De ceva vreme e un adevărat festival pe paginile de socializare cu iz politico-administrativ. Un festival umoristic, un festival-concurs, am putea spune. Mai mari ai județului și ai urbei de reședință se calcă pe bombeuri în tot felul de acțiuni de imagine care să arate că lumea începe și se sfârșește cu ei. O imagine hilară, de multe ori. Toți deodată și fiecare pe rând se aruncă să se înfrupte din ceea ce cred ei sau li se spune de către sfătuitori că ar putea însemna bolul plin cu „datul bine la popor”. Vai și amar!
Cristian Gentea, Adrian Miuțescu, Gelu Tofan, Ion Mînzînă, Adrian Bughiu sau Marius Nicolaescu, ca să dau doar numele celor mai pofticioși de imagine dintre pofticioșii locului, se întrec în a inaugura, a se implica, a da startul în tot ce mișcă în județul ăsta, râul, ramul, vaccinarea, wc-ul, breteaua rutieră, raliul etc… Partea amuzantă este că de cele mai multe ori, fiecare vrea să apară ca unic făptuitor. Drept pentru care, fiecare din ei își ia partea lui de implicare în orice, să nu cumva să lipsească martie din post. Era să zic partea lui de consolare, dar fiecăruia îi lipsește cifra 7 din cod așa că totul s-ar reduce la 00.
Lumea a început, totuși, înainte de lumea lor
Lăsând acum gluma la o parte, să trecem la aspectul îngrijorător al lucrurilor. Așadar, îngrijorător este că astfel de oameni aflați vremelnic în fruntea bucatelor trăiesc cu senzația, poate chiar convingerea, că lumea a început cu ei. Că înainte de ei nu a fost nimic, nici lumina, nici roata, nici apa caldă, că ei au inventat tot ce mișcă în lumea asta. Că fără ei nu s-ar fi putut și nu se poate. Și ca să argumentez aceasta mă voi folosi de un fragment dintr-o postare a unuia dintre cei trei nominalizați deja, Marius Nicolaescu, vicele CJ Argeș.
„Începând cu 1971, Raliul Argeșului a desfășurat un număr de 18 ediții sub numele Raliul Pitești, Raliul Dacia și, în epoca modernă, Raliul Argeșului, fiind una dintre cele mai cunoscute competiții între raliurile românești în perioada anilor 1990.”, grăiește politicianul pe pagina sa de socializare. După cum puteți citi, epoca modernă începe pe la 1990, în timp ce, probabil, întreaga istorie prin 1971. Dacă țimem cont că domnul Nicolaescu s-a născut în 1974, deja înțelegem că înainte de domnia sa n-a mai fost nimic, nici măcar dinozaurii. (Apropo, pe site-ul CJ data nașterii domniei sale e ascunsă, că nu numai vârsta doamnelor e o necunoscută de la o vreme, dar să nu mai spuneți la nimeni!)
Poate n-ar fi rău ca mai marii noștri să mai consulte din când în când manualele de școală generală și liceu. Vor afla astfel că pe Pământ a existat viață și s-au întâmplat lucruri și înainte de ei. Cu mult înainte de ei. Altfel riscă să rămână cu ideea fixă că lumea a început cu ei. Doar în capul lor, bineînțeles.
Și mai e ceva. Oameni buni, nu e nimic extraordinar că participații la tot felul de festivități și festivisme. Și Ceaușescu o făcea. În rest, e în fișa postului pe care îl ocupați să vă faceți treaba. Fișa postului care nu obligă însă și la osanale pentru asta.