Are Piteștiul societate civilă?

Societatea civilă este ansamblul formelor de organizare care asigură o solidaritate și o capacitate de reacție spontană a indivizilor și a grupurilor de indivizi față de deciziile statului și, mai în general, față de tot ce se petrece în viața de zi cu zi a țării. Astfel o definește Nicolae Manolescu, o figură contemporană care, trebuie s-o recunoaștem, a fost una din vocile sonore ale societății civile românești de după 1989. Așadar societatea civilă este, printre multe alte funcții ale ei, o contrapondere, un sistem care emite argumente și judecăți de valoare la tot ceea ce înseamnă stat și decizie a statului. Într-o balanță invizibilă dar necesară, dacă statul se află pe un taler al acesteia atunci pe celălalt se va urca în mod obligatoriu societatea civilă ca singură variantă de realizare a echilibrului.

Pornind de la acestea adresez întrebarea din titlu: are Piteștiul o societate civilă? Nu mă refer aici la una declarativă, clamată, decorativă, vorbesc de o societate civilă funcțională, una care nu numai să nu tacă, ci să și facă. Are? Are cetatea noastră oameni care să o apere? Judecând după lipsa de reacție în cazul unor sluțiri ale orașului precum demolarea unor case cu parfum interbelic, a vechii gări a orașului ori a nepăsării cu care Hanul Cuțitarilor Gabroveni este „ajutat” să nu mai poată fi restaurat, doar, doar va cădea mai repede ca să se elibereze un teren de aur în inima orașului, judecând după astfel de situații, am ajuns la convingerea că societatea civilă piteșteană e, vorba aceea, sublimă dar lipsește cu desăvârșire. Pentru că în realitate orașul nostru suferă de lipsa unei societăți civile coerentă, organizată, manifestantă. Singura voce a unor răbufniri civice este presa locală, dar cu un jurnalism argeșean care e câinele de pază al societății doar când nu primește bani de publicitate, la vedere sau mascată, de la dirigiuitorii orașului și județului nu se poate vorbi de o contrapondere la deciziile autorității locale, indiferent de rangul acesteia.

Piteștiul nu are o societate civilă sau, mai corect spus, Piteștiul nu are societatea civilă de care are nevoie și pe care ar merita-o din plin. Nu există un organism nonguvernamental serios care să apere orașul și interesele lui, așa cum există la București și în multe alte orașe ale țării, unele mai mici și mai neînsemnate ca Piteștiul. Nu există din păcate o organizație care, persoană juridică fiind, să poată chema inclusiv în Justiție pe cei care fură orașului nu numai banii din buget, ci și iarba, florile, copacii ori clădirile simbol atâtea câte au mai rămas și ele. Aș activa cu drag și dezinteresat într-o astfel de formulă care să aibă ca unic scop orașul și binele lui, dar din păcate aceasta nu există. E necesar, încă nu e prea târziu, ca oamenii care chiar iubesc acest frumos oraș să se organizeze și să participe la viața lui. E nevoie de oameni care să aibă capacitatea de a coagula cetățenii și ai aduce în piața publică de fiecare dată când el, orașul, are nevoie să fie apărat. E nevoie să devenim solidari și reactivi față tot ceea ce intervine în viața Piteștiului și, implicit, în viața noastră. E nevoie!

One thought on “Are Piteștiul societate civilă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Calea ferată Vâlcele – Rm. Vâlcea, o utilitate națională

Între 1979 și 1989 a fost construită calea ferată Vâlcele–Bujoreni Vâlcea, de 41 km, una dintre cele mai complicate lucrări de infrastructură realizate în perioada comunistă. Traseul avea 41 de km, din care două tuneluri (Gibei și Ploștina, în lungime totală de peste 4.1 km) și câteva viaducte, dintre care […]
Calea ferată Vâlcele – Rm. Vâlcea

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!