la robinet și nu vor mai exista pierderi în rețea, e plin internetul de postări cu apă roșie la robinet în Pitești, iar pierderile sunt încă nepermis de mari, promitea 53 de hectare de parcuri noi și zeci de restaurante în acestea și ne-am ales cu o agresiune asupra pădurii Trivale, promitea protecție socială sporită, dar refuză stimulentul pentru nou născuți inventat tocmai de partidul său, iar acestea sunt doar câteva exemple. Ca să nu mai vorbim de semaforizarea excesivă a orașului, de întârzierea implementării sistemului inteligent de gestionare a traficului ori de întârzierile privind infrastructura necesară transportului în comun, a se vedea termenele depășite cu mult pentru stațiile de încărcare și sistemul de e-ticketing. S-au cheltuit și se cheltuiesc în schimb sume enorme pentru toaleta din centrul orașului, pentru noile stații de autobuz și, în perspectivă, pentru unele terenuri de sport.  

Date fiind toate acestea, momentul în care ne aflăm poate fi unul benefic pentru Pitești din cel puțin două perspective.  

Prima este aceea că în PSD Argeș se reașază sferele de influență, momentul Georgescu fiind doar cutremurul care adâncește faliile și pune în mișcare plăcile tectonice. Deși actualul primar al Piteștiului rămâne în continuare varianta A pentru localele de la anul, sunt voci în partid care spun, deocamdată în șoaptă, că pentru prima oară PSD are și o variantă B, destul de viabilă, pentru Primărie, chiar în persoana unui apropiat al actualului edil, cineva care a avut abilitatea să fie în relații bune cu toate aripile din partid. Luptele interne, lipsa de performanță administrativă, păstrarea în funcție la conducerea unei instituții care ar trebui să garanteze respectarea legii a unui personaj dispus să dea mită pentru un interes personal ne arată că la PSD se schimbă doar garda, nu și obiceiurile, năravurile, partidul. Mituitorii sunt tot parte a corupției, fără ei nu ar mai exista mituiți, iar protejarea unui mituitor echivalează cu promovarea corupției. Este un argument suficient ca piteștenii să nu mai accepte același om în fruntea orașului. 

A doua perspectivă este dată de faptul că e ca și oficial faptul că PSD și PNL nu vor candida la anul pe liste comune. Asta chiar dacă ulterior vor guverna tot împreună pentru că alte variante nu prea există. E mai bine așa pentru ambele partide și pentru democrație. E bine și pentru Pitești pentru că asta oferă șansa cetățenilor săi să încerce și altceva decât PSD. Alternanța politică nu poate fi decât benefică. Poate că n-ar fi rău ca forțele democratice din oraș, atâtea câte mai sunt, să nu mai rateze șansa din 2020 de a avea un candidat unic pentru Primăria Pitești. Altul decât cel propus și vehiculat atunci pentru că a dovedit că nici pe el nu-l prea interesează orașul. Poate că ar trebui să ne oferim ocazia să vedem și cum ar conduce alții orașul. Până la urmă, dacă aruncăm o privire prin țară, administrațiile de dreapta s-au dovedit mai eficiente decât cele de stânga și aș da doar două exemple, Oradea și Câmpulung Muscel.  

Poate că Marcel Ciolacu vrea cu adevărat să facă din PSD un partid social-democrat adevărat, modern, reformat, nebântuit de spectrul corupției, deși am îndoieli în privința asta. Îi va fi greu. În Argeș îi va fi greu, la Pitești îi va fi greu. În PSD îi va fi greu. Și celelalte partide democratice au corupții lor, ar trebui să fim naivi să nu recunoaștem. Dar între acestea și PSD există o diferență majoră, aceea că nu s-au opus niciodată oamenilor lor din administrația locală care vor și pot să facă performanță. Bolojan, Lasconi, Fritz, Coliban, Boc, Armand, Ciucu și alții ca ei nu au fost niciodată anihilați de propriile partide atunci când au făcut performanță administrativă. Cu siguranță a venit și la Pitești momentul să alegem și altceva decât performanța în corupție a PSD. Și momentul începe acum.  

One thought on “Epurările din PSD, un moment de neratat pentru Pitești 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Argeșul Concret cu Doru Dragu, primarul comunei Recea

Prima ediție a emisiunii Argeșul Concret, un proiect comun Argesplus TV și ConcretMedia.ro Distribuie Facebook Pinterest Twitter Linkedin Whatsapp

Subscribe US Now

error: Content is protected !!