România riscă să rămână doar cu porcii din gospodăriile țăranilor

Sectorul de creştere a porcinelor, afectat puternic de la mijlocului anului 2017 de virusul pestei porcine africane, îşi continuă declinul pe fondul lipsei de interes al statului. Astfel, 585 de focare evoluează în prezent în România, arată datele de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Din numărul total, 20 de focare sunt în ferme comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A, de peste cinci animale, şi afectează aproape 370.000 de porcine.

„În momentul de faţă, la nivel naţional, importăm 80% din carnea de porc pe care o consumăm şi mergem spre 100%, pentru că tot ce vine din import vine cu preţuri mici, deocamdată, şi cumpărătorii o preferă. Mai sunt foarte puţini producători în România, pentru că pesta porcină africană ne-a ucis animalele, la majoritatea. Noi, produceam 50.000 de porci pe an şi acum avem ferma goală“, a declarat Cătălin Ene, administrator al complexului de creştere a porcilor Macro Suin, pentru zf.ro.

De la 50 000 la o porcine pe an

Ene deţine o fermă în Costeşti, Argeş, împreună cu asociatul său Mihai Cîrstea. Ferma a fost afectată anul trecut de virusul pestei porcine africane. Aceasta creştea 25.000 de capete de porci pe un ciclu şi avea două cicluri pe an. Antreprenorul afirma atunci că încearcă să repopuleze ferma, dar aştepta despăgubiri de 5 milioane de euro de la stat şi menţiona că o să dureze un an, un an și jumătate, până o să poată comercializa din nou carne de porc.

„Un coleg de beraslă spunea acum câteva zile că în maximum 6 luni şi celelalte exploataţii comerciale rămase în picioare vor fi afectate de pesta porcină africană, iar autorităţile nu fac nimic şi vom rămâne doar cu porcii din gospodăriile populaţiei. Fără producători români, vor creşte şi preţurile cărnii de porc”, a mai spus Ene.

Macro Suin deţine propria bază cerealieră cu o capacitate de depozitare de până la 18.000 de tone de cereale, o fabrică de nutreţuri combinate, o fermă de reproducţie şi îngrăşat porcine şi un abator. Compania a avut o cifră de afaceri de 60 mil. lei în 2020, după afaceri de 64 mil. lei în anul precedent, dar cu un profit de 14 mil. lei, faţă de 1 mil. lei în 2019, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Cei doi acţionari au şi un business în domeniul imobiliar, construiesc blocuri în Piteşti, şi au anunţat în acest an că vor construi şi în Bucureşti.

Sursa foto: zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Argeșenii nu se dau în vânt după Dacia Spring

Deși locuiesc în patria Daciei, și mulți dintre ei muncesc la Dacia sau în industria orizontală a constructorului de mașini de la Mioveni, argeșenii nu se dau în vânt după modelul electric Spring. Astfel, în mai puţin de o lună de la începutul livrărilor, Dacia Spring, primul automobil electric al […]
Dacia Spring

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!