Când nouă, cetățenilor de rând, ni se cere votul, cei care dorescsă devină aleșii neamului ne vorbesc despre o mulțime de lucruri frumoase, iar foarte des pomenită este democrația. Democrația fiind o sumă de drepturi fundamentale ale tuturor cetățenilor, indiferent de rangul și poziția lor în societate. Unul dintre aceste drepturi este cel la vot, la votul secret cu atât mai mult. Iar acest drept este valabil și obligatoriu de aplicat în orice altă situație care presupune votul și exercitarea lui, nu doar la scrutinurile la care este chemată prostimea. Votul și secretul votului sunt garanatate de Constituție și ar trebui să fie garantate și de bunul simț politic. Dacă mai există.
În cadrul ședinței de aseară, cel puțin două partide reprezentate în Consiliul Local Pitești, nu le mai dau numele că nu merită, au dat o mostră uriașă nu de democrație, așa cum ar fi trebuit, ci de dictatură. Mai exact, după ce toată seara s-a defilat în gura mare cu necesitatea votului secret pentru alegerea viceprimarilor, la momentul votului s-a dovedit că mai mulți consilieri locali și-au fotografiat votul cu telefonul mobil și au transmis fotografia superiorilor politici. Tot scenariul cu cabina de vot, cu ștampila de vot, cu buletinele de vot, cu urna și cu un întreg ritual de stabilire a regulamentului de vot nu a fost altceva decât o mascaradă ieftină și jegoasă bună de aruncat în ochii proștilor. Nici măcar faptul că ședința era transmisă live de o televiziune locală nu a împiedicat cu nimic acest circ ieftin. Desigur, s-a găsit deja cineva care să-mi spună că acea fotografie era necesară pentru numărătoarea paralelă a partidului respectiv. Paralelă cu democrația și dreptul la vot, da! Concluzia? Cei care vorbesc cel mai mult despre democrație și drepturile care decurg din respectarea acesteia sunt de fapt cei mai mari dușmani ai ei.
Și tot la capitolul despre nerespectarea democrației se încadrează cu succes și episodul Ana Stan. Nu știu care au fost resorturile din spatele nominalizării sale drept candidat la funcția de viceprimar, nu știu nici dacă a știut de această intenție sau a fost doar o chestiune gândită exclusiv și pe persoană fizică de consilierul Dănuț Dinu, cel care a făcut propunerea, nu știu nici dacă alții au știut de această mișcare. Nici nu contează toate astea. Contează doar faptul că Ana Stan a acceptat propunerea. Și bine a făcut! A devoalat astfel un fapt cunoscut de toată suflarea liberală, dar nerecunoscut de majoritatea liberalilor, acela că în PNL Argeș, ca și în PNL în ansamblul său, democrația și competiția valorilor sunt doar lozinci devenite mai comuniste decât cele ale comuniștilor înșiși. Am avut onoarea să cunosc și omul Ana Stan, nu doar politicianul sau notarul Ana Stan, și nu mă miră deloc demisiile sale din Consiliul Local și PNL. Un astfel de om nu avea cum să accepte să fie părtaș la golăniile din PNL Argeș. Poate că la finalul ședinței de aseară ar fi trebuit să procedeze altfel dintr-un singur punct de vedere, să-și fi dat mai întâi demisia din PNL și imediat după aceea și din Consiliul Local. Dar când ești într-o situație precum cea de aseară nu mai vrei decât să pleci, să nu mai vezi, să nu mai auzi. A pierdut PNL-ul aseară și a pierdut și orașul. Poate că, da, au dreptate unii liberali când spun că nu Ana Stan era cea mai îndreptățită să devină viceprimar. Dar Gelu Tofan nici atât. Pe Gelu Tofan nu l-au dorit viceprimar decât Adrian Miuțescu și Gelu Tofan însuși, o spun toți liberalii pe la colțuri și pe la cafele cu jurnaliștii, dar n-o spun din păcate și atunci când ar fi mai mare nevoie. Nu toți au puterea Anei Stan.
În fine, votul, timid și plăpând, așa cum a fost el aseară în Consiliul Local Pitești, a demosntrat că democrația încă mai pâlpâie în politica locală. În ultimele săptămâni și chiar luni s-au dus lupte crâncene cu promisiuni pe măsură pentru ca unul dintre viceprimari să fie Dumitru Tudosoiu, candidatul PSD. Mi-a fost teamă chiar că propunerea Anei Stan ar fi putut fi doar o manevră a PSD pentru a rupe dreapta și a avea astfel câștig de cauză. Votul pur democratic însă, cel din 27 septembrie, cel al populației, a dat câștig de cauză la Pitești dreptei politice, chiar dacă dreapta politică înseamnă o coaliție de partide. Aseară dreapta politică locală, cu toate bubele ei din cap, cea care însumat a câștigat încrederea piteștenilor, a respectat această încredere și a echilibrat balanța politică prin alegerea a doi viceprimari de dreapta. Titi Tudosoiu era supărat săracul că n-a fost să fie ca primarul de cuvânt Cristian Gentea să se poată ține de cuvânt și să-l facă viceprimar. Dar, vorba unui monstru sacru al politicii noastre, e tânăr și are timp destul.
Cam așa a fost aseară când Consiliul Local Pitești a trebuit să dea piept cu democrația, al cărei for reprezentativ ar trebui să fie.
3 thoughts on “Consiliul Local Pitești față cu democrația”