Eurostat anticipează că de-acum şi până în anul 2100 va exista o creștere modestă a populației Uniunii Europene, care pe termen scurt, în acest deceniu va atinge un vârf, după care în jurul anului 2030 va începe să scadă, transmite IlSole24ore, citată de Rador.
Astfel, la sfârșitul secolului, populația ar putea ajunge la 416 milioane de oameni, în scădere de la maximul de 450 de milioane în jurul anului 2030. Ceea ce înseamnă că de-acum şi până în 2100, ar trebui să se înregistreze o scădere în ansamblu a populaţiei cu aproximativ 30 de milioane de locuitori.
Se preconizează ca la acea dată, în unsprezece din cele 27 de țări membre, populația să fie mai mare decât acum. În valori absolute, Italia este a doua națiune după Polonia care ar pierde cei mai mulți locuitori, urmată de România. Vorbim, respectiv, de 8,9, 10,3 și 6,6 milioane de persoane în minus. Pe de altă parte, populaţia Franței și mai ales a Suediei va creşte cu 2,6 și, respectiv, 3,4 milioane. Prognozele sugerează că în Germania nu vor exista schimbări semnificative, în timp ce Spania va avea cu 1,1 milioane de persoane mai puțin. Şi în Irlanda, se sugerează o creștere semnificativă a populației.
Ordinea celor mai populate națiuni ale Uniunii – Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia – va rămâne însă neschimbată. Analizând schimbarea în raport cu punctul de plecare și nu în valori absolute, principalele scăderi demografice ar trebui să se producă în câteva țări din Est, precum Letonia, Lituania, România, Bulgaria, Polonia.
Demografii sugerează că factorul principal care va susține populația europeană, va fi imigrația. Pe de altă parte, dacă tendința actuală continuă, echilibrul natural – sau diferența dintre nașteri și decese – va schimba echilibrul în cealaltă direcție.
One thought on “Populația României va scădea cu 6,6 milioane de locuitori până la sfârșitul secolului”