
Având o dispunere geografică atipică, Piteștiul trebuie să aibă implicit o rețea de transport în comun adaptată la această dispunere. Orașul s-a dezvoltat, au apărut cartiere noi, dar și zone noi care conctrează locuri de muncă. Cu toatea acestea, actuala organizare a transportului urban de călători este aceeași pe care orașul o avea în 1989. Ca atare, această rețea de transport public trebuie regândită și reorganizată.
E adevărat că municipalitatea are un proiect care prevede înființarea de trei noi linii urbane. Acestea însă nu sunt suficiente pentru a acoperi în integralitate necesitățile piteștenilor.
Ce rețea de transport avea Piteștiul în anii ’70 – ’80
În anii ’70 și în prima parte a anilor ’80 ai secolului Piteștiul avea o rețea de transport de călători care arăta astfel:
- Linia 1 Gară Sud – Alprom;
- Linia 1B Gară Sud – Găvana III;
- Linia 2 Bascov – Arpechim;
- Linia 2B Trivale – Arpechim;
- Linia 3 Războieni – Gară Sud;
- Linia 3B Războieni – Arpechim;
- Linia 4 Gară Sud – Gara Golești;
- Linia 5 Trivale – Alprom;
- Linia 5B Trivale – Găvana III;
- Linia 6 Războieni – Ștefănești;
- Linia 7 Craiovei – Alprom;
- Linia 7B Craiovei – Găvana III;
- Linia 8 Trivale – Gară Sud;
- Linia 8B Trivale – Centru și retur;
- Linia 9 Craiovei – Ștefănești – Valea Mare;
- Linia 10 Trivale – Ciocănăi
- Linia 11 Războieni – Scheau;
- Linia 12 Craiovei – Bradu;
- Linia 13 Războieni – Alprom;
- Linia 13B Războieni – Găvana III
- Linia 14 Craiovei – Valea Ursului;
- Linai 15 Gară Sud – Spitalul Racovița;
- Linia 17 Gară Sud – Textila Găvana (Novatex);
- Linia 19 Găvana III – Arpechim;
- Linia 20 Arpechim – Fabrica de Bere – Găvana II (a funcționat doar câțiva ani)
Așadar 25 de linii deservite de 180 de autobuze la acea vreme (multe articulate) și o rețea de transport de 220 de kilometri. Exista și o linie de noapte pe traseul 8 care lega Gara Sud cu Cartierul Trivale. În a doua jumătate a anilor ’80 rețeaua a fost mult diminuată fiind adus la dimensiunile pe care le are în prezent cu doar 13 linii. Nu toate au însă program de circulație pe tot parcursul zilei.
Transport metropolitan de călători
E adevărat că transportul public din acele vremuri era deservit de o rețea de transport metropolitană. Chiar dacă zona metropolitană nu exista scriptic, ea funcționa faptic cel puțin în cazul transportului. Privind la modul cum era organizat transportul în comun în perioada lui de maximă dezvoltare înțelegem că acesta deservea o întragă zonă, nu doar orașul.
Rețeaua de transport a Piteștiului trebuie regândită și poate că pentru aceasta ar trebui consultați cei care au gândit-o atunci. Și, cu siguranță, ar trebui înființată și zona metropolitană.
Sursa foto: Publitrans 2000 SA Pitești
2 thoughts on “Rețeaua de transport din Pitești trebuie regândită”